21 груд. 2022 16:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Культура
0

241

0

У Вінницькому краєзнавчому музеї для гостей підготували виставку про традиції святкування Різдва на Поділлі

У Вінницькому краєзнавчому музеї для гостей підготували виставку про традиції святкування Різдва на Поділлі

Експонується виставка «Подільський Святвечір»


У Вінницькому краєзнавчому музеї для гостей підготували виставку про традиції святкування Різдва на Поділлі

Протягом 16 грудня – 12 лютого у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї експонується виставка «Подільський Святвечір», експозиція якої занурить відвідувача у неповторну атмосферу таїнства подільського Різдва.

Про це повідомляє Вінницький обласний краєзнавчий музей.

Різдву, за церковною традицією, передував чотиритижневий піст. У цей час виконували всі хатні роботи: білили хату, вивішували найкращі рушники. У деяких районах Поділля вже в ХІХ ст. як оригінальна оздоба на Різдво використовувались паперові квіти й витинанки – мережані паперові вирізки, якими прикрашали стіни і сволок; прикраси: іграшки з соломи та солом’яні «павуки», представлені на виставці. Чільне місце в експозиції посідають ікони.

Вранці в день Святого вечора («багатого Вечора», «багатої куті», «вілії») господиня розпалювала в печі та починала готувати 12 пісних страв. У цій багатій, але пісній вечері використовували плоди поля, саду, дари лісу. Різноманітна і багата їжа повинна була забезпечити добробут людей у наступному році. Головні страви — кутю і узвар, готували першими, а далі – капусняк із пшоном і квасолею, який на Вінниччині називали «шупенею», горох, борщ пісний з карасями, кашу гречану, пшоняну, вареники з капустою, картоплею, смажили рибу, пекли млинці з кислого тіста, варили страви з грибами, голубці тощо. Традиційно вважалося, що страв має бути 12 (12 місяців або 12 апостолів), але їх кількість і складники дещо відрізнялись залежно від заможності родини.

Перебіг святкування Святвечора на Поділлі мав свої особливості. Про них, можна дізнатися з експонатів виставки. Зокрема, для чого усе господарство посипалося маком? Або навіщо діти мали наслідувати квоктання курей, мукання корів? Що таке дідух, обрус? Для чого сокира під Різдвяним столом? Що означає «нести вечерю» і навіщо «водити козу»?

Час і люди створюють нові традиції святкування Різдва, зберігаючи звичаї предків. Різдвяної аури виставці додають вітальні листівки початку ХХ ст., колекція ялинкових прикрас і сама пухнаста красуня, яка нині теж стала незмінним атрибутом Різдва сучасних подолян.

На базі виставки проводяться кураторські екскурсії, інтерактивні заходи «Від Романа до Йордана», замовити які можна за 068-725-49-57 (дзвінки приймаються з 10:00 до 17:00).

У Вінницькому краєзнавчому музеї для гостей підготували виставку про традиції святкування Різдва на Поділлі

У Вінницькому краєзнавчому музеї для гостей підготували виставку про традиції святкування Різдва на Поділлі - фото 2

У Вінницькому краєзнавчому музеї для гостей підготували виставку про традиції святкування Різдва на Поділлі - фото 3

У Вінницькому краєзнавчому музеї для гостей підготували виставку про традиції святкування Різдва на Поділлі - фото 4

У Вінницькому краєзнавчому музеї для гостей підготували виставку про традиції святкування Різдва на Поділлі - фото 5

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото - краєзнавчого музею