12 січ. 2021 12:52

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

133

0

У Вінниці під багатоповерхівками гуляє хижак - місцеві зняли на відео лисицю, але не знають що робити з твариною. Фото і відео

У Вінниці під багатоповерхівками гуляє хижак - місцеві зняли на відео лисицю, але не знають що робити з твариною. Фото і відео

Ветеринари попереджають, сказом людина чи тварина може заразитися навіть від слини, яку уражена тварина залишить на ґрунті, траві чи поверхнях у дворі


У Вінниці під багатоповерхівками гуляє хижак - місцеві зняли на відео лисицю, але не знають що робити з твариною. Фото і відео

11 грудня у мікрорайоні Академічний у Вінниці місцеві жителі вкотре помітили лисицю. Близько 17.30 години та сиділа на клумбах під багатоповерхівкою. Відзняти на відео прогулянку хижачки встигла родина Яновських, які там живуть. Судячи із запису, тварина адаптована до перебування у місцях з великою кількістю людей, автомобілів та спокійно реагує на освітлення.


«З поля хижачка до нас приходить. Дуже часто тут гуляє, напевно… років два-три. Правда, тільки восени-взимку. Минулого тижня з дружиною спостерігали з балкона, як лисиця за маленькою собакою полювала. Добре що собачка з господарем була. У минулому році бачили як лисиця у дворі за зайцем ганялася. Хоча, за три роки ні разу не чув що б «на районі» були випадки атаки лисиць. До слова, дворових котів на районі стало менше. Але те, що дикі тварини можуть переносити сказ в пасивній формі - це факт. І це небезпечно. Мешканці нашого будинку передали до загального чату нашого ОСББ інформацію про небезпеку. Неодноразово люди зверталися в службу з відлову собак. Реакції - нуль. Чесно кажучи, ми шукаємо спосіб, як позбутися небезпечної «гості», яка наче «прописалася» у нашому мікрорайоні, але її не вбивати. Оскільки складається враження що, до людей вона вже звикла», - розповідає Вінниця.info житель мікрорайону Академічний Олександр Яновський.

У Вінниці під багатоповерхівками гуляє хижак - місцеві зняли на відео лисицю, але не знають що робити з твариною. Фото і відео


Після розмови з Олександром, редакція Вінниця.info звернулася за коментарем до Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

«Насправді, на Вінниччині нині постала проблема з кількістю лисів. Якщо по нормам одна тварина може знаходитися на території тисячу гектарів, і це норма, то зараз нараховується від чотирьох до восьми. Найгірше, що саме лиси є найбільшими розповсюджувачами сказу. Якщо ці хижаки часті гості у селах, то звісно для міста, це незвичне явище. Але рефлекси поїсти у лисів тепер вищі, аніж рефлекси самозахисту. Вони стають дедалі нахабніші. Місцевим жителям я би радив звернутися на «Цілодобову варту». Адже викликати мисливців, які будуть стріляти поміж дома – категорично забороняється», - пояснив Станіслав Вовк, речник Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

Ветеринари попереджають, сказом людина чи тварина може заразитися навіть від слини, яку уражена тварина залишить на ґрунті, траві чи поверхнях у дворі.

«Навіть, якщо просто доторкнутися до слини із збудником. Уявляєте, яка це небезпека для дітей у дворі, та й дорослих. Сказ – невиліковна хвороба! І дуже небезпечна тим, що може не проявляти себе симптоматично. Поки не уразить головний мозок. Тому мешканцям мікрорайону невідкладно слід звертатися колективно, через ОСББ до міських служб», - зауважив досвідчений ветеринар та керівник Подільського зоопарку Євген Ткачик.

Ми звернулися до Департаменту комунального господарства та благоустрою Вінниці.

«Що робити у подібних випадках, навіть важко сказати. Ми займаємося лише безпритульними тваринами. Це собаки і коти, які позбавлені людської опіки. А лис – це дика тварина. У нас навіть на їх відлов немає розробленого алгоритму. Якщо мешканці помітять, що у хижака, який приходить під їх будинки є ознаки сказу, то слід звертатися до Державної санітарно-епідеміологічної служби МОЗ України у Вінниці. Там володіють більш детальною інформацією, як поводити себе людям у цій ситуації», - повідомив керівник Володимир Ніценко.

Вінничанка Діана Тарабан, яка в приватному будинку тримає чотирьох лисиць, радить мешканцям самостійно зловити їх хижу «гостю» та випустити у віддалений від їх мікрорайону ліс.

Перша домашня лисиця у дівчини з’явилася 8 років тому. Діана перекупила у мисливців Роксану ще щеням. Наступних купувала у розплідниках. Як поводити людям із такими тваринами, добре знає.

У Вінниці під багатоповерхівками гуляє хижак - місцеві зняли на відео лисицю, але не знають що робити з твариною. Фото і відео  - фото 2


«Панікувати не треба. Якщо саме ця лисиця з’являється у цьому місці не вперше, крім того, не перший рік, поводиться досить спокійно, то її можна зловити. Задіяти для цього живоловку для великих собак. Звісно, якщо контактувати із твариною, навіть через огорожу, варто це робити грубих гумових рукавицях, (які потім слід обробити спиртом). Аби захиститися від укусу та ймовірного збудника сказу. А потім завезти тварину до віддаленого лісу. Там їй буде добре, вона буде у своїй природі. Встигнути треба це зробити до весни. Адже потім, якщо ця лисичка самиця, то вона прийде під будинки вже з маленькими лисенятами. Приручати вже дику тварину небезпечно», - зауважила Діана.


Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info

title

title