18 груд. 2019 11:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

131

0

У Вінницькому художньому музеї столичні реставратори відновлюють картини. Відео

У Вінницькому художньому музеї столичні реставратори відновлюють картини. Відео

До Вінницького художнього музею приїхали столичні фахівці, щоб реставрувати картини


У Вінницькому художньому музеї столичні реставратори відновлюють картини. Відео

До Вінницького художнього музею приїхали столичні фахівці, щоб реставрувати картини. Нині 13 полотен 17-19 століття «на ремонті», а реставрації потребують ще близько 5 тисяч картин – 100 з них в критичному стані.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу UA:Вінниця.

Реставрацію Катерина Коваль розпочинає з дослідження картини та опису походження. Лише потім, каже, приступає до роботи.

«На картині немає країв, вони мають бути продубльовані. Картина має бути натягнута на підрамник. Це не найскладніша робота, яка потребує якихось хімічних досліджень або досліджень інфрачервоних променів», – розповідає Катерина Коваль, реставраторка.

У Вінницькому художньому музеї столичні реставратори відновлюють картини. Відео

Юлія Мачковська над роботою працює майже добу. Каже, що фарба на полотні почала відшаровуватися, а щоб повернути картину до первинного вигляду – клеїла цигарковий папір, який через декілька годин за допомогою вати та гарячої води знімає.

«Дивлюся на стан живопису, якщо потрібно ще десь укріпити фарбовий шар. А якщо ні, то далі у втрати підводиться реставраційний ґрунт і тонуються втрати для загального вигляду, щоб надати експозиційний вигляд картині. В кінці вже наноситься захисний шар лаку», – каже Юлія Масковська, реставраторка.

У Вінницькому художньому музеї столичні реставратори відновлюють картини. Відео - фото 2

Реставрують картини лише там, де це потрібно, залишаючи оригінал. Використовують при цьому ту техніку та матеріали, якими була написана картина.

«Це риб’ячий та кролячий клей, олійні фарби. В нас є реставраційні спеціальні фарби, які темніють лише під час нанесення», – каже Володимир Папушенко, реставратор.

Володимир показує картину «Маріанна Потоцька», яка написана у першій половині 18 століття. Окрім фарби, яка вигоріла, показує розірване полотно. Згодом показує, як картина виглядає вже після реставрації.

У Вінницькому художньому музеї столичні реставратори відновлюють картини. Відео - фото 3

За словами Володимира, гарантію реставрованим картинам дають, щонайменше, 10 років, але додає, що все залежить від їхнього зберігання.

За словами зберігачки фонду Оксани Яремчук, у художньому музеї реставрації потребують близько 5 тисяч картин, 100 полотен у критичному стані.


Вінниця.info

title