21 трав. 2020 17:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

248

0

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки

Загалом, в обласному краєзнавчому музеї наразі можна побачити більше десятка різних сорочок


У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки

21 травня в Україні святкують День Вишиванки. До свята у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї презентували кілька традиційних жіночих сорочок, характерних для Подільського регіону, та розповіли про їх особливі прикмети. Зокрема, про різницю в техніці шиття, символічне та культурне значення орнаментів. Як кажуть в музеї, дуже старовинних предметів одягу в них не збереглося, а ті, які представлені в кількох залах, датуються приблизно межею XIX-XX століття.

«Це «Солярні знаки», так би мовити, а в нас це називають «свастя», «павуки». В нас на Поділлі це був поширений орнамент. Нитки одного кольору, поліхромна й монохромна вишивка. Саме Поділля славиться вишивкою «низь», «низинка», «низ з вивороту».

В нас більше вирощували льону, вишивали вовняними і бавовняними нитками. Ті, що з конопляного прядива, так званої «заполочі», їх фарбували вручну. Коли з’явилися бавовняні, наприклад, нитки, то теж почали називати ці бавовняні нитки, фарбовані в домашніх умовах, теж «заполоччю».

Ще наше Поділля славилося тим, що для вишивання жінки використовували так звану «сухозліть», «сухозлотку». І про це Михайло Коцюбинський писав, що настільки вони уславилися, що навіть двічі замовляли клембівським вишивальницям виготовлення вишивки для плаття російської імператриці. І вони були такими коштовними і бажаними речами, які експонувалися на міжнародних виставках, тобто, до революції про них уже знали, їх широко закуповували, перекуповували.

Є два типи крою, переважно, сорочок. Ось це уставкова сорочка, там дві будуть безустаткові», – розповіла журналісту Вінниця.info старший науковий співробітник Вінницького обласного краєзнавчого музею Лілія Гальчевська.

Попередньо в музеї називають місце походження цієї сорочки Літинський район, але співробітниця музею повідомила, що не впевнена, чи це правильні дані.

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки  - фото 2

Цю сорочку презентували в рамках виставки «У неділю рано зілля копала», в якій показані експонати та інформація про місцеву народну медицину.

Ще одна з сорочок - із села Стіна Томашпільського р-ну. Рукави без уставки, прикрашені рослинним орнаментом у вигляді ніжних, легких гілок з листям, що в'ються нагору. На поликах смуги з меандром розділяють яскраво червоні лінії із сухозліткою (металізовані нитки мідного кольору). Техніки — низь, хрестик, півхрестик, штапівка.

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки  - фото 3

Третя – сорочка, довга, важка, з могутнього конопляного полотна. Вишита низзю і легким кафасором. На комірці, у ромбах на поликах та манжетах рукавів бачимо солярні знаки «ружі-звізди». Імовірно, з Могилів-Подільського району.

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки  - фото 4

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки  - фото 5

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки  - фото 6

Загалом, в різних залах музею наразі можна побачити більше десятка різних вишитих сорочок.

На сьогодні в музеї діють три виставки:

1. «Вінниччина у вирі Другої світової війни», і її презентували в онлайн-режимі, допоки музею не дозволили відкритись. Вона присвячена 75-річниці завершення війни. Виставка триватиме до 6-го вересня;

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки  - фото 7

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки  - фото 8

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки  - фото 9

2. «Мої натхненні миті» вінницької художниці Людмили Бондар. Виставку відкрили 14 травня, і вона триватиме до 12 липня;

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки  - фото 10

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки  - фото 11

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки  - фото 12

3. Вже згадана виставка «У неділю рано зілля копала», на якій презентували інформацію про історію народної медицини. Її відкрили 20 травня, і вона триватиме до 23 серпня.

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки  - фото 13

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки  - фото 14

У Вінниці до Дня Вишиванки розповіли про традиційні подільські сорочки  - фото 15

Наразі, через карантин, в музеї не проводять презентацій виставок, а про відкриття чергової повідомляють в онлайн-форматі. В закладі діють правила щодо дотримання маскового режиму та соціальної дистанції.

За словами працівників музею, перші відвідувачі в них вже є. Здебільшого люди ходять сім’ями. Зокрема, сьогодні приходив тато з двома дітьми. Втім, поки карантин, гостей небагато.

Краєзнавчий музей до відвідування відкрили 14-го травня.

Нагадаємо, раніше у Вінниці відтворили сорочку з картини XIX-го століття.

Вінниця.info