19 жовт. 2020 16:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

229

0

У Вінницькій ЦРЛ одного пацієнта відправили шукати ШВЛ, а інших – купувати ліки. Комісія почала перевірку ​

У Вінницькій ЦРЛ одного пацієнта відправили шукати ШВЛ, а інших – купувати ліки. Комісія почала перевірку ​

Комісія почала перевірку


У Вінницькій ЦРЛ одного пацієнта відправили шукати ШВЛ, а інших – купувати ліки. Комісія почала перевірку ​

Департамент охорони здоров’я Вінницької ОДА з 19 жовтня проводить перевірку Вінницької центральної районної лікарні, де виявили факт, коли пацієнтів відправляли купувати ліки за власний кошт та шукати апарат штучної вентиляції легень. При цьому, на засіданні комісії, і керівник закладу Олександр Кривов’яз, і головний бухгалтер підтвердили що гроші на рахунку лікарні були. Національна служба здоров’я України перерахувала кошти на лікування пацієнтів. З квітня місяця загальна сума - 54 млн гривень.

В лікарні зафрахтовано 15 апаратів штучної вентиляції легень, один з них високого класу, 11 – середнього класу. В середньому за показниками серпня - вересня щодня в лікарні на ШВЛ знаходиться один пацієнт, на СІПАП – 1,2,3, максимум 4 пацієнти, всі інші – на кисневій підтримці, які не потребують ні ШВЛ, ні СІПАП.

«Скажіть, який ШВЛ треба було пацієнту з села Некрасово, якому сказали йти шукати ШВЛ? Це що гарячі пиріжки, що можна піти на базарі купити? Це ШВЛ високого класу», - каже директорка департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Ольга Задорожна.

«Станом на 1 жовтня на рахунку підприємства було 7,5 млн гривень. 13 жовтня, коли у вас в закладі був представник НСЗУ Андрій Віленський, ваш бухгалтер повідомила, що на рахунку було 3,5 млн гривень. Чому пацієнтам складаєте списки ліків і відправляєте купувати за власні кошти? Ми щодня маємо звернення пацієнтів Вінницької ЦРЛ про те, що коштів на ліки немає. Буде здійснена комплексна перевірка використання коштів. Комісія працюватиме до 23 жовтня, щоб в результаті прийняти управлінські рішення», - говорить Ольга Задорожна.

У Вінницькій ЦРЛ одного пацієнта відправили шукати ШВЛ, а інших – купувати ліки. Комісія почала перевірку ​

Головний лікар Вінницької Центральної районної лікарні Олександр Кривов’яз, каже, що пацієнту Савченко взяли апарат в «Пироговці», але він зламався. Про гроші Кривов’яз каже, що голові НСЗУ Віленському пояснював куди ділись гроші.

«Ми говорили про 5 мільйонів це гроші які були на рахунку 13 жовтня, перед святом. Через 2 дні 16 числа ми проплатили 3 млн гривень авансу (зарплати - ред). Залишилось 2 мільйони. Вони йдуть на медикаменти, харчування, на каналізацію, на вивіз сміття, на все інше…», - каже Кривов’яз.

«На вивіз сміття, прибирання території, на все інше ви платите коштами НСЗУ?», - перепитала Задорожна, зазначивши, що це видатки на енергоносії і утримання закладу має фінансуватись з місцевого бюджету, засновника – Вінницької районної ради.

Народна депутатка Ірина Борзова попросила чесно роз’яснити людям про фінансування з НСЗУ, бо пацієнтам кажуть, що грошей нема.

«Скажіть чесно, у вас раніше на рахунку лікарні колись були такі гроші. Ніколи. Сьогодні ваша районна лікарня отримує напряму гроші з НСЗУ. Гроші повинні йти заробітну плату, премію і за медичні послуги. Тобто, гроші йдуть за пацієнтом. Але пацієнти показують списки ліків, які вони мають купити. З квітня місяця через НСЗУ лікарня отримала 54 мільйони гривень, з них 20 млн гривень - по «ковіду», - каже народна депутатка.

Головний лікар, каже, що справді, ніколи раніше в 2018 – 2019 роках лікарні не мали такі суми коштів.

У Вінницькій ЦРЛ одного пацієнта відправили шукати ШВЛ, а інших – купувати ліки. Комісія почала перевірку ​ - фото 2

Торкнулись і питання зарплати головного лікаря, яка складає 39 тис гривень щомісячно. Кажуть, що разом з преміями, які призначаються Вінницькою районною радою близько 100 тис грн.

Під час засідання Комісії, говорили і про те, що на сайті закладу повинна публікуватись інформація про наявні ліки. Адже людям в список писали купити глюкозу, системи, шприци, «Цифтріаксон», тобто препарати, які для лікарні не проблема закупити.

У Вінницькій ЦРЛ одного пацієнта відправили шукати ШВЛ, а інших – купувати ліки. Комісія почала перевірку ​ - фото 3

Інформацію з агітацією головного лікаря, як кандидата в депутати Вінницької облради, з сайту лікарні прибрали після скандалу.

У Вінницькій ЦРЛ одного пацієнта відправили шукати ШВЛ, а інших – купувати ліки. Комісія почала перевірку ​ - фото 4

Як повідомляла Вінниця.info, 15 жовтня в програмі «Право на владу» міністр охорони здоров’я Максим Степанов сказав, що в одній з вінницьких лікарень пацієнтів змушували платити за лікування. Йдеться про Вінницьку «районку».

Вінницька районна лікарня з 7 квітня перепрофільована під інфекційну лікарню для надання медичної допомоги хворим з COVID-19.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info