17 лип. 2020 13:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

104

0

У Вінницькому кардіоцентрі могло бути кілька спалахів коронавірусу – фахівці

У Вінницькому кардіоцентрі могло бути кілька спалахів коронавірусу – фахівці

Станом на 16-е липня там підтвердили 21 випадок захворювання коронавірус, серед яких 11 – в медичних працівників та 10 – в пацієнтів.


У Вінницькому кардіоцентрі могло бути кілька спалахів коронавірусу – фахівці

14-го липня у Вінницькому регіональному клінічному лікувально-діагностичному центрі серцево-судинної патології зафіксували спалах коронавірусу. Спочатку хворобу виявили в однієї з медсестер, а потім – в її колег та кількох пацієнтів. Станом на 16-е липня COVID-19 виявили в 21-єї людини: 11 медичних працівників та 10 пацієнтів. На думку фахівців, в закладі могло бути кілька спалахів, доки хворобу виявили.

Про це під час брифінгу 17-го липня розповів міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

«Спочатку коронавірус було виявлено в однієї з медичних сестер. Одразу було замінено маршрути пацієнтів по наданню екстреної медичної допомоги, і людей почали доставляти в обласну лікарню імені Пирогова. Також було проведено обстеження всіх співробітників і пацієнтів кардіоцентру, які перебували на той час в цьому закладі. Станом на 16-е липня було обстежено 222 людини. Коронавірус було виявлено в 21 випадку, а саме: захворіли 11 медичних працівників і 10 пацієнтів. Серед медичних працівників на коронавірус захворів лікар, 8 медсестер і 2 санітарки. Пацієнтів кардіоцентру з негативними результатами ПЛР-тесту виписані додому під наглядом сімейних лікарів. Пацієнти з позитивними ПЛР-тестами та наявністю клінічних проявів коронавірусної інфекції були госпіталізовані в інфекційне відділення Першої міської клінічної лікарні. Без клінічних ознак – виписані під нагляд сімейних лікарів.

15-го липня в закладі працювала комісія у складі обласного лабораторного центру, міського і обласного департаментів охорони здоров’я для того, щоб остаточно вияснити всю ситуацію. На думку фахівців, було кілька таких спалахів безпосередньо на коронавірус. Тут треба розуміти, що крім планового надання медичної допомоги, кардіоцентр надає екстрену медичну допомогу. І, наприклад, передбачити майбутній інфаркт, а перед тим – обстежитися на коронавірус – фактично не може ніхто, адже необхідно приймати швидко ці рішення, згідно з медичними протоколами. Як правило, робиться швидкий тест, а вони, як відомо, дають 50 на 50 точність виявлення інфекції, або 60 на 40. Тому, звичайно, ми не можемо всі ці питання вирішувати. Разом з тим, ми тримаємо ситуацію під контролем, і на завершення всіх протиепідемічних заходів кардіоцентр відновить роботу», – розповів міський голова Сергій Моргунов.


Нагадаємо, станом на 15-е липня в кардіоцентрі виявили 15 позитивних випадків на коронавірус. Тоді відомо було про хворобу серед 9-ти медичних працівників та 6-ти пацієнтів. Згодом стало відомо, що маршрут змінили, а людей почали возити до лікарні імені Пирогова. Також тривала виписка пацієнтів під нагляд сімейних лікарів або з метою перевезти їх до інших лікувальних закладів.

Вінниця.info, фото – ілюстративне, відео – з фейсбук-сторінки Сергія Моргунова