13 квіт. 2020 10:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

86

0

У Вінниці біля Спасо-Преображенського собору освячуватимуть кошики, - звернення митрополита Симеона щодо Великодня

У Вінниці біля Спасо-Преображенського собору освячуватимуть кошики, - звернення митрополита Симеона щодо Великодня

Митрополит Вінницький і Барський Симеон закликав вірян спостерігати за пасхальною службою на телеканалах та в мережі Інтернет.


У Вінниці біля Спасо-Преображенського собору освячуватимуть кошики, - звернення митрополита Симеона щодо Великодня

Митрополит Вінницький і Барський Симеон закликав вірян спостерігати за пасхальною службою на телеканалах та в мережі Інтернет. Однак у своєму зверненні він повідомив, що у Великодню ніч все-таки святитимуть кошики. «Для тих з вас, хто вирішить прийти до вінницького Спасо-Преображенського собору, ми забезпечимо можливість освятити ваші пасхальні кошики одразу, як тільки ви прийдете. Для цього, ви можете приходити, починаючи вже з ранку суботнього дня 18 квітня. По завершенні літургії, о 10 годині ранку, ми, за встановленою у нашому соборі традицією, розпочнемо освячувати ваші паски і крашанки перед храмом і будемо робити це впродовж усього дня і всієї ночі, навіть під час богослужіння, а також і у святковий день, 19 квітня, до 12-ї години дня».

Повний текст звернення митрополита Симеона опублікували на сайті Вінницько-Барській єпархії ПЦУ.

«В нинішніх реаліях, коли не лише Україна, а й увесь світ переживає важке випробування пандемією коронавірусу, нам доводиться змінювати свій звичний ритм життя і багато в чому обмежувати себе. На жаль, ці обмеження торкнулися й церковної сфери. Через запроваджені заходи карантину, ми не можемо проводити масових богослужінь, до яких ми звикли у час Великого посту і в пасхальний період.

Очевидно, що ці обмеження торкнуться й пасхальної служби. І тому представники різних конфесій, і в тому числі Православної Церкви України, дбаючи про вашу безпеку і ваше здоров’я, сьогодні закликають долучатися до богослужінь онлайн, тобто через трансляцію в мережі Інтернет та на телебаченні. І це не ознака слабкості. Згадайте, як спокушав Христа диявол у пустелі, де Господь постився сорок днів. «Узяв Його диявол до святого міста і поставив Його на височині, на крилі храму, та й каже Йому: якщо Ти є Син Божий, кинься вниз, бо написано: ангелам Своїм заповість про Тебе, щоб оберігали Тебе, і на руки візьмуть Тебе, щоб не спіткнувся об камінь ногою Твоєю». Хіба не міг Христос ступити крок і спустися на землю без жодного ушкодження, як всесильний Бог? Звичайно, міг. Але цього Він не зробив. Натомість Ісус сказав дияволу: написано також: не спокушай Господа Бога твого». Сьогодні час не спокушати Господа Бога і не наражати себе, і своїх ближніх на небезпеку.

В пасхальну ніч богослужіння буде транслюватися на усіх каналах і через усі можливі засоби. В цьому є певний позитив, адже через ці трансляції до богослужіння, яке відкриває нам таємницю Воскресіння Христового, зможуть долучитися люди, які раніше приходили до храму, в кращому випадку, під кінець служби, щоби освятити пасхальні кошики. Завдяки засобам трансляції, цього року вони зможуть, як Жони-мироносиці, стати свідками того, як вперше цієї весни прозвучать вічно живі і завжди нові слова: «Христос воскрес!».

«Воістину воскрес» - лунатиме в усіх домівках, і ці слова розійдуться швидко-швидко, як блискавка, по усьому світу. Я вже не раз казав, що є дві ночі, в які грішно спати, адже в ці дві ночі відбулися найважливіші для людства духовні події: Різдво Христове і Його славне Воскресіння. Тому я закликаю в цю пасхальну ніч усіх – і молодих, і старших людей, разом подивитися пасхальні трансляції і долучитися до спільної молитви. Де двоє чи троє зібрані в ім’я Моє, сказав Христос, там і Я буду посеред них. Все залежить від нашої віри. І Воскреслий Христос обов’язково прийде до тих, хто любить Його.

Звичайно, ми розуміємо, що в це свято будуть і такі люди, які захочуть неодмінно прийти до храму і освятити свій пасхальний кошик з традиційними пасками, м’ясом і крашанками.

Для тих з вас, хто вирішить прийти до вінницького Спасо-Преображенського собору, ми забезпечимо можливість освятити ваші пасхальні кошики одразу, як тільки ви прийдете. Для цього, ви можете приходити, починаючи вже з ранку суботнього дня 18 квітня. По завершенні літургії, о 10 годині ранку, ми, за встановленою у нашому соборі традицією, розпочнемо освячувати ваші паски і крашанки перед храмом і будемо робити це впродовж усього дня і всієї ночі, навіть під час богослужіння, а також і у святковий день, 19 квітня, до 12-ї години дня. Якщо ви прийдете, то ви зможете посвятити ваші пасхальні кошики і не будете, як це було раніше, стояти і чекати завершення служби. А службу ви зможете подивитися вдома, щоби не просто освятити кошик, а й долучитися до молитви, бо насправді, саме ваша особиста молитва, поєднана з молитвою всієї Церкви, є головною умовою того, щоби зустріти Воскреслого Христа у своєму серці і отримати від Нього радість і втіху.

Ми сьогодні не хочемо наражати ні себе, ні свої ближніх на небезпеку кооронавірусу. Саме тому ми залишаємося в домівках за зачиненими дверима. Я хочу нагадати вам, як Христос явився найближчим учням після Свого славного Воскресіння. Це відбулося ввечері, коли двері дому, де зібралися ученики Його, були замкнені з остраху перед юдеями. Прийшов Ісус і став посередині, і каже їм: мир вам! Сказавши це, Він показав їм руки, і ноги, і ребра Свої. Ученики зраділи, побачивши Господа. Ісус же сказав їм вдруге: мир вам!

Тож і я бажаю і вам, дорогі брати і сестри, щоби в цю пасхальну ніч, до кожної вашої домівки прийшов воскреслий Христос і благословив вас миром, здоров’ям, радістю, добром і усяким благополуччям. Щоби Господь прийняв ваші молитви і благословив вашу святкову трапезу. Щоби ви, будучи в родинному колі, поділилися одне з одним пасхальним вітанням і щоби по ваших молитвах наша Україна і весь світ скоріше вийшли з кризи пандемії і ми могли би знову зустрітися з усіма вами, живими і здоровими у храмах, щоби однодушно славити Воскреслого Христа і як Жони-Мироносиці та апостоли нести по всьому світу радісне вітання і свідчення нашої віри в те, що наш Бог і Господь Ісус Христос воістину воскрес!», - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, у МВС освячення Великодніх кошиків пропонують проводити у два способи – у містах священники можуть здійснити обряд у пекарнях, а в селах – людям пропонують винести кошики за ворота, де їх окроплять водою. МВС та релігійні конфесії визначили формат проведення свят: у храмах повинно бути не більше 10 осіб, однак, онлайн трансляція доступна для всіх.

Українці зможуть скористатись безкоштовними послугами «Укрпошти» по доставці пасок до Великодня. Замовлення можна зробити до 12 квітня включно, зателефонувавши на номер 0 800 300 545.

Раніше ми писали, що у Вінниці не буде безкоштовних автобусів до кладовищ в поминальні дні.

Вінниця.info