24 трав. 2021 16:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

106

0

У Вінниці показали світлину зустрічі Петлюри та Пілсудського на залізничному вокзалі

У Вінниці показали світлину зустрічі Петлюри та Пілсудського на залізничному вокзалі

Такий знімок віднайшов та оприлюднив дослідник з міста Кам’янець-Подільський Дмитро Бабюк


У Вінниці показали світлину зустрічі Петлюри та Пілсудського на залізничному вокзалі

Центр історії Вінниці опублікував унікальне фото із зустрічі Симона Петлюри та Юзефа Пілсудського на залізничному вокзалі у Вінниці. Світлина датована 16 травня 1920 роком. Такий знімок віднайшов та оприлюднив дослідник з міста Кам’янець-Подільський Дмитро Бабюк.

Як повідомили у Центрі історії Вінниці, це унікальне фото опубліковане у книзі польського генерала Тадеуша Кутшеби «Wyprawa kijowska 1920 roku» (з пол. «Київська операція 1920 року»), виданій у Кракові у 1937 році. Під ним міститься текст «Naczelny Wódz J. Piłsudski i ataman Petlura na dworcu kolejowym w Winnicy (Maj 1920)».

Далі у підписі перелічені польські військові, які оточують обох керівників держав. У верхньому лівому куті світлини ідентифікується вокзальна водонапірна вежа і фрагмент споруди вінницького вокзалу.

«Бачимо, що Пілсудський і Петлюра одягнені у брезентові дощовики, що також опосередковано підтверджує факт коректності книжного підпису до світлини, адже Здзіслав Ґрохольський у своїх спогадах згадує про погодні умови того дня: «... 16 травня 1920 року – для Вінниці та Поділля історичний день – був хмарним і дощовим…», – йдеться у дописі вінницьких істориків.

Відповідно до протоколу, на зустрічі на вокзалі була організована почесна військова варта, оркестр урочисто виконав український та польський гімни, прозвучали вітальні промови від міського голови та представників національних громад міста. У подальшому на переговорах глав держав у Вінниці, тодішній Тимчасовій столиці України, йшлось про унормування взаємовідносин між українською і польською владою на теренах Правобережжя, обговорювались питання узгодження кандидатів на керівників міністерствами та звільнення інтернованих поляками вояків Галицької Армії.

«Популярні фотографія та кінохроніка, де Симон Петлюра та Юзеф Пілсудський вітають публіку з вікна залізничного вагону, були зняті на початку липня 1920 р. на пероні вокзалу міста Станіславів (нині Івано-Франківськ) під час церемонії освячення панцирного потягу «Кармелюк». Але ще у 1920-х польські документалісти помилково ідентифікували цю зустріч як вінницьку», – пишуть в Центрі історії Вінниці.

У Вінниці показали світлину зустрічі Петлюри та Пілсудського на залізничному вокзалі

У Вінниці показали світлину зустрічі Петлюри та Пілсудського на залізничному вокзалі - фото 2

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото Центру історії Вінниці