19 берез. 2020 15:39

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Події
0

257

0

У Вінниці поліція навідалась в «Епіцентр», який не припинив роботу під час карантину

У Вінниці поліція навідалась в «Епіцентр», який не припинив роботу під час карантину

Окремо два кафе отримали адміністративні протоколи


У Вінниці поліція навідалась в «Епіцентр», який не припинив роботу під час карантину

Незважаючи на введені обмежувальні заходи, у Вінниці не всі кафе та торгові центри дотрималися вимог щодо закриття. Поліція вже склала два протоколи на власників кафе-їдалень, які не дотрималися нових норм та не закрили свої заклади. Окремо поліція спілкується з «Епіцентром», який також ще не перейшов на карантинний режим.

Про це 19 березня розповів голова Національної поліції у Вінницькій області Юрій Педос під час спільного брифінгу з Владиславом Скальським.

«На сьогоднішній день є два протоколи ‒ це кафе-їдальні, які не виконали чіткі вимоги закону, тобто, не закрили свої заклади. Крім того, ми зараз проводимо перемовини і роз’яснюємо законодавство різним ТРЦ, в числі яких і «Епіцентр», які досі не виконали умови законодавства. І в разі невиконання будемо жорстко діяти і складати відповідні протоколи.

Спочатку ми будемо проводити роз’яснювальну роботу, але на тих, хто не буде цього розуміти, будемо чітко і жорстко реагувати», ‒ зазначив очільник обласної поліції.

Довідка

У зв’язку з введенням карантинного режиму в Україні відбулися зміни до адміністративного та Кримінального кодексів.

Адміністративна відповідальність

Відтак, за статтею 44-3 КУпАП, згідно якої порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів, на посадових осіб ‒ від 2000 до 10 000 неоподатковуваних мінімумів.

Тобто, штраф за порушення правил карантину для громадян складає від 17 000 до 34 000 гривень, для посадових осіб – від 34 000 до 170 000 гривень. Саме така адміністративна відповідальність встановлена за самовільне залишення місця обсервації (карантину) особою, яка може бути інфікована коронавірусною хворобою COVID-19.

Кримінальна відповідальність

Згідно статті 325 КК України «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням» тягне за собою штраф від 17 000 до 51 000 гривень або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 3 років. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5-ти до 8-и років.

Нагадаємо, з 17 березня по всій Україні і у Вінниці, зокрема, на карантин закрилися готелі, торгові центри, басейни, ресторани тощо. Відкритими залишилися продуктові магазини, АЗС, аптеки та ТЦ з продовольчою групою товарів.

Впродовж перших днів карантину в місті вже зафіксовані порушення та проблеми.

Раніше ми писали, що в «Епіцентрі», який прирівнює себе до «аптек», немає засобів для дезінфекції.

Вінниця.info