21 листоп. 2022 15:43

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Культура
0

175

0

У Вінниці покажуть художній проект про Голодомор канадської художниці українського походження

У Вінниці покажуть художній проект про Голодомор канадської художниці українського походження

Він є мобільним меморіальним простором, що увічнює пам'ять жертв Голодомору


У Вінниці покажуть художній проект про Голодомор канадської художниці українського походження

У Вінниці, 24 листопада в КЦ «Галерея-ХХI», ВРЦСМ «Арт Шик», відкриється проект «Марія» канадської художниці українського походження Лесі Марущак. Він є мобільним меморіальним простором, що увічнює пам'ять жертв Голодомору 1932-1933 років та присвячений його 90-м роковинам. Захід відбудеться за підтримки департаменту культури Вінницької міської ради. Також він передбачає інтерактивну участь глядачів.

Про це повідомляє пресслужба Вінницької міської ради.

Проект «Марія», визнаний Національним музеєм Голодомору-геноциду як найвідоміша виставка про Голодомор 1932–33 років в Україні. В образі Марії втілена пам'ять мільйонів людей, її історія — це компіляція багатьох спогадів. Роботи авторки передають емоційну та раціональну відповідь на злочин, сформовану на основі розповідей тих, хто пережив Голодомор. В експозиції представлені архівні фотографії в авторській обробці з серій COUNTING, TRANSFIGURATION та ERASURE.

«Для мене було критично важливим уникнути монолітної мови та форми традиційних меморіалів, а натомість створити абстрактний простір, який би зіштовхував глядача із колективною пам’яттю про втрату. Сучасна війна проти України спирається на ті ж види зброї, які нормалізувалися під час та після Голодомору: дезінформація, заперечення та приховування. МАРІЯ — це метафора персонального та колективного страждання», — розповідає Леся Марущак.

Даний проект демонструвався у дев’яти країнах, книга за його мотивами потрапила до шортлиста Книжкової премії впливового міжнародного фотофестивалю Rencontres d’Arles у Франції (2019) та отримала нагороду за найкращий дизайн на міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» у Києві (2019).

У вересні 2020 року видання The Guardian опублікувало фото з проєкту «Марія» в статті про найкращі знімки з Landskrona festival.

Проект «Марія» передбачає інтерактивну участь глядачів: вони зможуть написати свої історії та думки про Голодомор та залишити їх на спеціальній дошці у виставковому залі. Надалі Леся Марущак планує використати ці історії з усієї України у наступних мистецьких проектах, присвячених геноциду. Художниця також закликає ділитися ними у соцмережах під хештегом #ProjectMaria.

Крім того, у межах виставкового проекту у Вінниці започатковано співпрацю Лесі Марущак із вінницьким мистецьким об’єднанням MŌN. Результат колаборації буде представлений у вигляді перформансу на тему пам’яті, а саме її формотворчій функції у становленні національної ідентичності.

Експозиція проекту у Вінниці триватиме з 24 листопада до 24 січня.

Довідка: Леся Марущак – мисткиня, творчість якої спирається на історичне дослідження пам’яті й ідентичності, й за допомогою чуттєвості та візуальності пробуджує глибинні емоційні відчуття. Серед інституцій, що мають її твори: Музей мистецтв Метрополітен, Європейський дім фотографії в Парижі, Бостонський Атенеум, Стенфордський університет, Колумбійський університет та Бібліотека Конгресу.

У Вінниці покажуть художній проект про Голодомор канадської художниці українського походження

У Вінниці покажуть художній проект про Голодомор канадської художниці українського походження  - фото 2

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info