4 лип. 2020 13:24

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

209

0

У Вінниці почали очищати від намулу дно річки Південний Буг. Відео

У Вінниці почали очищати від намулу дно річки Південний Буг. Відео

В планах очистити 320 тисяч кубічних метрів


У Вінниці почали очищати від намулу дно річки Південний Буг. Відео

У Вінниці розпочали очищати дно річки Південний Буг від намулу. Уже намили 40 тисяч кубічних метрів – близько 800 вантажних автомобілів. Загалом в планах – 320 тисяч.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Віта».

Комплексне очищення Бугу та відповідно покращення якості питної води – один із головних пунктів Концепції інтегрованого розвитку «Вінниця 2030». Базу для цього у Вінниці почали готувати ще кілька років тому. Придбали два земснаряди і баржі, розробили проектну документацію, провели тендери та підготували місця для складування мулу.

«Після нереста вже активно розпочали роботи. В нас сьогодні на воді працює два земснаряди, ще два земснаряди у стадії завершення комплектації. На наступному тижні, в середу, має з’явитися екскаватор Амфібія», – каже Юрій Семенюк, заступник директора департаменту комунального господарства.

Вже намили 40 тисяч кубічних метрів мулу. А це – 800 вантажних автомобілів. За день один земснаряд завантажує до 40 машин.

У Вінниці почали очищати від намулу дно річки Південний Буг. Відео

Карт намиву вздовж річки створили декілька. Після відстоювання мул з них вирушає на просушку.

У Вінниці почали очищати від намулу дно річки Південний Буг. Відео  - фото 2

У Вінниці почали очищати від намулу дно річки Південний Буг. Відео  - фото 3

Цьогоріч на розчистку Південного Бугу з міського бюджету планують витратити 15 мільйонів гривень. Почали на ділянці від мосту по об’їзній до 29-ї школи. Тут Буг стане глибшим майже на 2 метри. Загалом вже річку прибиратимуть аж до Сабарівської ГЕС. І сумарна кількість кубів, які мають дістати з дна – 320 тисяч.

«Це дуже великий об’єм. Враховуючи те, що замовником є місто, а не держава», – каже Вадим Білоконь, директор підрядної організації.

Тендер на ведення робіт виграла київська компанія, як спеціалізується виключно на меліурації і цивільним будівництво не займається.

«Чистять інші міста, села, але не в такій великій кількості. Там від 20 до 40 тисяч кубів, але такі масштаби, як у Вінниці – за мою практику вперше», – додає Вадим Білоконь.

У Вінниці почали очищати від намулу дно річки Південний Буг. Відео  - фото 4

За тиждень підрядник планує випустити на воду додаткову техніку – баржі та два плаваючі екскаватори, які дістають з дна річки більш тверді пласти.

«В нас ще роботи проводяться біля острова Кемпа. Там працює наш комунальний земснаряд. Там досить «ювелірна» робота, бо проходять багато комунікацій у річці», – додає Юрій Семенюк.

І ще один земснаряд придбаний обласним коштом, чистить у місці забору води водоканалом.

Робітники жаліються, що багато сміття дістають з річки – шини, пакети, пляшки – все, що люби залишають після відпочинку та навмисне викидають у воду.


Вінниця.info

title