22 листоп. 2019 16:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

140

0

У Вінниці почали навчати «хаха-йозі». Що це?

У Вінниці почали навчати «хаха-йозі». Що це?

Вінничанин Вадим Редько, відомий у місті інструктор йоги, з недавнього часу почав практикувати і йогу сміху.


У Вінниці почали навчати «хаха-йозі». Що це?

Вінничанин Вадим Редько, відомий у місті інструктор йоги, з недавнього часу почав практикувати і йогу сміху. І хоча сміхотерапія поки що не найпопулярніше дозвілля серед вінничан, інструктор переконаний, що це лише питання часу.

«На жаль, людям важко просто сміятись, бо існує стереотип, що сміх без причини це погано. Але буквально кожного дня бажаючих спробувати на собі «хаха-йогу», як я її називаю, все більше і більше» - каже Вадим Редько.

За його словами стимулювати свій організм сміятись не важко, варто лише розслабитись і не боятись, що про тебе зле подумають. А натомість можна отримати гарне самопочуття й піднесений настрій.

«Йога сміху допомагає позбавлятись від блоків і затискань і взагалі змінює фокус депресивного стану людини. В момент сміху відключається мозок людини, ми не можемо думати, ми не можемо щось оцінювати, ми просто сміємось. Тоді й змінюється фокус емоційного стану».

Вадим Редько розповідає, що бажання зайнятись йогою сміху в нього з’явилось після того, як він прочитав про це в інтернеті.

«Влітку знайшов цікаву статтю під назвою «Человек, расмешивший смерть». Там йде мова про молодого журналіста, який захворів, в нього виявили аутоімунне захворювання. Його імунна система проявляла агресію до сполучних тканин. Чоловіка паралізувало, лікування йому не допомагало. Тоді він почав самостійно шукати вихід з цього важкого положення й так дійшов до сміхотерапії. Йому спочатку читали анекдоти, він дивився комедії і сміявся майже 6 годин в день. І вже за кілька місяців він практично повністю одужав. Ця стаття мене дуже надихнула. Я почав цікавитись практикою йоги сміху», - розповідає інструктор з йоги.

Вадим Редько вчився сміхотерапії через відеоблоги своїх іноземних колег. Перше його практичне заняття відбулось влітку, під час йоги-марафону на Вишенському озері. Тоді всіх бажаючих навчав йоги сміху одесит Руслан Дяченко. З тих пір, Вадим Редько розвиває цей напрям у нашому місті.

«Більшість вправ видумав самостійно, це вправи з дихання, які стимулюють сміх. Вони дають можливість організму швидко розслабитись та переключитись на позитивні емоції. З них й сформував свою програму. Насправді наш мозок не розрізняє, де штучний сміх, а де природній. Тут головне почати сміятись, хоча б штучно, а далі й щирий сміх з’явиться. Найкраще працювати в парі, бо смішити одне одного легше. Хоча й самостійно можна займатись «хаха-йогою», - каже інструктор.

За його словами, йогою сміху варто займатись хоча б 10-15 хвилин вдень, а потім поступово збільшувати час заняття.

«Коли йдеться про підтримання хорошого стану здоров'я та профілактику захворювань, сміх можна порівняти навіть з користю збалансованої дієти та фізичної активності. Якщо привчити себе до сміху щодня, то емоційний стан людини змінить кардинально.Я займаюсь близько 30 хвилин, а розпочинав з 10 і роблю це, тому що мені це потрібно. Відчуття в тілі після «хаха-йоги» просто неймовірні. Спробуйте» - рекомендує вінничанин.

Вінниця.info