28 лип. 2021 11:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

260

0

У Вінниці покажуть найбільшого у світі винищувача – «спиртоносця» та відкриють двері бойових гвинтокрилів. Фото

У Вінниці покажуть найбільшого у світі винищувача – «спиртоносця» та відкриють двері бойових гвинтокрилів. Фото

У Вінниці для всіх охочих знову відкриє двері Музеї Повітряних Сил Збройних Сил України, що по вулиці Стрілецька


У Вінниці покажуть найбільшого у світі винищувача – «спиртоносця» та відкриють двері бойових гвинтокрилів. Фото

1 серпня з 11 до 15 години у Вінниці для всіх охочих знову відкриє двері Музей Повітряних Сил Збройних Сил України, що по вулиці Стрілецька. Екскурсію поміж сотень експонатів, як просто неба, так і приміщенні, присвячують до професійного свята військових, які пов’язали своє життя з авіацією. Цього разу відвідувачам вперше відкриють і двері бойових гвинтокрилів МІ-2 та МІ-8, які готові злетіти за потреби. Гостей також розважатиме військовий оркестр.

У Вінниці покажуть найбільшого у світі винищувача – «спиртоносця» та відкриють двері бойових гвинтокрилів. Фото

Ми вже писали про те, що на території Музею можна зазирнути у космічну капсулу ракети «Союз», яка півстоліття тому виходила на орбіту.

У Вінниці покажуть найбільшого у світі винищувача – «спиртоносця» та відкриють двері бойових гвинтокрилів. Фото  - фото 2

Цього разу розповімо про МіГ-25 відомий світові, як «Хитрий лис». Він занесений в Книгу рекордів Гіннесса, як найшвидший літальний апарат у світі. Його швидкість ‒ понад 3000 кілометрів за годину. Свій останній політ він здійснив у Вінницю. Спеціально для того, щоб стати експонатом в музеї. Його можна вважати не лише надзвичайно швидкісним, а й надзвичайно дорогим. Адже корпус складається з дорогого та міцного складу металів. До прикладу – титан. На базі вінницької експозиції просто неба, МіГ-25 з початку 2000 років.

У Вінниці покажуть найбільшого у світі винищувача – «спиртоносця» та відкриють двері бойових гвинтокрилів. Фото  - фото 3

«Після того, як був розформований розвідувальний полк, цей літак «припаркували» на території заводу у Запоріжжі. Ми подали заявку, щоб ця легендарна птаха стала окрасою нашого Музею. Він прилетів до Вінниці сюди «живцем». Вантажем транспортували лише з аеродрому до території самого комплексу. У чому особливість цього винищувача. На неймовірній швидкості, планер нагрівався до 250 градусів. Тому для корпусу і використовували надміцні метали. А для охолодження систем – спирт та інші спиртовмісткі речовини. І його треба було так багато, що важко для пересічної людини уявити. Від 500 до 600 літрів. Тому, МіГ-25 військові між собою називали найбільший винищувач-«спиртоносець» у світі», - розповідає Вінниця.info директор музею Володимир Алєксєєв. Він генерал-майор авіації, за плечима якого ‒ понад три тисячі годин нальоту.

У Вінниці покажуть найбільшого у світі винищувача – «спиртоносця» та відкриють двері бойових гвинтокрилів. Фото  - фото 4

З МіГ-25 пов’язують ще одну історичну подію, коли у 1976 році один з екземплярів пілот-зрадник перегнав з колишнього Союзу до Японії. Коли японці його розібрали та зібрали, то були надзвичайно здивовані. Як при таких технологіях можна досягати таких параметрів польотів.

Нагадаємо, у музеї також можна побачити понад 300 моделей з паперу, дерева та пластику ручної роботи.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото з архівів редакції.