10 верес. 2019 14:46

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

102

0

У Вінниці назвали імена трьох письменниць, які виграли премію ім. Михайла Коцюбинського

У Вінниці назвали імена трьох письменниць, які виграли премію ім. Михайла Коцюбинського

Ірина Зелененька, Вікторія Гранецька та Олена Вітенко стали лауреатками премії


У Вінниці назвали імена трьох письменниць, які виграли премію ім. Михайла Коцюбинського

10 вересня у Вінниці назвали лауреатів Всеукраїнської літературної премії ім. Михайла Коцюбинського. Переможців визначили у трьох номінаціях – «Художня література», «Науково-популярна література» та «Дитяча література». Винагорода у кожній - по 20 тисяч гривень відповідно.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької ОДА.

Визначення переможців у премії відбувається шляхом таємного голосування членів журі, які не мають права номінуватися на її здобуття.

За результатами першого етапу голосування в номінації «Художня література» визначили три претенденти, які набрали найбільше голосів. Ними стали вінничанки Вікторія Гранецька зі збіркою оповідань «Reality Show/Magic Show» та Тіна Гальянова зі збіркою оповідань «Химеросховище», а також представник м. Пряшів (Словаччина) Іван Яцканин зі збіркою оповідань «Стороннім вхід заборонено». В номінації «Науково-популярна література» перемогли Сергій Глотов (Львів — Луганськ) з хронікою подій, спогадами «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту» та вінничанка Ірина Зелененька з посібником-хрестоматією із вивчення сучасної поезії Поділля «Подільські божищі». В номінації «Дитяча література» в лідери вийшли вінничанка Олена Вітенко з трьома збірками віршованих творів для дітей: «Роздолля», «Оберу професію» та «Намалюю Україну» і мешканець Дніпра Владислав Гордієнко з ілюстрованою історією про пугача «Легенда про Горді».

За результатами підсумкового туру голосування,в номінації «Художня література» перемогу здобула Вікторія Гранецька (7 голосів), в номінації «Науково-популярна література» перемогла Ірина Зелененька (8 голосів), а в номінації «Дитяча література» – Олена Вітенко (7 голосів).

Нагороджуватимуть переможців на літературно-мистецькому вечорі «Михайло Коцюбинський– гордість літературного Поділля» з нагоди відзначення 155 річниці від дня народження видатного письменника, що відбудеться 17 вересня об 11:00 год. біля пам’ятника М.М.Коцюбинському на площі поруч з літературно-меморіальним музеєм М. Коцюбинського.

Варто зазначити, що у 2019 році на розгляд журі надійшло близько 50 книжок від 43 авторів. Як завжди широкою є і географія номінантів: від Закарпаття до Слобожанщини, від Полісся до Таврії. Є навіть номінант зі Словаччини.

Премія існує з 1981 року, і є найстарішою та найпрестижнішою премією Вінниччини у царині літератури.

У Вінниці назвали імена трьох письменниць, які виграли премію ім. Михайла Коцюбинського

У Вінниці назвали імена трьох письменниць, які виграли премію ім. Михайла Коцюбинського - фото 2

У Вінниці назвали імена трьох письменниць, які виграли премію ім. Михайла Коцюбинського - фото 3

Вінниця.info