30 жовт. 2020 18:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

134

0

У Вінницькому педуніверситеті створять музей археології. Розробили ескізний проект

У Вінницькому педуніверситеті створять музей археології. Розробили ескізний проект

Експонати планують розмістити під склом в хронологічному порядку


У Вінницькому педуніверситеті створять музей археології. Розробили ескізний проект

У Вінницькому державному педагогічному університеті створять музей археології. Вже розробили ескізний проект музею, розташується він в холі центрального корпусу. Експонати планують розмістити під склом в хронологічному порядку. Це сотні артефактів, знайдених студентами історичного факультету під час археологічних досліджень на Вінниччині протягом останніх 50 – 60 років. Серед унікальних знахідок - посудина для зберігання збіжжя, якій 6,5 тисяч років.

Ініціатива створення музею археології належить декану факультету історії Юрію Зінько та ректорці університету Наталії Лазаренко.

«Ми проводили археологічні дослідження. Що знаходили – здавали державі, але нас ще є багато знахідок, які залишились для дослідження. Ми їх реставруємо. Є унікальна посудина для зберігання збіжжя, знайдена в Іллінецькому районі. Її висота 80 сантиметрів. Цій посудині 6 - 6,5 тисяч років. Є також багато матеріалів слов’янської доби, черняхівської, трипільської. Плануємо зробити музей, де відображені різні епохи. Там буде і знаряддя праці, і зброя. Є кам’яні сокири та інше. Різні артефакти, які ми знайшли на території області будуть розміщені в музеї у хронологічному порядку», - розповідає декан факультету історії, професор Зінько Юрій Анатолійович.

Подібного музею немає в жодному університеті України. Наталія Лазаренко каже, що музейний простір облаштують за рахунок меценатів. Один з них - голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, який є випускником історичного факультету.

«Я впевнена, що це буде унікальний проект. Роботи з облаштування експозиційної зали будемо робити за кошти меценатів. Я дякую за підтримку Сергію Сергійовичу. Він зробив перший крок. Думаю що інші наші випускники теж долучаться», - каже Наталія Лазаренко.

У Вінницькому педуніверситеті створять музей археології. Розробили ескізний проект

У Вінницькому педуніверситеті створять музей археології. Розробили ескізний проект  - фото 2

У Вінницькому педуніверситеті створять музей археології. Розробили ескізний проект  - фото 3

У Вінницькому педуніверситеті створять музей археології. Розробили ескізний проект  - фото 4

У Вінницькому педуніверситеті створять музей археології. Розробили ескізний проект  - фото 5

Археологічно-етнографічна практика студентів факультету історії. Розкопки поселення трипільської культури Білий Камінь


Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info