12 черв. 2020 11:57

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

297

0

У Вінниці на продаж виставили пам’ятник Ернесто Че Геварі

У Вінниці на продаж виставили пам’ятник Ернесто Че Геварі

За унікальне погруддя власник хоче 50 000 гривень.


У Вінниці на продаж виставили пам’ятник Ернесто Че Геварі

У Вінниці виставили на продаж погруддя латиноамериканському революціонеру Ернесто Че Геварі. Цей пам’ятник в місті встановив вінничанин Дмитро Соколов ще в 2008 році, і це був перший пам’ятник революціонеру в Європі. Тепер, оскільки будівлею за адресою Промислова, 6, та прилеглою територією володіють інші люди, власник погруддя вирішив його продати. За 50 000 тисяч гривень, але ціна договірна.

Оголошення про продаж погруддя з’явилося на сайті «OLX».

«Продали будівлю, тепер вона не наша. Залишився в нашому розпорядженні тільки один поверх. І мені його (пам’ятник – авт..) нема куди забрати. Пам’ятник мій, і я можу його продати. Сам замовив скульпторам, поставив. Територія, де він був, була моя. А тепер – ні», – розповів журналісту Вінниця.info власник та ініціатор встановлення пам’ятника Дмитро Соколов.

Розповсюдили оголошення також на місцевій фейсбук-сторінці «Мій новий Тяжилів».

«Хто знає, а хто – ні, пам’ятник Ернесто Че Геварі знаходиться на вул. Примисловій, 6.
Для шукачів пригод – відкриття, для ЗМІ – чудова тема копнути в історію, а для нас – родзинка мікрорайону», – йдеться в дописі.

У Вінниці на продаж виставили пам’ятник Ернесто Че Геварі

Історія пам’ятника

Вінничанин Дмитро Соколов встановив пам’ятник, оскільки з дитинства захоплювався особистістю латиноамериканського революціонера. Відкриття монументу відбулося 14 червня 2008-го року на 80-річчя Ернесто Че Гевари. Перед цим Дмитро замовив роботу у вінницьких майстрів.

Довгий час ходило багато «байок» щодо походження цього погруддя. Хтось навіть казав, що пам’ятник встановив кубинець. Втім, ці історії не відповідають дійсності. Хіба можна зазначити, що Дмитро дійсно побував на Кубі.

Згодом подібний пам’ятник з’явився в Австрії, і вважалося, що саме той пам’ятник є першим та єдиним в Європі. Проте це не так: австрійський пам’ятник відкрили 8-го жовтня 2008-го року, тобто – майже на чотири місяці пізніше, аніж погруддя у Вінниці. Одна з причин подібної плутанини – автор «вінницького Че Гевари» не бажав розголосу щодо цього пам’ятника, оскільки встановлював його, так би мовити, для себе.

У Вінниці на продаж виставили пам’ятник Ернесто Че Геварі - фото 2

У Вінниці на продаж виставили пам’ятник Ернесто Че Геварі - фото 3

У Вінниці на продаж виставили пам’ятник Ернесто Че Геварі - фото 4

У Вінниці на продаж виставили пам’ятник Ернесто Че Геварі - фото 5

Вінниця.info, фото – Дмитра Соколова з сайту «OLX»