4 жовт. 2020 13:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

90

0

У Вінниці ліжко-місця в лікарнях заповнені пацієнтами з коронавірусом та зросла кількість хворих з пневмонією

У Вінниці ліжко-місця в лікарнях заповнені пацієнтами з коронавірусом та зросла кількість хворих з пневмонією

Розгортають нові ліжко-місця на базі СТМО «Фтізіатрія»


У Вінниці ліжко-місця в лікарнях заповнені пацієнтами з коронавірусом та зросла кількість хворих з пневмонією

Директор Департаменту охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації Ольга Задорожна розповіла про ситуацію в регіоні щодо захворюваності на COVID-19. У Вінниці ліжко-місця для пацієнтів з коронавірусом зайняті. Розгортають нові на базі СТМО «Фтізіатрія».

Про це йдеться на сайті Вінницької облдержадміністрації.

Ольга Задорожна висловила стурбованість, прогнози щодо захворюваності в регіоні на найближчий час невтішні.

«Усі графіки говорять про те, що в області буде спостерігатися подальше зростання захворюваності. На даний час (2 жовтня – ред.) завантаженість лікарень закладів охорони здоров’я області, які працюють з хворими на ковід складає 63%,(вчора було - 58%, позавчора -53%). Особливо критична ситуація склалась в м. Вінниці, адже на сьогоднішній день завантаженість ліжок саме у трьох вінницьких лікарнях першої хвилі досягає 100%. Це спонукає нас до пошуку нових місць для розширення ліжкового фонду. Зараз він нараховує 1197 ліжок стаціонару, наразі ми активно працюємо над тим, щоб надати доступ усьому населенню, яке цього потребує, до стаціонарного лікування. 50 ліжок будуть додатково відкриті на базі СТМО «Фтізіатрія» для жителів Вінниці та Вінницького району. Ведеться робота щодо розширення потужностей обласного СНІД-центру: маємо плани до кінця року довести кількість інфекційних ліжок стаціонару для хворих на ковід до 150».

Ольга Задорожна повідомила, що наразі триває поточний ремонт у закладі, зокрема - підведення кисню, дооснащення відповідним реанімаційним обладнанням тощо.

Посадовиця також акцентувала увагу на тому, що нова нормативна база по роботі з ковідом чітко визначає показники для госпіталізації та амбулаторного лікування, які мають бути враховані сімейними лікарями і лікарями стаціонарів.

«Сьогодні в стаціонар поступають пацієнти з важким ступенем пневмонії та ускладненнями, такими як цукровий діабет, декомпенсована гіпертонічна хвороба, інші хронічні захворювання. Решта пацієнтів можуть лікуватися амбулаторно».

Останнім часом в області зросла кількість пневмоній.

«Не усі вони є ковідними, адже ми заходимо в епідсезон по грипу і ГРВІ, які також дають пневмонію як важке ускладнення. Тому необхідно проводити дуже чітку диференціацію хворих, для чого активно працює наш лабораторний центр, до якого підключився обласний СНІД-центр, який сьогодні вже проводить ПЛР діагностику. Ми намагаємось 100% забезпечити потребу населення в ПЛР та ІФА тестуванні».

У Вінниці ліжко-місця в лікарнях заповнені пацієнтами з коронавірусом та зросла кількість хворих з пневмонією

Щодо ситуації із захворюваності на COVID-19 серед медичних працівників, Ольга Задорожна повідомила, що на сьогодні хворіють близько 100 медпрацівників. Стан у них різного ступеня важкості, більшість з них проходять амбулаторне лікування, або знаходяться на самоізоляції. Наразі одужали понад 400 медичних працівників, які вже приступили до роботи.

Міністерством охорони здоров’я України централізовано закуплено і передано на область 18 апаратів ШВЛ середнього класу, які наразі знаходяться в центральних районних лікарнях Вінниччини. Очікується поставка ще 9 таких апаратів. В подальшому для області МОЗ планує додатково закупити ще ряд апаратів ШВЛ середнього і високого класу, які теж будуть знаходитись в реанімаційних відділеннях лікарень області. Попередньо їх поставки заплановано на жовтень-листопад поточного року.

Разом з тим, за рахунок обласного бюджету також закуповуються апарати ШВЛ середнього і високого класу, надається фінансова підтримка для підведення кисню у лікарнях і забезпечення киснем 80% ліжкового фонду. Все це дозволяє надавати ефективну медичну допомогу хворим на коронавірус та створювати належні умови для роботи лікарів.

В області наявний тримісячний запас засобів індивідуального захисту, який також сформовано завдяки централізованим закупівлям з державного та обласного бюджету та завдяки роботі волонтерів.

Разом з тим, 19 лікарень області мають укладені договори з НСЗУ на роботу з пацієнтами з COVID-19.

«Таким чином з державного бюджету надається фінансування на придбання лікарських засобів та забезпечення відповідного рівня заробітних плат для лікарів, які працюють з пацієнтами хворими на коронавірус – до 300% до посадового окладу. Також медичні заклади області нині перебувають на перехідному фінансуванні і здійснюється підвищення рівня заробітних плат лікарям. Тобто з 1 вересня наші лікарі отримують 75% надбавки до заробітної плати і це не тільки ті, які працюють з пацієнтами хворими на коронавірус, а взагалі весь медичний персонал», - зазначила Ольга Задорожна.

У боротьбі з епідемією коронавірусу особливо не вистачає реаніматологів, анестезіологів та інфекціоністів. Задля вирішення цього питання у Вінницькому Національному медичному університеті відкрито цикл спеціалізацій для всіх лікарів, які мають бажання отримати другу спеціальність – інфекціоніст, реаніматолог, анестезіолог.

«Це важливо, адже на сьогодні, для повноцінного забезпечення роботи лікарень області катастрофічно не вистачало фахівців. Тому нами укладено меморандум з ВНМУ, де з 1 жовтня запровадили цикли спеціалізацій по інфекційним захворюванням, терапії, анестезіології та реанімації і дуже багато лікарень у районах області скористались цією можливістю, щоб підвищити кваліфікацію своїх працівників», - резюмувала Задорожна.

Вінниця.info