27 лют. 2023 12:16

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

403

0

У Вінниці 99-річна бабуся, яка родом з Росії, допомагає ЗСУ і в’яже теплі шкарпетки українським воїнам

У Вінниці 99-річна бабуся, яка родом з Росії, допомагає ЗСУ і в’яже теплі шкарпетки українським воїнам

В березні Лідії Самусевій має виповнитися 100 років


У Вінниці 99-річна бабуся, яка родом з Росії, допомагає ЗСУ і в’яже теплі шкарпетки українським воїнам

Під час війни кожен намагається підтримувати військових і тримати тил. Не стоять осторонь і літні люди. Жителька Вінниці Лідія Самусева - найстарша волонтерка в місті. У свої 99 років вона в’яже шкарпетки українським воїнам, вже сплела близько 50 пар. Літня жінка родом з Росії, воювала проти нацистів у Другу світову, а тепер робить все щоб допомогти українським захисникам, які воюють за життя, за справедливість, за вільну Україну. Онук довгожительки розповів кореспонденту Вінниця.info про свою бабусю.

У Вінниці 99-річна бабуся, яка родом з Росії, допомагає ЗСУ і в’яже теплі шкарпетки українським воїнам

«Коли почалася повномасштабна війна росії проти України всі діти та онуки на якусь мить подумали, що може не варто бабусі про це говорити, щоб уберегти від болю і переживань. Але врешті-решт вирішили нічого від неї нічого не приховувати. Та й як тут приховаєш? Вся наша родина долучилась до волонтерської роботи, допомагаючи чим могли – від барикадування шкіл і лікарень мішками з піском до виготовлення бронежилетів. Бабуся звичайно переживала і плакала. Ніяк не хотіла вірити в те, що страшна війна, яка вже була у її житті, тепер буде і в житті дітей, онуків і правнуків», - говорить Олександр Оніщук.

Знаючи, що онуки і правнуки допомагають в ці нелегкі часи, бабуся Ліда попросила зібрати і віддати волонтерам ковдри, матраци, брезенти, палатки, теплий одяг, все, що було в домі і могло пригодитися. Але і це для неї було недостатньо. У свої 99 років вона ще й в’яже теплі шкарпетки для воїнів.

У Вінниці 99-річна бабуся, яка родом з Росії, допомагає ЗСУ і в’яже теплі шкарпетки українським воїнам  - фото 2

«Моя бабуся народилась в селі Велика Азаровка, Смоленської області в сім'ї педагогів. У 1940 році закінчила середню школу. Будучи дружиною офіцера прикордонної служби, супроводжувала і підтримувала свого чоловіка – Самусева Миколу, де б він не служив, у багатьох куточках тодішнього Радянського Союзу», - додає Олександр.

Лідія Петрівна є учасником бойових дій. З серпня 1944 по червень 1945 була у стрілецького полку. Нагороджена орденами і медалями. Після війни майже 10 років пропрацювала вчителькою математики.

«Коли у 1956 році мій дідусь вийшов у відставку, перед ним поклали карту Радянського Союзу і запропонували обрати, де б він з родиною хотів далі жити. Подружжя, не вагаючись, обрало Україну, а до Вінниці потрапили вже завдяки випадку. Так, вже майже 70 років бабуся живе у Вінниці. Працювала багато років на Винницькому радіо-ламповому заводі», - говорить онук пані Лідії.

Лідія Петрівна має трьох дітей, п’ятеро онуків і вісім правнуків, які безмежно її люблять і поважають, називаючи Берегинею свого роду. На всі великі свята родина збирається за одним столом – чотири покоління. Для кожного вона знайде хвилинку, пораду і добре, мудре слово.

Вона все про всіх знає і пам’ятає, з нетерпінням знов і знов, чекаючи усіх в гості. Каже, що поки не збирається помирати, а хоче дочекатися представника п’ятого покоління за своїм столом. А ще 12 березня Лідії Самусевій має виповнитися 100 років. Її головною мрією – і мир і перемога України.

У Вінниці 99-річна бабуся, яка родом з Росії, допомагає ЗСУ і в’яже теплі шкарпетки українським воїнам  - фото 3

У Вінниці 99-річна бабуся, яка родом з Росії, допомагає ЗСУ і в’яже теплі шкарпетки українським воїнам  - фото 4

У Вінниці 99-річна бабуся, яка родом з Росії, допомагає ЗСУ і в’яже теплі шкарпетки українським воїнам  - фото 5

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info