25 листоп. 2021 16:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

115

0

У Вінниці на трамваях, тролейбусах і автобусах планують встановити звукові маячки для незрячих людей

У Вінниці на трамваях, тролейбусах і автобусах планують встановити звукові маячки для незрячих людей

Також система відчинятиме передні двері та інформуватиме про них звуковим сигналом


У Вінниці на трамваях, тролейбусах і автобусах планують встановити звукові маячки для незрячих людей


Вінниця може стати першим містом в Україні із «розумною» системою озвучення громадського транспорту. Для цього у місті планують обладнати громадський транспорт маяками, які за наявності незрячої людини на зупинці – будуть інформувати про номер маршруту. Також система відчинятиме передні двері та інформуватиме про них звуковим сигналом.

Про це повідомили у пресслужбі Вінницької обласної організації УТОС.

«Вінницьке підприємство Українського товариства сліпих (УТОС) спільно із компанією «Віасофт» випускає звукові маяки. Вони подають звуковий сигнал, якщо незрячий або слабозорий перебуває поруч. Для цього використовується або смартфон із безкоштовною програмою, або портативний брелок. На черзі – впровадження інших суспільно важливих проєктів для людей із вадами зору від вінницьких розробників», – йдеться в повідомленні.

Вже два роки, як у Вінниці для незрячих людей діють звукові маячки, встановлені на адмінбудівлях.

Наразі в розробці у компанії «Віасофт» перебуває система інтелектуального озвучення світлофорів. Якщо незрячих поруч немає, сигнал буде зменшуватися у кілька разів. За умови впровадження нової системи слабозорий під час наближення до такого «розумного» світлофора автоматично впливатиме на підсилення звуку сигналу. Йому навіть нічого не доведеться для цього робити.

Також вже розробили маяк для громадського транспорту. Під час прибуття трамвая, тролейбуса або автобуса на зупинку, за наявності там незрячих, система звуком інформує про номер маршруту. Коли слабозорих немає поруч, ця інформація не повідомляється. Також система відчинятиме передні двері та інформуватиме про них звуковим сигналом.

«Люди із вадами зору зможуть користуватися таким громадським транспортом без сторонньої допомоги. Зокрема, вони дізнаються про номер маршруту. Їм не потрібно буде шукати кнопку відкриття дверей тощо. Бо передні двері відкриються автоматично, – каже Сергій Агєєв, керівник компанії «Віасофт».

Маяк для громадського транспорту вже понад рік перебуває у дослідній експлуатації у Вінницькій транспортній компанії. Ним поки що оснащений один вагон. Компанія звернулася до Вінницької міськради із пропозицією впровадити цю систему в 2022 році на всьому громадському транспорті міста. Наразі це питання розглядається.

«Наше підприємство УТОС за умови масових замовлень цілком може випускати систему зовнішнього озвучення громадського транспорту. Хоча було б непогано провести його дооснащення, аби робота була більш ефективною, – повідомив директор Вінницького підприємства УТОС Костянтин Ільніцький.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info