16 жовт. 2020 17:59

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

153

0

У Вінницькій ЦРЛ пацієнтів з COVID-19 змусили лікуватись за власний рахунок

У Вінницькій ЦРЛ пацієнтів з COVID-19 змусили лікуватись за власний рахунок

При цьому, на рахунку лікарні були кошти за які мали б закупити медикаменти для хворих


У Вінницькій ЦРЛ пацієнтів з COVID-19 змусили лікуватись за власний рахунок

15 жовтня в програмі «Право на владу» міністр охорони здоров’я Максим Степанов сказав, що в одній з вінницьких лікарень пацієнтів змушували платити за лікування. Йдеться про Вінницьку «районку». Зясувалось, що на рахунках лікарні були кошти для закупівлі медикаментів. Станом на 6 жовтня медзаклад мав 7,5 млн гривень, які перерахувала Національна служба здоров’я України.

«В тарифі, який закладено на лікування хворих на COVID-19, передбачено від 13 до 45 тисяч гривень.

Наша моніторингова комісія їздить по регіонах. Наприклад, в одній з лікарень Вінниці, за відповідними зверненнями громадян, побачили, що вони тримають кошти в себе на рахунку. Кошти саме від «ковіду», які вони отримують на лікування хворих, при цьому змушують пацієнтів самостійно закуповувати ліки. Це неприпустимо. Буде відповідна реакція», - сказав М. Степанов.


Журналісти Вінниця.info звернулись за коментарем до директорки департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Ольги Задорожної з питанням, про яку лікарню йдеться. З’ясувалось, що за лікування платили пацієнти Вінницької центральної районної лікарні.

«Департамент охорони здоров’я ініціював комплексну перевірку. Почнемо перевірку всієї центральної районної лікарні, всієї фінансово-економічної діяльності, в тому числі адекватності призначення препаратів, виконання протоколів МОЗ. Відповідно, і весь фінансовий ресурс, який є в них на рахунках. Ми знаємо що на рахунках ЦРЛ були відповідні кошти, які не використовувались для закупівлі медикаментів, а просто лежали на рахунках. На сьогодні це фактично злочин. На початок місяця, станом на 6 жовтня, на рахунку лікарні було 7,5 млн гривень, 12 жовтня з їх слів (адміністрації – ред) на рахунку було 5 млн гривень. Але стояли черги і пацієнти купували медикаменти за свої гроші», - говорить Ольга Задорожна.

У Вінницькій ЦРЛ пацієнтів з COVID-19 змусили лікуватись за власний рахунок


Керівник департаменту також пояснила, що адміністрація лікарень самостійно приймає рішення про розпорядження коштами, які їм напряму перераховує НСЗУ на лікування пацієнтів.

«Лікування пацієнтів здійснюється безкоштовно. Наші опорні лікарні законтрактовані з НСЗУ. Вартість одного «ковідного» пакету, які щомісячно виплачує НСЗУ закладу від 3 до 4 мільйонів гривень. Це залежить від кількості ліжок і кількості пролікованих пацієнтів. Якщо говорити про одного пацієнта середньої важкості це 29 тис. гривень. Це мінімальна вартість. Максимальна може сягати 60 тисяч. Але це не значить, що на кожного пацієнта має бути 29 і не менше. Комусь потрібні медикаменти на 10-12 тисяч, комусь на 60 тисяч. Це регулюється адміністрацією закладу.

Кошти є на рахунках лікарень. Вони не приходять на область, міста, чи районні бюджети. Вони йдуть з НСЗУ напряму, на відкриті рахунки лікарень. Всі лікарні є комунальними неприбутковими підприємствами, кошти вони отримують напряму з НСЗУ», - говорить О. Задорожна.

Також посадовиця зазначила, що лікарні самостійно приймають рішення, як витрачати гроші – чи на закупівлю медикаментів, чи на премії.

«Кошти які надходять лікарням, по всіх пакетах, заклади можуть направляти на закупівлю медикаментів, доплати медикам та інші потреби. Тобто лікарня може гроші, які отримує на операцію, витратити на лікування хворого з коронавірусом. Рішення приймають адміністрації лікарень самостійно. Розподіл бюджетних коштів залежить від керівника лікарні», - каже керівник департаменту охорони здоров’я.

Тим часом, головний лікар Вінницької центральної районної лікарні Олександр Кривов’яз, використовує сайт медичного закладу для політичної агітації.

У Вінницькій ЦРЛ пацієнтів з COVID-19 змусили лікуватись за власний рахунок - фото 2

ПЛР-тестування та ІФА-діагностика для пацієнтів, які лікуються в стаціонарі, проводяться БЕЗКОШТОВНО.

Якщо з пацієнтів з коронавірусом в лікарнях вимагають гроші на лікування, чи за медикаменти, рекомендують звертатись на телефонну «гарячу лінію» COVID-19 Національної служби здоровя України: 16-77.

Нагадаємо, Вінницька районна лікарня з 7 квітня перепрофільована під інфекційну лікарню для надання медичної допомоги хворим з COVID-19.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info

title