10 лип. 2022 18:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

149

0

У Вінниці п’ятирічний шаховий вундеркінд зібрав 1,5 тис. грн. для ЗСУ під час благодійного турніру

У Вінниці п’ятирічний шаховий вундеркінд зібрав 1,5 тис. грн. для ЗСУ під час благодійного турніру

Хлопець з малих років неабияк зацікавився шахами, тож батьки вирішили - підтримати сина


У Вінниці п’ятирічний шаховий вундеркінд зібрав 1,5 тис. грн. для ЗСУ під час благодійного турніру

«Хочу брати участь в турнірах!» - заявив в чотири роки своїм батькам вінничанин Артем Кучер. Хлопець з малих років неабияк зацікавився шахами, тож батьки вирішили - підтримати сина.

«Це була його ініціатива в 4 роки. Ми йому купили настільну гру і він швидко її освоїв, і захотів грати далі. Зрозуміло, що у мами з татом немає стільки часу на ігри. Причому він хотів не просто грати. Він побачив по телевізору змагання. І ось він каже: «хочу приймати участь в турнірах». Тому, вирішили, що спочатку потрібно в школу. Записали його в школу, де він дуже швидко почав показувати успіхи, ходити на змагання, брати участь в турнірах, займати призові місця», - розповіла журналісту Вінниця.info мама Артема Кучера Ольга.

Сьогодні п’ятирічний шаховий вундеркінд Артем Кучер, абсолютний переможець нещодавнього меморіалу Олексія Бутовського, грав проти всіх охочих на відкритому майданчику на площі ім. Костянтина Могилка у Вінниці. Тут, з юним спортсменом змогли помірятися силами як дорослі, так і малі любителі шахів.

Змагання інтелектуалів і вундеркінда просто неба виявилися незвичайними для Вінниці. Адже під час шахових спарингів збирали кошти на підтримку Збройних сил України. А всі хто виграв у Артема, змогли отримати подарунок на згадку від шахового клубу «Романтик», що є філією ДЮСШ № 6.

Тренер шахового клубу «Романтик», філії ДЮСШ №6 Михайло Шафір розповідає, хлопець займається тільки перший рік, та вже виконав три розряди.

«За цей рік він виконав вже три розряди. Четвертий, третій і другий. Це велика рідкість. Особливо зважаючи на те, що йому тільки п’ять років. Він нещодавно виграв меморіал Олексія Бутовського, засновника олімпійського руху в Україні, там де грали діти з другим і першим розрядом. Вдало грав у міських кваліфікаційних турнірах. Тобто дитина дуже перспективна.», - розповів Михайло Шафір.

Секрет успіхів Артема, тренер вбачає в цілеспрямованості хлопця.

«Багато залежить від того, яку роботу дитина виконує. Наскільки ретельно грає, чи приймає участь в онлайн турнірах, задачки вирішує на комп’ютері та в книжках, книжки читає шахові. Наприклад, Артем вже вирішив десь десять задачників. Тобто залежить від старанності. За дев’ять місяців Артем вийшов на непоганий рівень і може вигравати. Зараз йому п’ять, у нього вже другий розряд. В чотири роки в нього був четвертий розряд. Тож, є така мета, щоб з часом, він став чемпіоном міста і області для початку. Тобто перспективи в нього дуже хороші», - пояснив тренер.

За словами тренера, проект благодійного турніру побачили у Луцьку.

«Ми подивилися, що в Луцьку є така дитина. Правда не п’ятирічна, а восьмирічна. Вони проводили турніри на яких збирали гроші на підтримку ЗСУ. Ми вирішили зробити щось подібне. І бачимо, що ефект є. Люди здають гроші. Багато бажаючих пограти. Багато приносять гроші просто так», - підкреслив він.

Суперники у Артема сьогодні не тільки початківці, а й справжні профі. Тож на майданчику йдуть запеклі спаринги.

«На початку дня він у всіх вигравав. Зараз трохи втомився, бо сонце і довго сидить. До того ж суперники дуже сильні. До нас сьогодні завітали суперники з великим розрядом, то ж йому трошки складно. У нього зараз тільки другий розряд, а приходять дорослі, які мають перший розряд. Втім, наша головна мета сьогодні - не тільки цікава та сильна гра, а й збір грошей, щоб підтримати наші збройні сили», - прокоментував тренер Артема.

Шахові благодійні турніри планують зробити регулярними, щоб залучити ще більшу кількість учнів та людей для благородної місії.

За сьогодні зібрали понад півтори тисячі гривень. Гроші передадуть на підтримку української армії.

У Вінниці п’ятирічний шаховий вундеркінд зібрав 1,5 тис. грн. для ЗСУ під час благодійного турніру

У Вінниці п’ятирічний шаховий вундеркінд зібрав 1,5 тис. грн. для ЗСУ під час благодійного турніру - фото 2

У Вінниці п’ятирічний шаховий вундеркінд зібрав 1,5 тис. грн. для ЗСУ під час благодійного турніру - фото 3

У Вінниці п’ятирічний шаховий вундеркінд зібрав 1,5 тис. грн. для ЗСУ під час благодійного турніру - фото 4

У Вінниці п’ятирічний шаховий вундеркінд зібрав 1,5 тис. грн. для ЗСУ під час благодійного турніру - фото 5

Довідка: Шаховий клуб «Романтик», філії ДЮСШ №6 знаходиться у Вінниці, на вул.600-річчя,6. З першого вересня у клубі чекають на всіх охочих навчитися грати й перемагати. Заняття проводяться безкоштовно.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info