16 жовт. 2019 17:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

163

0

У Вінницькому училищі №5 відкрили центр сучасних деревообробних технологій. Фото

У Вінницькому училищі №5 відкрили центр сучасних деревообробних технологій. Фото

Відтепер учні навчатимуться та працюватимуть на сучасному деревообробному обладнанні


У Вінницькому училищі №5 відкрили центр сучасних деревообробних технологій. Фото

16 жовтня на базі вищого художнього професійно-технічного училища №5, відкрили центр сучасних деревообробних технологій. Відтепер учні навчатимуться та працюватимуть на сучасному деревообробному обладнанні для ручної та механізованої обробки деревини та виконання опоряджувальних робіт.

Про це йдеться на сайті Вінницької ОДА.

Відкриття сучасного навчально-практичного центру стало можливим завдяки реалізації спільного німецько-українського проекту в сфері професійної освіти з модернізації та підвищення кваліфікаційного рівня з професії «Столяр будівельний» в рамках договору, укладеного в грудні 2017 року між Фондом ім. Ебергарда Шьока (Баден-Баден, Німеччина) та Департаментом освіти і науки ОДА та вищим художнім професійно-технічним училищем №5 м. Вінниці. Загалом Фондом профінансовано 3 млн 964 тис 778 грн для втілення проекту в життя.

У Вінницькому училищі №5 відкрили центр сучасних деревообробних технологій. Фото

Найважливішим є те, що відтепер учні навчатимуться та працюватимуть на сучасному деревообробному обладнанні для ручної та механізованої обробки деревини та виконання опоряджувальних робіт. Зокрема, це форматно-розкрійний, фугувальний, рейсмусовий, фрезерний, свердлильно-пазувальний, вертикально-свердлильний верстати, компресори, верстатний машинний інструмент, прес з перфорованою плитою для склеювання виробів, ручний електрифікований інструмент та обладнання лако-фарбувального цеху. Також майстерні обладнані аспіраційними витяжками для пилу та стружки.

Метою відкриття сучасного навчально-практичного центру є підготовка кваліфікованих робітників широкого профілю, які володіють усіма необхідними у їх професії виробничими уміннями та технологіями.

У Вінницькому училищі №5 відкрили центр сучасних деревообробних технологій. Фото  - фото 2

«Сьогоднішня подія є не тільки знаковою та показовою для галузі професійно-технічної освіти, а й є однією з цеглинок фундаменту майбутнього розвитку нашої країни. Адже сучасний світ потребує заповзятливих і кваліфікованих кадрів, що дасть можливість посилити позиції професійно-технічної освіти в Україні, як ключової ланки розвитку економіки нашої держави. На сьогодні ми маємо 2 величезні проблеми – це умови надання якісної освіти для кваліфікованих робітників та підвищення їх престижності, а 2-га – трудова міграція.

Для вирішенні цих проблем маємо забезпечити якість освіти тих працівників, які цінуватимуться на ринку праці і отримуватимуть заробітну платню, яка перевищуватиме платню випускника вищого навчального закладу. Це дуже важливі питання, які повинні вирішуватись державою. З цією метою, для підтримки робітничих кадрів з 2016 року з державного бюджету виділено 200 мільйонів гривень, цьогоріч передбачено 50 млн грн, на створення навчально-практичних центрів», – каже голова Вінницької ОДА Владислав Скальський.

У Вінницькому училищі №5 відкрили центр сучасних деревообробних технологій. Фото  - фото 3

Крім того, очільник області підкреслив, що відкриття подібного центру сприятиме підвищенню загального рівня професійності українських спеціалістів, їх високої професійності і конкурентоспроможності, а також відновленню престижу професійно-технічної освіти в Україні.

«Необхідно змінювати систему професійно-технічної освіти, яка має бути привабливою, яка б не фінансувалась за залишковим принципом, а створювала нові робочі місця і була на це орієнтованою. Також профтехосвіта має давати молодим людям, які отримали робітничу професію, впевненість у завтрашньому дні. Для цього потрібні системні і потужні інвестиції в систему професійної і технічної освіти, які дадуть змогу її модернізувати», – Петро Коржевський, заступник міністра освіти і науки України.

У Вінницькому училищі №5 відкрили центр сучасних деревообробних технологій. Фото  - фото 4

Довідка.

В рамках реалізації проекту проведено капітальну реконструкцію та ремонт з заміною підлоги, систем електропостачання та освітлення, теплопостачання, вентиляції приміщень майстерень ручної та механічної обробки деревини. Покращено санітарно-гігієнічні умови для учасників навчального процесу (санвузол, душова). Обладнано системою припливно-витяжної вентиляції приміщення для виконання фарбувальних робіт. Навчально-виробничі приміщення обладнано системою автоматичної пожежної сигналізації.

Німецькою стороною надано комплекти ручного інструменту європейського виробництва для 15 учнів та майстра виробничого навчання.

З метою оволодіння новітніми європейськими технологіями столярної справи для майстрів виробничого навчання і викладача спеціальної технології, керівником проекту Крістофом Юнгхансом, організовано короткотермінове стажування на базі Львівського вищого художнього професійного училища та проведено 10 майстер-класів на базі ВХПТУ №5 м. Вінниці. Німецькою стороною організовано10-ти денне стажування для майстрів виробничого навчання та викладача спеціальної технології у навчально-практичному центрі у Німеччині.

Всього на реалізацію проекту за 2018-2019 роки витрачено коштів:

  • ремонтно-будівельні роботи 1 498 872 грн.,
  • обладнання 2 393 233 грн.,
  • на матеріали для навчальних цілей 68 056 грн.
  • Всього за рахунок Фонду: 3 964 778 грн.
  • Внесок української сторони через виконані ремонтно-будівельні роботи силами майстрів та учнів училища склав понад 300 000 грн.

У Вінницькому училищі №5 відкрили центр сучасних деревообробних технологій. Фото  - фото 5

У Вінницькому училищі №5 відкрили центр сучасних деревообробних технологій. Фото  - фото 6

У Вінницькому училищі №5 відкрили центр сучасних деревообробних технологій. Фото  - фото 7

У Вінницькому училищі №5 відкрили центр сучасних деревообробних технологій. Фото  - фото 8

У Вінницькому училищі №5 відкрили центр сучасних деревообробних технологій. Фото  - фото 9

У Вінницькому училищі №5 відкрили центр сучасних деревообробних технологій. Фото  - фото 10

У Вінницькому училищі №5 відкрили центр сучасних деревообробних технологій. Фото  - фото 11

Вінниця.info, фото з сайту Вінницької ОДА