24 січ. 2020 14:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Влада
0

119

0

У Вінниці планують провести литовсько-український бізнес-форум

У Вінниці планують провести литовсько-український бізнес-форум

Цей захід має відбутися в березні


У Вінниці планують провести литовсько-український бізнес-форум

З пропозицією проведення міжнародного бізнес-форуму саме у Вінниці виступив посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс під час офіційної зустрічі з головою Вінницької облдержадміністрації Владиславом Скальським. В зустрічі також взяли участь: голова Вінницької обласної Ради Анатолій Олійник, міський голова Сергій Моргунов та перший заступник голови ОДА Сергій Здітовецький.

Про це повідомляють на сайті Вінницької ОДА.

«Вінницька область завжди була та залишатиметься відкритим та надійним регіоном для іноземних партнерів, в тому числі і для Литовської Республіки і готова розглядати пропозиції, програми та проєкти литовської сторони, що сприятимуть поглибленню двостороннього співробітництва», - підкреслив під час зустрічі Владислав Скальський.

Він також розповів учасникам зустрічі про економічну ситуацію в області та сприятливий інвестиційний клімат, створений у регіоні, зазначивши, що Вінниччина є лідером в Україні по низці базових показників. Вінницька область займає перше місце в Україні за обсягами виробництва валової продукції сільського господарства, за індексом виробництва промислової продукції (115,9%), за індексом будівельної продукції (206,3%). За 11 місяців 2019 року обсяги експорту товарів зросли на 22,3% до відповідного періоду минулого року.

«Що стосується зовнішньоторговельного обороту Вінницької області, то за 11 місяців 2019 року він склав 2 млрд 161 млн доларів США, з яких із Литвою маємо оборот 28,8 млн доларів США. Тож є справді великий потенціал щодо налагодження нових контактів»,- додав голова ОДА.

Звертаючись до пана Посла, Владислав Скальський відзначив, що Литовська Республіка, за даними на листопад 2019 року, займає перше місце серед країн ЄС по зростанню промислового виробництва та висловив готовність співпрацювати в різних галузях діяльності: енергоефективності та енергозбереження, ІТ-технологій, підвищення експортного та культурного потенціалу між Вінницькою областю та Литвою.

«Враховуючи ті напрацювання, які є у Вінницькій області з м. Каунас в галузі освіти, ми зацікавлені активізувати співпрацю між освітніми закладами, продовжити обмін делегаціями молоді щодо спільного написання проєктів для співробітництва молодіжних кіл, підвищення їх активної громадянської позиції. Також, оскільки Литва є лідером в туристичній галузі, налагодити співпрацю в даній сфері, а саме обмін досвідом щодо популяризації регіону та залучення іноземних туристів», - відзначив Владислав Скальський.

Голова ОДА також звернувся до пана Посла з пропозицією реабілітації в Литві поранених українських військовослужбовців, що брали участь в АТО\ООС.

У свою чергу Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки в Україні Марюс Януконіс високо оцінив потенціал двосторонніх відносин між Литвою та Україною, зокрема із Вінницькою областю.

«Дуже радий знову відвідати Вінниччину, цього разу з коротким візитом. Ціную дружні та інтенсивні стосунки, які історично склалися між нашими сторонами. Я також бачу значний потенціал у розвитку наших відносин, в тому числі і в торгівлі, адже загальний торговельний оборот Литви і України вже перевищив 1 млрд грн. Потрібно шукати шляхи, як цей потенціал використовувати», - зауважив пан Посол.

Марюс Януконіс висловив пропозицію 19 березня провести Литовсько-український бізнес-форум саме у Вінниці, наразі формується склад делегації з Литви.

«Ми плануємо залучити на форум саме тих бізнесменів, які мають конкретні пропозиції для співпраці. Варто зазначити,що інтерес литовського бізнесу до України зростає»,- зауважив дипломат.

Ідея проведення бізнес-форуму на Вінниччині знайшла активну підтримку з боку обласної та міської виконавчої влади.

Відтак, Анатолій Олійник висловив щиру вдячність панові Послу «не лише за чудову українську мову, але й за довіру і підтримку прагнень щодо побудови демократичної, правової незалежної України».

Сергій Моргунов також підтримав ініціативу Надзвичайного і Повноважного Посла Литовської Республіки в Україні, висловивши надію на конкретні результати по залученню литовських інвесторів в економіку міста Вінниці і області. «Вінниця третій рік поспіль посідає досить високі позиції у сфері інвестиційної діяльності, а саме IBI-Rating підтвердив високий рейтинг інвестиційної привабливості м. Вінниці та її кредитний рейтинг», - підкреслив Вінницький міський голова.

Довідково:

Зовнішньоторговельний оборот Вінницької області за 11 місяців 2019 року склав 2161,0 млн дол.США, з Литвою – 28,8 млн дол. США.

Обсяги експорту товарів з Литвою за 11 місяці 2019 року становили 22,0 млн. дол. США (1,4% загального обсягу експорту області), а імпорту – 6,8 млн.дол.США (1,2% загального обсягу імпорту області). Порівняно з аналогічним періодом 2018 року експорт зменшився на 1,8%, а імпорт збільшився на 70,7%. Згідно зі статистичною інформацією свою продукцію до Литви експортує 40 вінницьких підприємств та імпортують литовські товари 26 бізнесових структур області.

У Вінниці планують провести литовсько-український бізнес-форум

У Вінниці планують провести литовсько-український бізнес-форум  - фото 2

У Вінниці планують провести литовсько-український бізнес-форум  - фото 3

Вінниця.info, фото Вінницької облдержадміністрації