28 лют. 2023 14:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Економіка
0

240

0

У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків

У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків

В Україні зареєстровано 60 індустріальних парків. Зокрема, з них 4 - у місті Вінниці


У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків

У Вінниці за участі народних депутатів та представників влади на місцях, 28 лютого провели міжвідомчу нараду щодо створення та функціонування індустріальних парків на Вінниччині. За даними Міністерства економіки станом на кінець січня 2023 року в Україні зареєстровано 60 індустріальних парків. Зокрема, з них 4 - у місті Вінниці.

«Чим міцнішою буде економіка, чим більше в нас буде інструментів економічного розвитку, тим міцнішою буде наша держава. Вінниччина має стосовно цього передовий досвід, я впевнений що як законодавці ми почуємо зворотний зв'язок стосовно того, де потрібно покращити законодавство», - сказав у вступному слові Дмитро Киселевський заступник голови Комітету ВРУ з питань економічного розвитку.

У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків

«Розвиток держави і розвиток регіону неможливий без інвестицій і нових технологій. Ми не повинні чекати закінчення війни, а вже сьогодні думати про стимулювання високотехнологічного промислового виробництва, залучення інвесторів в галузі економіки. Вінницька область має потенціал стати промисловим центром і місцем розташування багатьох підприємств галузі реального сектору економіки. Це можливо завдяки спільній роботі органів місцевого самоврядування і державної влади. Вінниччина має сприятливий інвестиційний клімат і близькість транспортної логістичної системи до країн ЄС», - говорить начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

За словами голови обласної ради Вячеслава Соколового, на Вінниччині в п’яти громадах прийняли рішення про створення індустріальних парків.

«Це Ямпіль, Козятин, Погребище, активно працюють – Якушинці та Гнівань», - зазначив він.

У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків  - фото 2

Вінницький міський голова Сергій Моргунов переконаний, що підтримка вітчизняного виробника і розвитку вітчизняного бізнесу є пріоритетом для розвитку економічного потенціалу України.

«Одним з таких основних чинників підняття цього потенціалу є створення індустріальних парків. Фактично наше завдання місцевих органів влади і регіональних органів виконавчої влади створити умови для будь-якого бізнесу розпочати найкращим чином свою роботу», - зазначив Сергій Моргунов.

У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків  - фото 3

У міжвідомчій нараді взяли участь народні депутати Ірина Борзова, Богдан Кицак, Юлія Овчиннікова, Анатолій Драбовський та Максим Пашковський.

Ірина Борзова наголосила, що саме бізнес створює робочі місця і платить податки, що є важливим, особливо в умовах війни.

«Сьогодні через війну на Вінниччину релоковано багато підприємств, створено 1300 робочих місць. Ми маємо багато внутрішньопереміщених осіб. Внаслідок війни у багатьох родин змінилось життя, є проблема з роботою. Робочі місця створює саме бізнес. Тому головною метою сьогоднішньої наради є відкрите спілкування щоб зрозуміти, чим ми можемо допомогти в законодавчому полі», - сказала Ірина Борзова.

У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків  - фото 4

Юлія Овчиннікова зазначила, що при створенні виробництва необхідно враховувати екологічні питання.

«Індустріальні парки дають можливість розвивати економіку і залучати інвесторів. Але кожне виробництво, кожне підприємство має враховувати питання екології. Європейський курс, зелений курс, він незворотній. Україна чітко визначила, що вона йде європейським шляхом, тому ми маємо це врахувати», - зазначила нардепка.

Під час наради Дмитро Киселевський також окреслив стан економіки, зазначивши, що частка переробної промисловості має складати 20-25% від ВВП. В Україні вона складає 10%.

«Ми маємо збільшувати частку переробної промисловості, так як це є в середньому по Європейському Союзу. Для цього є інструменти економічного розвитку, які застосовують всі розвинені країни. Заможні країни стали багатими завдяки політиці цілеспрямованого розвитку промисловості. Так після війни відновлювалась Японія, Південна Корея, Німеччина», - зазначив він.

У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків  - фото 5

Довідково.

Індустріальні парки створюють на землях промислового призначення, до якої за рахунок держави чи громади підведена інфраструктура. На території індустріальних парків діють фінансові та фіскальні стимули:

  • Звільнення від імпортного ПДВ та мита на обладнання за переліком кодів УКЗТЗЕД
  • Право ОМС надавати пільги по місцевих податках

Звільнення від податку на прибуток на 10 років за переліком видів діяльності

Також є передбачено ряд можливостей, але під час війни, в бюджеті на 2023 рік кошти на них не закладені це фінансування з бюджету підведення інфраструктури і мереж, компенсації підключення до мереж всередині парку, компенсація відсоткових ставок по кредитах.

У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків  - фото 6

У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків  - фото 7

У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків  - фото 8

У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків  - фото 9

У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків  - фото 10

У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків  - фото 11

У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків  - фото 12

У Вінниці нардепи і представники влади провели нараду щодо функціонування індустріальних парків  - фото 13

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Вінницької ОВА, обласної ради