20 січ. 2021 14:33

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

144

0

У Вінниці медики «районки» зібрались на протест біля райради

У Вінниці медики «районки» зібрались на протест біля райради

Причиною стала інформація про передачу лікарні в територіальну громаду міста Вінниці


У Вінниці медики «районки» зібрались на протест біля райради

20 січня медпрацівники Вінницької центральної районної лікарні вийшли на протест до райради. Спочатку анонсували, що перекриватимуть дорогу, але обійшлось звичайною акцією, без перекриття руху транспорту. Причиною протесту стала інформація про передачу лікарні в територіальну громаду міста Вінниці. Медики кажуть, бояться, що лікарня втратить свою багатопрофільність.

Олександр Кривов’яз, головний лікар Вінницької центральної районної лікарні обурюється, що працівників «поставили перед фактом».

«Ми дізнаємося, що лікарні немає в бюджеті Вінницького району. У нас не зареєстровані казначейства. Ми думали, що просто прийшла нова влада, може просто депутатський корпус не розібрався. Всі договори, які ми укладали по енергоносіям, бензину – на сьогоднішній день всі вони нівелюються. Треба по-новому починати проводити тендера.

В цю суботу голова районної ради зібрав нас в адміністрації і сказав, що Вінницьку центральну районну клінічну лікарню передають в територіальну громаду міста Вінниці. Ми запитали, чи було обговорення, чи з колективом хтось говорив? Нам сказали, що просто є таке рішення, виноситься на виконком міської ради – а на сесії 29 січня нас приєднають», – каже Олександр Кривов’яз.

Олександр Леонідович переконує, що «районка» Вінниці не потрібна.

«Є 5 громад Вінницького району. Передачу «районки» ініціювали ще в серпні на Якушинецьку громаду, просто воно все було «заглохло», тому що утворювалася нова районна рада. А тепер раптом ми переходимо під місто. Вінниці ця лікарня не потрібна. В них є свої площі, є багато відділень. Якщо у нас 11 відділень – пологове Вінниці потрібне? Якщо у місті і так 3 пологових.

Стоїть питання комунальних послуг – 4,4 млн гривень за рік. Якщо ми у 2020 році заробили 118 млн гривень, з яких 92 млн гривень НСЗУ і решта вже різні дотації, то що таке 4,4 млн? Це «дурниця». І через ці комунальні послуги нас передають, тому що депутат Якушинецької сільської ради не може взяти на баланс і не може виплатити ці кошти. Чому не може? В бюджеті Якушинецької ОТГ 118 млн, в бюджету Вороновицької ОТГ 140 млн. Балансоутримувачем може бути хтось в асоціації, або хтось один» ,– додає Кривов’яз.


Працівники ж лікарні бояться втратити робочі місця.

«Ми працюємо акушерками пологового відділення. Наша лікарня була різнопрофільна і в березні минулого року стали «ковідною» лікарнею. Ніхто в нас не написав заяву, ніхто не пішов з посад. Всі вирішили працювати в «ковідній» лікарні. А тепер якщо нас приєднають до міста, є такий ризик, що по закінченню інфекції, нас можуть розформувати. Тоді такої як районна лікарня не буде існувати. Тому ми з колегами вийшли на протест. Хочемо, щоб наш колектив зберігся, тому що всі разом працюємо, хочеться, щоб все зберігалося на своїх місцях», – каже Валентина, акушер.

«Ми хочемо надавати медичну допомогу жителям Вінницького району. Наш власник – районна рада. Ми хочемо, щоб жителі села, які обрали цю владу, мали доступ до якісної медичної допомоги, яку ми можемо надавати», – говорить лікарка Оксана.

На акції протесту до медиків приєднались люди з прапорами ПП «Європейська Солідарність» і мітинг вийшов з політичною складовою. Як відомо, головний лікар балотувався до райради від цієї політичної сили.

ОНОВЛЕНО

Після мітингу співробітників центральної районної лікарні до райради, о 15:00 годині відбулась зустріч із представниками від Вінницької міської ради, Вінницької районної ради.

Заступниця міського голови Галина Якубович повідомила, що діють відповідно до законодавства. Адже за реформою децентралізації всі заклади освіти, культури і медицини, які були на балансі районних рад мають перейти у власність територіальної громади, де розміщені майнові комплекси. Також посадовиця запевнила людей, що лікарню перепрофільовувати не збираються і звільняти медпрацівників теж не планують.



У Вінниці медики «районки» зібрались на протест біля райради

У Вінниці медики «районки» зібрались на протест біля райради - фото 2

У Вінниці медики «районки» зібрались на протест біля райради - фото 3

У Вінниці медики «районки» зібрались на протест біля райради - фото 4

У Вінниці медики «районки» зібрались на протест біля райради - фото 5

У Вінниці медики «районки» зібрались на протест біля райради - фото 6

У Вінниці медики «районки» зібрались на протест біля райради - фото 7

У Вінниці медики «районки» зібрались на протест біля райради - фото 8

У Вінниці медики «районки» зібрались на протест біля райради - фото 9

У Вінниці медики «районки» зібрались на протест біля райради - фото 10

У Вінниці медики «районки» зібрались на протест біля райради - фото 11

У Вінниці медики «районки» зібрались на протест біля райради - фото 12

Довідка.

У Вінницькій центральній районній лікарні на сьогоднішній день працює 450 працівників.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info

title

title