5 черв. 2020 13:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

46

0

У Вінниці люди почали більше вакцинуватися від грипу

У Вінниці люди почали більше вакцинуватися від грипу

В епідемічний період 2019-2020 років майже вдвічі більше вінничан зробили щеплення від грипу


У Вінниці люди почали більше вакцинуватися від грипу

Впродовж епідемічного періоду грипу 2019-2020 років щеплення зробили 9734 вінничанина, що значно більше, аніж в попередній, коли вакцинацію провели 5559 мешканців міста. В результаті і хворих було менше – 69836 проти 80974 у минулий період. Втім, епідемія коронавірусу додалася до епідемії грипу. Проблемою на перших етапах було відрізнити одну хворобу від іншої

Про це повідомляють на сайті Вінницької міської ради.

Як йдеться в повідомленні міськради, 99 % вакцинованих вінничан скористались умовами програми «Стоп грип», заплативши лише 50 % від її вартості. На наступний епідемічний період передбачено розширення Програми та збільшення її потужності.

«Особливістю даного епідемічного періоду було приєднання з березня місяця поточного року пандемії коронавірусної хвороби до епідемії грипу. Це суттєво ускладнило діагностику COVID-19 і проведення диференційного діагнозу. Стратегія програми «Стоп грип» передбачає проведення інформаційної компанії, підготовку медичних працівників, створення запасу тест-систем, медикаментів, виробів медичного призначення і ефективної взаємодії первинної і вторинної медичної допомоги. На мою думку, саме завдяки програмі «Стоп грип» медичній галузі і населенню міста Вінниці вдалося швидко і правильно зреагувати на виклики COVID-19. Адже по програмі «Стоп грип» у закладах був запас рентгенплівки, антибіотиків, жарознижуючих препаратів тощо, на початку це все використовувалось для лікування пацієнтів, у яких виявили коронавірус», - повідомив директор департаменту охорони здоров’я міської ради Олександр Шиш під час засідання виконкому 4-го червня.

Також посадовець розповів, що протягом першої половини епідемії у 2019 році Програма «Стоп грип» передбачала вакцинацію всіх, хто її потребував, враховуючи протипоказання та особисте бажання. У випадку захворювання лікарі проводили експрес-діагностику грипу швидкими тестами. У випадку позитивного швидкого тесту з урахуванням клінічної картини пацієнту призначалась противірусна терапія. Переважно, це був препарат Таміфлю.

«В рамках Програми було передбачено стовідсоткове відшкодування вакцин дітям, позбавленим батьківського піклування, і дітям-сиротам. Цим скористалось 225 дітей. Як і раніше, вінничани мали можливість придбати вакцину зі знижкою у 50 % вартості. Цим скористалося майже дев’ять з половиною тисяч вінничан, ще 225 вінничан зробили щеплення вже в 2020 році під час епідемії. Було використано 3114 швидких тестів і майже 600 упаковок Таміфлю», – каже Сергій Моргунов.

Вакцинацію в минулому році отримало 2,6 % населення Вінницької міської ОТГ (в Україні тільки 0,6 %). Завдяки проведенню щеплювальної кампанії з епідемічного періоду 2015-2016 року у місті Вінниці не було лабораторно підтверджених летальних випадків від ускладнень грипу. Тобто, кожен випадок смерті від пневмонії, кожен важкий випадок перебігу захворювання у стаціонарі тестувався у обласному лабораторному центрі. І одним з кращих доказів ефективності вакцинації є те, що у Вінниці з 2016 року немає летальних випадків від грипу та його ускладнень. А в Україні за епідемічний сезон 2019-2020 років зареєстровано 71 такий летальний випадок.

«Антикризовою програмою «Вінничани важливі» передбачено збільшення потужності програми «Стоп грип» на 40 %», – підсумував Олександр Шиш.

Вінниця.info, зображення – ілюстративне