18 січ. 2022 13:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

795

0

У Вінниці працює Центр псоріазу. Послуги безкоштовні

У Вінниці працює Центр псоріазу. Послуги безкоштовні

За цей час лікування отримали 350 пацієнтів


У Вінниці працює Центр псоріазу. Послуги безкоштовні

На базі Вінницького обласного клінічного шкірно-венерологічного центру вже рік працює Центр псоріазу. За цей час лікування отримали 350 пацієнтів, з яких – 34 дітей. Лікуються у Центрі псоріазу не тільки вінничани, але й жителі інших регіонів. Усі фізіотерапевтичні послуги для пацієнтів безкоштовні.

Про роботі Центру псоріазу розповіли у Департаменті охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА.

Лікарі зазначають, що псоріаз – хронічне захворювання, яке можна успішно контролювати протягом усього життя. Один із методів – фототерапія UVB. У Центрі псоріазу спеціально для цього придбали фотокабіну і фотопанелі. Процедури відбуваються за допомогою сучасного обладнання, яке повністю оновили за 2016-2021 роки.

У планах – створити палати перебування для пацієнтів, які приїжджають у заклад на фізіотерапію з віддалених районів. У них пацієнти, могли б знаходитися під час базової терапії, курс якої триває два тижні.

Щоб потрапити до фахівців закладу, потрібно лише направлення від свого лікаря.

Основними лікарями Центру псоріазу є лікарі-дерматовенерологи: Тетяна Стельмащук та Оксана Поліщук, а також дитячий дерматолог Лариса Малецька.

За необхідності хворим на псоріаз організовується консиліумний прийом за участю групи лікарів. Лікування призначається в залежності від важкості та форми хвороби.

«Зі створення Центру псоріазу підвищилася якість надання медичних послуг. У нас є напрацьовані методики лікування і професійні лікарі. Важливо, що відтепер ми можемо застосовувати імунотерапію. Так, це досить дорогий метод лікування й імунопрепарати потрібно застосовувати під наглядом фахівців. Застовуються вони здебільшого при важкій формі хвороби. Купують ці препарати самі пацієнти, соціальної підтримки немає. Хочу зазначити, що в європейських країнах з придбанням допомагають місцеві органи самоврядування. Даний метод лікування дозволяє отримати помітний результат після декількох тижнів лікування - зникають клінічні симптоми, але курс лікування триває рік», – розповів директор Вінницького обласного клінічного шкірно-венерологічного центру Максим Третьяков.

Довідка.

За інформацією МОЗ, псоріаз – хронічне неінфекційне захворювання шкіри. Через збій у процесі регенерації шкіри вона починає пришвидшено відновлюватись. Шкіра, яка не встигає відмирати, наростає одна на одну. На ній утворюються яскраво-червоні бляшки, до яких кріпляться сріблясто-білі лусочки.

Найчастіше лусочки з'являються на колінах, ліктях, голові та тулубі. При важкому перебігу хвороби псоріаз може вражати внутрішні органи та суглоби.

Хвороба може бути діагностована в будь-якому віці, проте, найчастіше вона проявляється до 30 років.

Найбільш ймовірними факторами, які впливають на розвиток псоріазу є:

  • спадковість;
  • неправильний спосіб життя;
  • вірусні та бактеріальні інфекції;
  • пошкодження шкіри (порізи, обмороження, опіки, укуси);
  • зміна кліматичних умов;
  • стреси.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info