18 жовт. 2021 16:58

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

139

0

У Вінниці кілька сотень людей розгорнули чорні парасолі та пройшлись центром міста. Фото і відео

У Вінниці кілька сотень людей розгорнули чорні парасолі та пройшлись центром міста. Фото і відео

Подібну ходу сьогодні проводять чи не у кожному місті Європи


У Вінниці кілька сотень людей розгорнули чорні парасолі та пройшлись центром міста. Фото і відео

18 жовтня біля Водонапірної вежі, що на Європейській площі у Вінниці, зібрались кілька сотень людей. Сьогодні відзначають Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Акція мала назву «Хода за свободу». Більшість людей розгорнули над собою чорні парасолі – символ захисту і спосіб привернення уваги та вирушили вулицею Соборна.

«Акція ще має назву «Люди у чорному одязі та з чорними парасолями». Подібну ходу сьогодні проводять чи не у кожному місті Європи. Чому обраний саме чорний колір? Тому що злочин чорний. «Чорний» ринок торгівлі людьми», - зауважує дорогою Наталія Козлова, громадська діячка.

«Чорна парасоля символізує протидію торгівлі людьми та те, аби люди звернули увагу на ситуації, у які вже потрапляли люди, коли виїжджали закордон. Та й навіть, у межах України», - доповнює Валентина Стайна з управління праці та соціального захисту населення Вінницької РДА.

У Вінниці кілька сотень людей розгорнули чорні парасолі та пройшлись центром міста. Фото і відео


Як розповідає практикуючий психолог з постраждалими від торгівлі людьми, останнім часом серед жертв більше чоловіків.

«У нас є понад 60 звернень за статусом постраждалого, серед них 60% - чоловіки. Їх вік, переважно від 25 до 40 років. Серед жінок, найстарша 1949 року народження. Наймолодша - 2001-го року народження. Статус жертвам надається на два роки. Що він дає? Наприклад, не у всіх є де жити, то допомагають знайти житло. Поновлюють документи, надають психологічну підтримку. А також, одноразову матеріальну допомогу. Вона десь близько 6000 гривень. Ми можемо констатувати, що насправді, жертв набагато більше, але вони не заявляють про себе. Чому? Бо чоловіки вважають, що їм просто не пощастило. Для них саме слово "жертва", воно їх вже травмує. І на себе вони набирають ще зайву провину, що у цій ситуації, вони винні самі. А насправді це ж не так!», - роз’яснює Ірина Коваль, практичний психолог Вінницького міського центру соціальних служб для сім'ї та дітей.

У Вінниці кілька сотень людей розгорнули чорні парасолі та пройшлись центром міста. Фото і відео  - фото 2

«Сьогоднішня акція, яка має назву «Хода за свободу», має привернути увагу до проблематики торгівлі людьми. Аби перед тим, як їхати на заробітки в інші країни, вінничани знали більше про те, як треба діяти, аби не стати жертвами торгівлі людьми. Щороку звертаються близько сотні людей, які розповідають, що стосовно них, під час заробітчанства та під час влаштування на роботу, були вчинені шахрайські дії та схеми пов’язані з порушенням їхніх прав. Тому ми маємо говорити та інформувати, що потрібно робити, аби не потрапити до рук злочинців. Сьогодні тут зібралися всі небайдужі громадяни. Це і представники влади, бізнесу, громадських організацій, волонтери. Звичайно, серед нас тут є і постраждалі від торгівлі людьми», - каже Алла Студілко, голова Вінницької обласної організації «Джерело Надії».

У Вінниці кілька сотень людей розгорнули чорні парасолі та пройшлись центром міста. Фото і відео  - фото 3

За міжнародною статистикою, від торгівлі людьми постраждали 260 тисяч людей у різних країнах світу.

«Якщо говорити про Вінницьку область, то станом на сьогодні - 71 місцевий житель отримав офіційний статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми та отримує допомогу. Ми супроводжуємо таку людину, аби вона отримала і психологічну підтримку, і медичну допомогу, і сприяння у розслідуванні її історії», - зауважує Алла Студілко.

У Вінниці кілька сотень людей розгорнули чорні парасолі та пройшлись центром міста. Фото і відео  - фото 4

Аби не потрапила у ситуацію важливо знати кілька простих, але важливих правил.

«Їхати на заробітки необхідно лише за трудовою візою. Працевлаштування має бути легальним. Договір має бути написаний українською мовою, якщо говоримо про мешканців нашої країни. Мають бути чітко визначені час та правила роботи, заробітна платня та вихідні дні», - перераховує Студілко.

Якщо Ви стали жертвою торгівлі звертайтесь за телефонами «Лінії довіри» з протидії торгівлі людьми у Вінницькій області 0 - 800 – 75 – 04 - 75; Національна «Гаряча лінія» з протидії торгівлі людьми: 0-800-505-501 (дзвінки безкоштовно зі стаціонарних телефонів в Україні) 527 – безкоштовно з номерів мобільних операторів України.

День боротьби з торгівлею людьми заснований Європарламентом у 2007 році.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info

title