26 лют. 2020 19:45

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

284

0

У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото

У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото

Як виглядає інфекційне відділення Вінницької міської клінічної лікарні №1


У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото

Попри поширення коронавірусу у країнах Азії та Європі, Україна залишається серед тих країн, де станом на 26 лютого випадків захворювання не зафіксовано. Однак в окремих областях країни, зокрема у Вінницькій, в разі чого, вже готові виявляти та лікувати хворих. Для лікарів провели навчання, а в громадському транспорті будуть проводити заходи дезінфекції.

У Вінницькій області визначені госпітальні бази інфекційних відділень, де зможуть лікуватися хворі на коронавірус, якщо вони будуть. Загалом у районах наявні 89 боксованих кімнат. Зокрема, у Вінниці виділили два місця, де перебуватимуть пацієнти з підозрою на коронавірус – інфекційне відділення Вінницької міської клінічної лікарні №1 та інфекційне відділення Вінницької обласної дитячої лікарні.

26 лютого показали, як виглядає інфекційне відділення Вінницької міської клінічної лікарні №1, де будуть лікувати інфікованих.

У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото

За словами директора міської клінічної лікарні №1 Костянтина Ліваковського, виділили палати-бокси, які мають окремі виходи для хворих та медпрацівників. Медперсонал буде заходити спеціально одягнений та надавати допомогу хворому. В кожній палаті є ванна кімната, а в самій палаті – стіл, ліжко та все необхідне для лікування хворого: кардіомонітор, концентрат для забезпечення кисню, ліки в окремих боксах, одноразові рукавички, дезінфікуючий засіб. Також в приміщенні є кварцова лампа.

У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото - фото 2

Відходи з санвузлів будуть стікати не в загальну каналізацію, а в спеціальний відстійник, де їх знезаражуватимуть.

У відділенні плівкою перегороджена територія, так як нині на лікуванні перебувають люди з іншими діагнозами – грип, ГРВІ та пневмонія. За словами Ліваковського, якщо у відділення прибудуть перші хворі на коронавірус, то з відділення евакуюють інших хворих до інфекційного відділення районної лікарні.

У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото - фото 3

Щодо захисту медичного персоналу, то на сьогоднішній день є 50 комплектів захисних костюмів, 150 респіраторів 3-го класу. Продемонстрували, яким чином може виглядати працівник, що буде працювати з хворим.

Захист складається з двох комплектів. Перший – комбінезон, далі спеціальний набір, який можна використовувати при 1-4 категорії. Загальні набори є одноразовими, при виході з палати хворого, комплекти будуть знезаражуватися та знищуватися. Верхня частина комплекту – ламінована, вона призначена для роботи зі збудниками 1-4 категорії. Фактично всі ділянки тіла є захищеними. Ламіновані чохли для взуття, нітрилові рукавички та ламіновані нарукавники, також окуляри та спеціальні респіратори 3-го ступеню захисту. Працівник у захищеному костюмі може працювати три години. Вся «екіпіровка» для лікарів виготовлена в Україні.

У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото - фото 4

У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото - фото 5

Голова Вінницької ОДА Владислав Скальський, під час огляду відділення зазначив, що Вінниччина повністю готова до «зустрічі» із коронавірусом.

«На сайті МОЗ і Центру громадського здоров’я, є всі алгоритми, вони наведені в дуже простій інфографіці – можна отримати прості відповіді на запитання щодо коронавірусу. Важливимє те, що кількість тих, хто одужав від коронавірусу – майже 25 тисяч людей. Це просто ще один штамп, він не найбільш небезпечний. Просто так сталося, що саме Китай, де найбільша щільність населення, отримав швидкість розповсюдження вірусу. Що стосується Вінниччини – ми готові. В нас є боксовані відділення, в нас є інфекційні відділення. Персонал забезпечений для того, щоб уберегти їхню роботу. Що стосується кордону. Ми сьогодні забезпечили Могилів-Подільський пригордонний загін для усіх точок перетину кордону для стовідсоткового контролю за допомогою пірометрів. Ними будуть вимірювати температуру тим, хто перетинає кордон», – зазначив Владислав Скальський.

Владислав Скальський повідомив, що найближчим часом створять гарячу лінію, яка буде відповідати на запитання щодо коронавірусу.

У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото - фото 6

Професорка-інфекціоніст Лариса Мороз каже, що що лікарі, які працюють в центрах, де є інфекційні відділення і де є бокси, в різні роки вони прослухали курс, на яких йшлося про особливо небезпечні інфекції. Тому вони є фахівцями. Також дала основні поради вінничанам щодо того, як вберегтися від вірусів.

«Перш за все, здоровому населенню не потрібно панікувати. Достатньо в медзакладах є масок, і їх повинні носити тільки хворі, здоровим людям їх не потрібно одягати. Якщо в домашніх умовах немає можливості кварцувати кімнати, тому що ультрафіолет вбиває віруси, то можна просто провітрювати приміщення. Часто мити руки. Також оберігатися великих скупчень людей. З першими симптомами ГРВІ – звертатися до сімейних лікарів або на гарячу лінію.

Якщо виявили якісь симптоми, варто зателефонувати сімейному лікарю. Лікар в телефонному режимі буде запитувати, які спрямують, чи може бути підозра на коронавірус. Якщо людина не виїжджала протягом довгого часу за кордон, не спілкувалася з людьми, які приїжджали із точки зараження, то діагноз «коронавірус» можна виключити. Якщо людина була в ендемічному регіоні – то будь-яка температура тіла вже може свідчити про зараження, а якщо не була, то при температурі тіла 38 вже можна думати, що це розвиток якогось вірусу, але не коронавірусу», – зазначила Лариса Мороз.

Професорка додала, що летальність даного захворювання, на даний час, лише 2,5%, а це набагато менше, ніж під час епідемії гарячки «Ебола». Крім того, минулого тижня в США оголосили про те, що вже зробили вакцину, яка буде проходити апробацію на 25 здорових добровольцях, але ця вакцина може надаватися людям лише через 1,5 роки.

У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото - фото 7

«З грудня 2019 року ми вже зіштовхнулись із новим вірусом сімейства коронавірусів в Україні. Представники цього сімейства виділялися від хворих з респіраторними і з кишковими інфекціями. Коронавірус викликає атипову пневмонію, але і з нею ми вже стикалися на початку і в середині двохтисячних. Ми знаємо, що більше 80 тисяч людей захворіли, переважна більшість в Китаї, два осередка також - Італія і Південна Корея. За тими даними, які дає ВООЗ, визнано, що світ ще не знає, як боротися з цією інфекцією, можливість пандемії існує. Але треба сказати, що летальність даного захворювання, на даний час, лише 2,5%. Порівнюючи з гарячкою Ебола, де летальність серед медичного працівника – більше 60%.

Крім того, вірус не такий уже стійкий в зовнішньому середовищі. Він «гине» при високих температурах, на поверхнях зберігається до місяця, але він поступово втрачає свою вірулентність, знаходячись на поверхнях. Варто відмітити віковий склад хворих і особливо тих, хто помер. На щастя, практично немає дітей. Навіть сьогодні з’явилася інформація що новонароджена дитина, у якої діагностували коронавірус, вилікувалася. Є також уразливі групи населення, вони мають занижений імунітет – онкодиспансери, відділення гемодіалізу тощо. Крім того, буквально дві години тому МОЗ України повідомили, що вони змінили алгоритм дій стосовно тих людей, які перетинають кордон – якщо раніше вимірювали тільки температуру і їх відпускали, то тепер, крім цього, люди, які будуть повертатися із зон ураження, залишатимуть свої координати, щоб з ними можна було зв’язатися.

В кінці минулого тижня в США оголосили про те, що вже зробили вакцину, яка буде проходити апробацію на 25 здорових добровольцях, але ця вакцина може надаватися людям лише через 1,5 роки. На даний момент ми готові. Сьогодні ми говорили з представниками Вінницької міської ради щодо того, аби почати дезінфекцію громадського транспорту, як ми робимо під час епідемії грипу», – каже Лариса Мороз.

У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото - фото 8

У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото - фото 9

У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото - фото 10

У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото - фото 11

У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото - фото 12

У Вінниці показали палати інфекційного відділення, які підготували на випадок коронавірусу. Фото - фото 13

Вінниця.info