16 квіт. 2020 15:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

242

0

У Вінниці перевірили, чи дотримуються в тюрмі карантину

У Вінниці перевірили, чи дотримуються в тюрмі карантину

Засуджених перестали виводити на прогулянки, проте, частіше возять в суди на засідання


У Вінниці перевірили, чи дотримуються в тюрмі карантину

Представник Уповноваженого центральних областях Валерій Ольховий та регіональний представник Уповноваженого у Вінницькій області Володимир Буран 15 квітня відвідали Вінницьку установу виконання покарань №1 з метою моніторингу дотримання протиепідемічних заходів та прав утримуваних під час карантину.

Для запобігання поширення коронавірусної інфекції керівництвом установи та медичної частини сплановано та реалізовуються протиепідемічні заходи.

Під час проведення моніторингового візиту з’ясовано, що на вході до установи відсутня інформація про карантинні вимоги до відвідувачів та необхідність дотримання заходів безпеки.

Персонал установи не завжди дотримується маскового режиму та не використовує наявні засоби індивідуального захисту. Зокрема, на контрольно-пропускному пункті працівниками Секретаріату Уповноваженого зафіксовано, що деякі працівники установи проходять та пересуваються її територією без масок, не користуються рукавичками перевіряючи документи відвідувачів та відчиняючи камери.

На випадок спалаху інфекції в установі визначено та облаштовано окреме приміщення на 25 ліжко-місць для тимчасової ізоляції та надання медичної допомоги утримуваним з підозрою на коронавірус.

Не вирішено питання з судовими органами щодо проведення судових засідань виключно в режимі відеоконференції. Зокрема, у період надзвичайної ситуації зросла кількість осіб, яких було вивезено з установи на вимогу суду. Так, якщо у березні до судів було доставлено 290 осіб, то за два тижні квітня – 217. Кількість судових засідань проведених у режимі відео-конференцій у квітні збільшилась, проте цього недостатньо для зменшення руху в’язнів, які поза установою наражаються на небезпеку інфікування. Також, в установі не забезпечується ізоляція на 14 діб осіб, які прибувають з інших установ, судових засідань, слідчих дій.

На складі установи зберігаються більше 2 тисяч захисних масок та 850 пар рукавичок, чого недостатньо для забезпечення в’язнів, яких в установі утримується понад 1100 осіб. Засуджені, яких залишено в установі для господарчого обслуговування, не забезпечуються засобами захисту, наражаючи на небезпеку захворювання себе та інших в’язнів.

Не забезпечено проведення щоденного медичного огляду утримуваних чоловіків засуджених чоловіків не виводять на прогулянки.

Через відсутність технічних засобів, порушується право засуджених на зв’язок із зовнішнім світом (скайп-зв’язок з родичами).

Неповнолітні в’язні не залучаються до загальноосвітнього навчання через відсутність Інтернету.

Зазначені недоліки були доведені до відома керівництва установи та медичної частини. Звіти та рекомендації за результатами цільового моніторингового візиту будуть направлені до Міністерства юстиції України та Державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України».

У Вінниці перевірили, чи дотримуються в тюрмі карантину

У Вінниці перевірили, чи дотримуються в тюрмі карантину  - фото 2

У Вінниці перевірили, чи дотримуються в тюрмі карантину  - фото 3

Вінниця.info, фото – з сторінки уповноваженого ВР з прав людини