23 груд. 2019 14:55

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Спорт
0

109

0

У Вінниці на боксерському рингу зустрілися збірні команди України та Йорданії. Фото

У Вінниці на боксерському рингу зустрілися збірні команди України та Йорданії. Фото

У Вінниці на боксерському рингу зустрілися збірні команди України та Йорданії


У Вінниці на боксерському рингу зустрілися збірні команди України та Йорданії. Фото

21 грудня, у Вінниці провели товариський поєдинок між Національними збірними Йорданії та України. Збірна України перемогла суперників з Йорданії та виграла Меморіал Миколи Капусти.

Про це повідомляє відділення Національного Олімпійського комітету України у Вінницькій області.

Вінниця славиться високим рівнем боксерів, які є одними із кращих в країні. До того ж національну чоловічу збірну нині очолює наш земляк Леонід Лоївський. Не дивно, що саме місто над Бугом обрали для проведення товариського поєдинку між збірними Йорданії та України.

У Вінниці на боксерському рингу зустрілися збірні команди України та Йорданії. Фото

Підтримка йорданських вболівальників

Матчеві зустрічі національних команд – це завжди цікаво. Вболівальники боксу зі стажем напевно, ще пам’ятають домашні товариські матчі проти сильних команд Куби і Мексики. В порівнянні із ними колектив Йорданії – це «темна конячка». Хоча в цій збірній теж виступали перші номери – учасники Олімпійських ігор, призери чемпіонатів Азії.

Подивитися за боями до залу «Нокауту» прийшли майже дві тисячі вболівальників, вхід для яких був безкоштовним. Безумовно, глядачі в першу хотіли побачити на ринзі вітчизняних зірок аматорського боксу, серед яких був і чемпіон світу Олександр Хижняк (Полтава).

Олег Жовмір, 66 років, прибув повболівати із Тиврова разом із товаришами.

«В Тиврові немає боксу, тому на змагання приїздимо до Вінниці. Наперед не варто говорити, що українські боксери є сильнішими за наших гостей. Потужні бійці є в обох командах. Інтрига є, і це радує. Матчева зустріч – це завжди цікаво, адже таке побачиш нечасто», – розповів Олег Жовмір.

В залі були помітні близько півсотні йорданських вболівальників. Переважно – студенти медуніверситету.

«Вечір боксу організовано дуже гарно. Я прийшов повболівати за компанію, разом із братом-близнюком», – сказав Мухамед Мар’ян.

За словами його брата Ахмеда, матч збірних у Вінниці був зовсім неочікуваним і став приємним сюрпризом.

« Я люблю і Україну, і Йорданію. І мені байдуже, хто сьогодні буде кращим на ринзі. Раніше бокс дивився лише по телевізору. Взагалі в Йорданії бокс разом із баскетболом є найбільш розвинутими видами спорту», – сказав Ахмед Мар’ян.

У Вінниці на боксерському рингу зустрілися збірні команди України та Йорданії. Фото - фото 2

Підготовка до олімпійського відбору

Змагання мали статус матчевої зустрічі пам’яті вінничанина Миколи Капусти. Вони були одним із ключових етапів підготовки збірної України до ліцензійних стартів на Олімпіаду-2020 в Токіо. Нагадаємо наша команда під керівництвом Леоніда Лоївського вже у березні 2020 року розпочне боротьбу за ліцензії на Ігри в Японії.

«Ми розпочали підготовку до відбору на Олімпіаду. Перші олімпійські ліцензії будемо виборювати в Лондоні в березні наступного року. Національна команда проводила збір у Вінниці, і в його рамках ми вирішили провести матчеву зустріч, – сказав Леонід Лоївський. – Безумовно, наразі клас збірної України є вищим, ми все ж чемпіони Європи. У Вінниці на ринг вийдуть всі найсильніші боксери нашої країни. Йорданська команда – середнього рівня, але в її складі є справжні бійці».

Пан Лоївський зауважив, що до основного складу збірної входить один вінничанин – Олексій Токарчук. Водночас у його ваговій категорії (до 75 кг) є потужний конкурент – Олександр Хижняк.

У Вінниці на боксерському рингу зустрілися збірні команди України та Йорданії. Фото - фото 3

Проти лівші складно

В стартовому бою зустрілися два українці, представники вагової категорії до 81 кг. Вінничанин Володимир Кушнір впевнено переграв Іллю Сінькова із Чернівців. В першому офіційному матчевому поєдинку (у вазі до 52 кг) Андрій Тишковець (Львів) не залишив шансів Мухамеду Гарагиру. Хоча судді віддали йому перевагу роздільним рішенням – із рахунком 2:1. Під час бою українець майже не пропускав сильних ударів, працював «першим номером».

«Мій суперник був досить непростим і досвідченим. Я давно вже не боксував із лівшами. Радий можливості поспарингувати із іноземцями. Мухамеда Гарагира особливо не вивчав. Але ми разом проходили збори, тож я міг побачити на тренуванні техніку йорданця», – розповів Андрій Тишковець.

Як виявилося, для боксера Вінниця є таким же рідним містом, як і Львів.

«У мене тут багато друзів і гарна підтримка. Організація вечорів боксу у Вінниці крута. Хотілося б, щоб аналогічні турніри в Україні проводили б частіше», – додав Андрій Тишковець.

Зірковий Хижняк проти сенегальця

У вазі до 57 кг виступав призер чемпіонатів Європи і світу, учасник Олімпійських ігор Микола Буценко (Одеса). Вінницькі прихильники спорту добре його знають, адже цей боксер раніше представляв на змаганнях наше місто. Микола Буценко діяв на ринзі технічно і чітко переграв Мухамеда Альвади – 3:0.

У категорії до 63 кг боксував один із головних фаворитів, чемпіон Європи Юрій Шестак (Харків). Він бився чомусь значно гірше, ніж звичайно. І всуху поступився за очками. За словами експертів, Юрій Шестак був не готовий до бою.

Євгеній Барабанов (Київ, 69 кг) і вінничанин Олексій Токарчук (75 кг) здолали своїх опонентів за очками. Наш земляк проявив бійцівські якості на фініші поєдинку і переміг одноголосним рішенням суддів.

Також беззаперечно кращим на ринзі Олександр Хижняк, який у цій же вазі 75 кг бився із Мбатом Гедою (Сенегал). Глядачі дивувалися, як сенегалець зміг витримати побиття протягом всіх трьох раундів. Олександр Хижняк працював «по площам», серійно, і протистояти цьому тиску було складно.

У Вінниці на боксерському рингу зустрілися збірні команди України та Йорданії. Фото - фото 4

Приз за перемогу і народження дитини

В заключних поєдинках вечора були зафіксовані протилежні результати. Валерій Харламов (Одеса, 81 кг) виявився переможцем. А ось Рамазан Муслімов (Харків, 91 кг) програв всуху. Ашиш Хусейн виглядав, вочевидь, сильнішим.

В поєдинку суперважковиків (понад 91 кг) Кирило Стоянчев (Запоріжжя) розбив «фортецю» Муси Джекета. Отже, 7:2 на користь України.

«Клас команд закономірно виявився різним. Йорданія лише починає шлях до вищих щаблів світового рейтингу. Хоча Ашиш Хусейн, який сьогодні переміг, був призером на чемпіонаті світу і п’ятим на Олімпіаді, – прокоментував головний суддя Владислав Кашєєв.

На урочистому закритті три учасники свята боксу отримали спеціальні призи. Олексій Токарчук – через перемогу та народження дитини, Владислав Кашєєв в зв’язку із присвоєнням звання заслуженого тренера України. А Олександра Хижняка визнали кращим боксером турніру.

Вінниця.info, фото з сайту Національного Олімпійського комітету України у Вінницькій області