12 берез. 2019 13:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

88

0

У Вінницькій та ще 4-х областях запустять пілотний проект з контролю сирого молока

У Вінницькій та ще 4-х областях запустять пілотний проект з контролю сирого молока

У Вінницькій та ще 4-х областях запустять пілотний проект з контролю сирого молока


У Вінницькій та ще 4-х областях запустять пілотний проект з контролю сирого молока

12 березня у Вінниці відбулась обласна нарада пілотного проекту «Програма контролю сирого молока» в рамках швейцарсько-українського проекту. Ціллю заходу було інформування потенційних учасників проекту про особливості впровадження програми контролю сирого молока у Вінницькій області, важливість прозорої та простежуваної системи контролю якості та безпечності сирого молока.

«Для нашої області питання якості молока надзвичайно актуальне, тому що якщо вірити загальним цифрам, то для 74 тисяч домогосподарств області кошти від здачі молока є основним джерелом доходу родини. А від його якості напряму залежить закупівельна ціна. Тож проект покликаний допомогти привести всю сировину до міжнародних стандартів», – каже Андрій Гижко, перший заступник голови ОДА.

Проект реалізовуватимуть у Вінницькій, Миколаївській, Полтавській та Харківській областях у рамках проекту «Створення системи контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів в Україні».

У Вінницькій та ще 4-х областях запустять пілотний проект з контролю сирого молока

Держпродспоживслужба та проект Safoso спільно розробили пілотний проект щодо контролю сирого молока на території чотирьох областей. Керівник швейцарського проекту Safoso Ігор Кравченко вивів три основні компоненти проекту з безпечності молока:

  • «Розвиток інституційного потенціалу Держпродспоживслужби», в рамках якого здійснюється гармонізація законодавства, що стосується молочної галузі до вимог ЄС, а спеціалісти Держпродспоживслужби володітимуть знаннями з оцінки ризику, аналізу ланцюга доданої вартості та економічного аналізу.
  • «Напрацювання навичок та інструментів для створення ефективної системи контролю безпечності молока Держпродспоживслужби», в рамках якого розробляються переліки питань та інспекційні процедури для проведення інспектування ферм щодо безпечності молока, крім того, 4 державні лабораторії забезпечені необхідним обладнанням.
  • «Залучення приватного сектору до системи контролю безпечності молока та молочних продуктів», в рамках цього компоненту для участі у проекті обрано 10 молокопереробних підприємств у пілотних областях, з фахівцями яких проект розробляє консультативну програму щодо безчесності якості молока.

Перевірятимуть молоко за 4 критеріями: загальне бактеріологічне забруднення; кількість соматичних клітин; наявність інгібіторів та точка замерзання. Моделей впровадження програми контролю сирого молока дві – «Лабораторія» і «Виробник молока».

У Вінницькій та ще 4-х областях запустять пілотний проект з контролю сирого молока  - фото 2

У Вінницькій та ще 4-х областях запустять пілотний проект з контролю сирого молока  - фото 3

У Вінницькій та ще 4-х областях запустять пілотний проект з контролю сирого молока  - фото 4

У Вінницькій та ще 4-х областях запустять пілотний проект з контролю сирого молока  - фото 5

У Вінницькій та ще 4-х областях запустять пілотний проект з контролю сирого молока  - фото 6

У Вінницькій та ще 4-х областях запустять пілотний проект з контролю сирого молока  - фото 7

У Вінницькій та ще 4-х областях запустять пілотний проект з контролю сирого молока  - фото 8

У Вінницькій та ще 4-х областях запустять пілотний проект з контролю сирого молока  - фото 9

Вінниця.info