27 лют. 2019 17:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

132

0

У Вінниці науковці складають алергопрогнози для всієї країни. Спеціальний пристрій вловлює пилок і спори. Фото

У Вінниці науковці складають алергопрогнози для всієї країни. Спеціальний пристрій вловлює пилок і спори. Фото

У Вінниці науковці складають алергопрогнози для всієї країни. Спеціальний пристрій вловлює пилок і спори. Фото


У Вінниці науковці складають алергопрогнози для всієї країни. Спеціальний пристрій вловлює пилок і спори. Фото

Позбутися алергії не так важко, як здаєтся на перший погляд. Для цього науковці радять не «гнатися» за стерильністю у приміщеннях, жити у чистому середовищі та не нервуватися. Хто собі не може цього дозволити, має визначити, на що саме у нього алергічна реакція. У цьому допоможуть спеціальні тести та алергопрогноз, який для всієї України складає вінничанка. 27 лютого на даху одного з корпусів Вінницького Національного медичного університету імені Пирогова аспіранти разом з професором встановили апарат, який вловлює пил та спори. Він робить виміри, на основі яких складають алергопрогнози.

«Це 11 рік, як ми працюємо саме на цьому вловлювачі пилку та спор. Його нам подарував німецький науковець. Пристрій вимірює об’єм повітря, засмоктуючи його спеціальним мотором із швидкістю роботи людських легень. Апарат вловлює як місцевий пилок, так і той, що приноситься вітром з далеких територій. Вважається, що радіус дії апарату 40 кілометрів. До цього ми працювали на схожих за принципом, але саморобних апаратах», - пояснює Вiнниця.info Вікторія Родінкова, завідувач лабораторією вивчення алергенних факторів довкілля Вінницького національного медичного університету, професор кафедри фармація.

У Вінниці науковці складають алергопрогнози для всієї країни. Спеціальний пристрій вловлює пилок і спори. Фото

Апарат встановлюють щорічно після холодного періоду. Кожної середи замінюють барабан, на який потрапляє пил та спори.

«Встановили, що пилок амброзії у нас з’являється навіть уночі. Ми побудували траєкторію, звідки він до нас прилітає, і виявилося, що з Піщанського району. Апарат дає змогу відслідковувати зміни концентрації пилку та спор грибів кожні дві години», - пояснює Родінкова, вона є автором алергопрогнозів, які охоплюють всю територію України. Подібні прогнози роблять лише 30 країн світу.

«Лікарям та пацієнтам важливо знати, що саме є в повітрі, коли та в якій концентрації. На щастя, ми маємо інформацію не лише по Вінниці. Наша лабораторія також має данні з Одеси, Донецька, Полтави, Дніпра, Сімферополя. Ще до анексії Криму та бойових дій на Донбасі, провели декілька досліджень у цих містах», - продовжує Родінкова.

У Вінниці науковці складають алергопрогнози для всієї країни. Спеціальний пристрій вловлює пилок і спори. Фото - фото 2

У Вінниці науковці складають алергопрогнози для всієї країни. Спеціальний пристрій вловлює пилок і спори. Фото - фото 3

Дані також надають для іноземних партнерів.

«Незабаром у мережу виставимо карту України із зміною концентрації пилку алергенів у реальному часі. І це ми робимо у співробітництві з фінським інститутом , який повністю використовує наші дані, аби робити прогнози для населення Європи. Маємо подібні дані з Києва, Харкова, Кривого Рогу. Це дає можливість бачити ситуацію по всій Україні. Зауважу, у ці міста подібні апарати завозили тимчасово фармацевтичні компанії, які проводили дослідження ефективності роботи пігулок проти алергії. Ми ці дані аналізували під мікроскопом. Нам їх дозволили використовувати з науковою метою. Тому, можна сказати, українцям повезло , що моніторинг був у великій кількості міст. І ми можемо на основі цих даних робити алергопрогнози», - радіє професор.

Вікторія зауважує, як тільки погода стабілізується та стане тепліше, підвищиться концентрація пилку вільхи.

«А також концентрація пилку ліщини. Тому що ліщина вже почала цвісти. Наприкінці березня додається ще й ясен. Відомо, що 40 відсотків людей, які страждають алергією, реагують на пилок родини березових, у яку входять ці дерева. Тому хворі будуть реагувати аж до травня. А потім у травні зацвіте дуб, трави. Загалом, маємо 23 родів злаків, які викликають алергію», - підраховує вона.

Дізнатися, чи страждає людина на алергію, можна пройшовши відповідні дослідження.

«З’ясувати, на що саме алергія, можна – для цього треба знати, коли спостерігаються симптоми. Тільки після цього зробити припущення, що це алергія, скажімо, на березу. Але треба робити алергопроби. Зараз є новий молекулярний тест в Україні, коли здаєш кров і одночасно показується реакція на 282 алергени», - рекомендує Родінкова.

Тим, хто знає, на що у нього алергія, медики зазвичай пропонують зробити специфічну імуннотерапію.

«Людина у малих дозах приймає алерген, перед сезоном, коли його у повітрі ще немає. Цей курс триває кілька місяців. Для того, щоб позбавитися симптомів назавжди, курс потрібно пройти протягом трьох років», - зауважує Вікторія.

Останніми роками стрімко зростає кількість людей, які страждають на алергію.

«Імунна система звикла , що у неї є вороги і їй потрібно на щось реагувати. Від того моменту, як людина жила у печері, коли не було стерильних умов, до яких ми прагнемо нині. Тому, коли занадто чисто, не завжди грає нам на користь. Імунна система сприймає пилок як вірус. Стикаючись з різними факторами природи, людина від самого народження набуває імунітету», - каже професор.

Існує ще дві теорії, через що люди страждають від алергії.

«Друга теорія - забруднене середовище вимагає додаткової роботи нашої дихальної системи. Саме забруднення змінює хімічний склад пилку, а крім того, рослини його викидають більше. Коли ми вдихаємо такий змінений пилок, імунна система його не може розпізнати. І тому атакує. А третя причина – стрес. Організм по-різному реагує на стресові фактори. Якщо рівень стресу підвищений, то всі інші органи також функціонують не так добре», - констатує Родінкова.

У Вінниці науковці складають алергопрогнози для всієї країни. Спеціальний пристрій вловлює пилок і спори. Фото - фото 4

У Вінниці науковці складають алергопрогнози для всієї країни. Спеціальний пристрій вловлює пилок і спори. Фото - фото 5

У Вінниці науковці складають алергопрогнози для всієї країни. Спеціальний пристрій вловлює пилок і спори. Фото - фото 6

Вiнниця.info