17 верес. 2019 17:02

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

136

0

У Вінниці нагородили лауреатів щорічної літературної премії ім. Коцюбинського. Фото

У Вінниці нагородили лауреатів щорічної літературної премії ім. Коцюбинського. Фото

17 вересня, у Вінниці відбувся мистецький проект «Михайло Коцюбинський – гордість літературного Поділля».


У Вінниці нагородили лауреатів щорічної літературної премії ім. Коцюбинського. Фото

17 вересня, у Вінниці відбувся мистецький проект «Михайло Коцюбинський – гордість літературного Поділля». Захід приурочено 155-й річниці від дня народження видатного письменника Михайла Коцюбинського. Три вінницькі письменниці – Вікторія Гранецька, Ірина Зеленська та Олена Вітенко –отримали Всеукраїнську літературну премію ім. М. Коцюбинського 2019 року.

Про це йдеться на сайті Вінницької ОДА.

У Вінниці нагородили лауреатів щорічної літературної премії ім. Коцюбинського. Фото

Всеукраїнська літературна премія імені Михайла Коцюбинського, існує з 1981 року і є найстарішою та найпрестижнішою премією Вінниччини у царині літератури. Вручається щорічно українським літераторам за високохудожні доробки, що звеличують гуманістичні ідеали. За всі часи лауреатами премії ставали 38 письменників, з цьогорічними переможцями – 41.

Цьогоріч Всеукраїнська літературна премія імені Михайла Коцюбинського передбачає три номінації – «Художня література» «Науково-популярна література» та «Дитяча література». Номінацію «Дитяча література» запроваджено вперше. Винагорода у кожній номінації становить по 20 тисяч гривень.

У Вінниці нагородили лауреатів щорічної літературної премії ім. Коцюбинського. Фото  - фото 2

Тож у 2019 році в номінації «Художня література» звання лауреата отримала вінничанка Вікторія Гранецька за збірку оповідань «Reality Show/Magic Show»; в номінації «Науково-популярна література» перемогла письменниця і науковець Ірина Зелененька з посібником-хрестоматією із вивчення сучасної поезії Поділля «Подільські божищі», а в номінації «Дитяча література» лауреатство здобула вінничанка Олена Вітенко з трьома збірками віршованих творів для дітей: «Роздолля», «Оберу професію» та «Намалюю Україну».

«Премія імені світового сонцелюба-імпресіоніста Михайла Коцюбинського – це видатне явище у світовому контексті. І від мене – маленької сонцепоклонниці, науковця – ця праця «Подільські Божичі» - про нашу європейську сучасну подільську поезію: від геніального Василя Стуса до «дві тисячі двадцятників», які сьогодні поряд з нами зустрічають сонце у духовному серці Вінниці, поблизу садиби Коцюбинського», – зазначила цьогорічна лауреатка Ірина Зелененька

У Вінниці нагородили лауреатів щорічної літературної премії ім. Коцюбинського. Фото  - фото 3

У 2019 році на розгляд журі надійшло близько 50 книжок від 43 авторів. Широкою була і географія номінантів: від Закарпаття до Слобожанщини, від Полісся до Таврії, був навіть номінант зі Словаччини.

У Вінниці нагородили лауреатів щорічної літературної премії ім. Коцюбинського. Фото  - фото 4

У Вінниці нагородили лауреатів щорічної літературної премії ім. Коцюбинського. Фото  - фото 5

У Вінниці нагородили лауреатів щорічної літературної премії ім. Коцюбинського. Фото  - фото 6

У Вінниці нагородили лауреатів щорічної літературної премії ім. Коцюбинського. Фото  - фото 7

У Вінниці нагородили лауреатів щорічної літературної премії ім. Коцюбинського. Фото  - фото 8

У Вінниці нагородили лауреатів щорічної літературної премії ім. Коцюбинського. Фото  - фото 9

Вінниця.info, фото з сайту ОДА і ВМР