7 лип. 2020 15:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

174

0

У Вінниці майстриня створює півтораметрові картини голкою. Її роботи купують не лише в Україні, а й за кордоном

У Вінниці майстриня створює півтораметрові картини голкою. Її роботи купують не лише в Україні, а й за кордоном

Займається художнім вишиванням Світлана Волощук вже близько п’яти років


У Вінниці майстриня створює півтораметрові картини голкою. Її роботи купують не лише в Україні, а й за кордоном

Вінницька майстриня Світлана Волощук впродовж п’яти років вишиває картини. Сама дівчина називає цю техніку «живопис голкою», а в колах майстрів її називають «художня гладь». Роботи Світлани стали популярними як в Україні, так і за кордоном. Одну з її робіт замовили в Нідерландах. Наразі ж художниця працює над великою картиною – метр на сімдесят сантиметрів – для українських замовників із Закарпаття.

Про це йдеться в сюжеті «UA: Вінниця» від 6-го липня.

«Я просто зі своєї фантазії це робила. Я навіть не знала, як ця техніка називається. Воно якось саме собою пішло», – каже Світлана Волощук.

Дівчина – перукар за фахом. Втім, каже, що своє життя з цим не пов’язала. За станом здоров’я не може переносити хімію. Вишивати картини, розповідає, п’ять років тому почала для себе. Спочатку це було захоплення, опісля – переросло в роботу.

«Перше замовлення було від моїх знайомих. Потім почалось передаватися це на словах, і так люди замовляють», – додає майстриня.

Зараз вона картини вишиває на замовлення. Найчастіше, каже, просять пейзажі та квіти. Все, що переносить на полотна, бере з власної уяви.

«Я роблю ескіз на папері. Показую людині цей ескіз, ми обговорюємо якісь деталі. Уточнюємо, змінюємо», – каже дівчина.

У Вінниці майстриня створює півтораметрові картини голкою. Її роботи купують не лише в Україні, а й за кордоном

У Вінниці майстриня створює півтораметрові картини голкою. Її роботи купують не лише в Україні, а й за кордоном - фото 2

Олівцем художниця користується не менш вправно, аніж голкою. Це, за її словами, передалося від батька. Він навчив її малювати.

Світлана розповідає, аби вишивка давалася легше, тато виготовив для неї спеціальні станки.

«Рамочки, станки зробив сам їй. Подивились, які бувають вони, і вдома з досочок вистругав, склав. Всім, чим можу, допомагаю», – каже Віктор Волощук, батько майстрині.

У Вінниці майстриня створює півтораметрові картини голкою. Її роботи купують не лише в Україні, а й за кордоном - фото 3

Зараз дівчина працює над черговим пейзажем. Його замовили на Закарпатті. Вишивати почала у березні, тож карантину за роботою не відчула. Додає, нині – це найбільша її робота. Розмір – метр на сімдесят. Коштує така – дві тисячі доларів.

«Я відштовхуюсь від часу, скільки я витратила на картину, на матеріали затрати, на складність картини. Картина може бути велика, але менш складна, а може бути менша і більш складна», – розповідає Світлана.

Картини художниці роз’їхались різними куточками України. Зацікавились ними і за кордоном. Одна з робіт – нині у Нідерландах, каже Волощук. Додає – на картину витрачає від місяця до пів року. Усе залежить від складності та розміру.

І хоча працює вдома, у цій роботі, як і в будь-якій, є свої недоліки.

«Тут спина постійно викривлена. Зір постійно потрошки втрачається. Зранку до вечора сидіти й вишивати – це нелегко зовсім», – ділиться художниця.

У доробку Світлани – кілька десятків картин, втім собі вона залишила лише три. Наразі шукає галерею, де можна їх виставити.

У Вінниці майстриня створює півтораметрові картини голкою. Її роботи купують не лише в Україні, а й за кордоном - фото 4

У Вінниці майстриня створює півтораметрові картини голкою. Її роботи купують не лише в Україні, а й за кордоном - фото 5

У Вінниці майстриня створює півтораметрові картини голкою. Її роботи купують не лише в Україні, а й за кордоном - фото 6

У Вінниці майстриня створює півтораметрові картини голкою. Її роботи купують не лише в Україні, а й за кордоном - фото 7

У Вінниці майстриня створює півтораметрові картини голкою. Її роботи купують не лише в Україні, а й за кордоном - фото 8


Нагадаємо, у Вінниці художниця-ілюстраторка Ірина Прокопчук створює метафоричні асоціативні карти. Такі карти потім використовуватимуть у психологічних практиках.

Вінниця.info, відео – з YouTube-каналу «Суспільне Вінниця»

title