21 лип. 2020 15:50

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

153

0

У Вінницькому краєзнавчому музеї розповіли, як перші люди полювали на мамонтів

У Вінницькому краєзнавчому музеї розповіли, як перші люди полювали на мамонтів

Це перша публікація в рамках нової рубрики музею «Неймовірно, але факт»


У Вінницькому краєзнавчому музеї розповіли, як перші люди полювали на мамонтів

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї започаткували нову рубрику «Неймовірно, але факт», в рамках якої співробітники закладу публікуватимуть матеріали краєзнавчого характеру, з розповідями та переосмисленням подій минулого. Кожна нова публікація стосуватиметься окремої теми. Першою темою рубрики стало полювання на мамонтів.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Як йдеться в повідомленні музею, полювання на мамонтів було важливою складовою первісного господарства. Люди використовували «тваринний матеріал» для задоволення своїх практичних і навіть духовних потреб. Наприклад, оселі людей мали каркас із жердин, який вкривався шкурами північних оленів чи бізонів і ззовні обкладався великими кістками мамонтів: черепами, лопатками, щелепами, кістками кінцівок. Впольованого дорослого мамонта вистачало для харчування спільноти чисельністю 30-50 осіб протягом місяця. Крім цього з кісток такого велетня виготовляли зброю, прикраси та перші музичні інструменти.

В ті часи існували різні види мамонтів, найбільші з них вагою досягали 14 тонн, а висотою – 5,5 м. Тіло мамонта вкривало довге, густе буре чи руде хутро, а з верхньої щелепи росли велетенські бивні вагою до 100 кг кожний.

«Тривалий час вважалося, що на мамонтів полювали, заганяючи їх до заздалегідь викопаних і замаскованих ловчих ям або на тонку кригу чи в болото. Сьогодні ж більшість учених схиляється до думки, що мамонтів били метальними списами із засідок. Наконечники таких мисливських дротиків знайдено не тільки на стоянках, а й у кістках розкопаних скелетів мамонтів.

До речі, в першій залі нашого музею експонується кістяк мамонта, знайдений в 1961 р. у с. Ольгопіль Чечельницького району на глибині 2,8 м. Наш мамонт особливий: за результатами конкурсу «Вигадай для мамонта ім’я!», проведеному в 2018 р., йому надано ім’я Вінні. Вінні жив 30 тис. років тому та помер своєю смертю у віці близько 80 років. Був заввишки близько 3 метрів та важив майже 4 тонни», – розповідають музейники в своєму дописі.

У Вінницькому краєзнавчому музеї розповіли, як перші люди полювали на мамонтів

Також в обласному краєзнавчому музеї запрошують відвідувачів на тематичні інтерактивні родинні екскурсії:

1. «Мамонт Вінні та його друзі. Подорож у далеке минуле» для дітей 5–9 років, де малеча може дізнатися багато цікавого про мамонтів та інших тварин, які жили на території Вінниччини в різні геологічні часи.

2. «Археологічні мандри: урок виживання» – зацікавить людей різних вікових категорій. Під час цієї екскурсії відвідувачі не лише більше дізнаються про полювання на давніх тварин, а й, за словами фахівців музею, «отримають унікальну можливість віднайти забуті уміння людей, які проживали на нашій території тисячі років тому».

Через карантинні обмеження організовані групи відвідувачів на екскурсіях не повинні перевищувати 5 осіб. Замовити екскурсію та звернутися за додатковою інформацією можна за телефоном – 068 725 49 57.

Нагадаємо, у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї стартувала виставка стародавніх народних ікон Поділля.

Вінниця.info, фото – з фейсбук-сторінки Вінницького краєзнавчого музею