26 груд. 2019 17:31

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

140

0

У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам. Фото

У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам. Фото

У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам


У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам. Фото

Вінницька ОТГ одна з небагатьох обласних центрів, де немає притулку для безхатченків. Люди без дому отримують «точкову» допомогу від міської, обласної влади, громадських та релігійних організацій, але системного підходу, який включав би можливість переночувати, поки що немає.

26 грудня в приміщенні Хабу «Місто змістів», ГО «Вісь», як координатор експертної групи проекту «Побачити невидимих, почути мовчазних», представила бачення концепції надання послуг для безхатченків. На заході показали модель притулку. Він матиме два поверхи з роздільними кімнатами для жінок та чоловіків, кабінетом «ментора», перукарнею.

Формування самої концепції відбувалося через вивчення досвіду інших міст та країн світу. Дослідження потреб безхатченків через безпосереднє спілкування з ними, аналіз ситуації, яка є наразі у області. Альона Данілова представила присутнім модель притулку для безхатченків. Під час розробки, створили трирівневу систему надання комплексних послуг безхатченкам.

«Тема безхатченків «болить» в усіх, але в той же момент, ми не зіштовхуємося з нею щодня. Поки що в нас немає притулку, але він має бути, це всі розуміють. Ми хочемо, щоб концепція надання послуг бездомним особам у Вінницькій ОТГ була не лише точковою. Говоримо про той «ідеальний» притулок, який ми хочемо бачити.

Під час розробки концепції, створили трирівневу систему надання комплексних послуг безхатченкам:

  • облік, відновлення документів, ранкова інфокава, консультації, перукарня, аптечний пункт, речі на зберігання, пункт обігріву, послуги соціальних працівників;
  • тимчасове проживання, сніданок, послуги психолога та соціальних працівників, санітарно-гігієнічні послуги, робота над подоланням залежностей;
  • майстерня (соціальне підприємство), покращені умови для нічного перебування, навчання, якісне дозвілля, супровід (робота, житло, волонтерська діяльність.

Всього 2 281 600 гривень – річний бюджет притулку, те, що ми порахували по Вінниці. Ми розробили управлінську модель. Буде створено два відділи – 1) відділення надання послуг з харчування та нічного перебування бездомних осіб; 2) відділення обліку бездомних осіб. Тут важлива – наглядова рада, їх 11 обраних членів з різних сфер діяльності. Нам багато інформації надавали Рівненський та Харківський притулки. Також розрахували базові щорічні витрати», – розповідає Альона Данілова.

У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам. Фото

Під час презентації показали схематично, як може виглядати притулок для безхатченків у майбутньому.

«Це буде два поверхи. Є один важливий кабінет – кімната «ментора». Дуже часто в притулках про нього говорять, як перший прийом чи зустріч. Це коли безхатченко приходить і ще не розуміє, чи хочуть вони взагалі отримувати якісь послуги, але це має бути найзатишніша кімната, яка має створювати відчуття дому та безпеки. Також важлива кімната – це комора, де будуть знаходитися речі, які передаватимуть для притулку. Це перший поверх. На другому поверсі будуть жіночі та чоловічі кімнати. Будуть односпальні ліжка, це буде третій рівень, коли люди вже почали ходити на роботу. Також важливо – шафа, де безхатченки триматимуть свої речі», – додає Данілова.

У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам. Фото - фото 2

У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам. Фото - фото 3

«Ініціатива створення такого притулку є дуже важливою. Наш фонд з радістю підтримав її, тому що тема безхатченків дуже видимою, але замовчуваною у нашій країні. Та точкова допомога, яка надається чоловікам і жінкам, вона є несистемною. Це лише якісь окремо виділені місця, де можна нагрітися. Якась перша медична допомога, або чай – цього не є достатньо. Ми маємо дуже багато людей, які похилого віку, хворі, в них немає документів і вони не мають допомоги ні від кого. Тому ще раз наголошую, що ця проблема є нагальною і погоджуюся зі Світланою, що якщо суспільство позиціонує себе таким, яке має європейські цінності, то це суспільство однозначно має захищати права найвразливіших, які проживають зовсім поруч», – каже Леся Бондар, представниця Українського Жіночого фонду.

У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам. Фото - фото 4

Заступниця міського голови Галина Якубович зазначила, що у Вінниці працюють відповідні служби, які допомагають безхатченкам відновити документи, відновлення інвалідності або пенсійного посвідчення.

«Наші служби працюють над тим, щоб відновити таким людям документи. Як правило, у більшості з них їх просто немає, вони або втрачені, або колись було свідоцтво про народження, а паспорт навіть не отримували, або мають паспорт ще Радянського Союзу. Також працюємо щодо відновленням інвалідності, якщо є в цьому потреба, або пенсійного посвідчення і виплат.

Що стосується притулку, зрозуміло, що кінцевою точкою має бути притулок, і ми над цим працюємо. Я не можу сказати чи він виникне у 2020 році, чи це буде ідеально працювати, але зараз ми працюємо з комунальним закладом. Ми говорили з заступником головного лікаря, щоб можливо там зробити якісь місця нічного перебування, можливо знайдемо інші приміщення. Спочатку – це місця нічного перебування, далі це переросте у повноцінний притулок, який ми сьогодні презентували. Коли за це береться громада спільно, це виливається у результат, який потрібен нашій територіальній громад. Зрозуміло, що спільно треба буде залучати не тільки бюджетні кошти, а можливо і грантові, тому що грантів у цьому напрямку надають багато і у цьому ми можемо спільно співпрацю.

Той пласт роботи, який підняла ГО «Вісь», дуже важливий. Це підтверджує кількість людей, які прийшли на сьогоднішній захід. Адже цю роботу можна зробити лише спільно, надаючи послуги комплексно. Так, не завжди все буде проходити ідеально, але якщо ми соціалізуємо хоча б частину людей, доклавши до цього всі можливості, це буде добре. Зрозуміло, що кінцевою точкою роботи має бути притулок, і ми над цим працюємо. Але я не можу сказати, що він з’явиться у 2020 році і все буде ідеально працювати», – каже заступниця міського голови Галина Якубович.

У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам. Фото - фото 5

У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам. Фото - фото 6

У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам. Фото - фото 7

У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам. Фото - фото 8

У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам. Фото - фото 9

У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам. Фото - фото 10

У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам. Фото - фото 11

У Вінниці представили концепцію надання послуг безхатченкам. Фото - фото 12


Вінниця.info