13 січ. 2022 16:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

177

0

У Вінниці презентували фільм про Миколу Леонтовича та «Щедрик»

У Вінниці презентували фільм про Миколу Леонтовича та «Щедрик»

У фільмі знімались актори Вінницького музично-драматичного театру


У Вінниці презентували фільм про Миколу Леонтовича та «Щедрик»

13 січня у Вінниці відбулась прем’єра фільму «Микола Леонтович та його Щедрик». Стрічка пов’язана з історією життя відомого композитора та знята на основі реальних подій. У фільмі знімались актори Вінницького музично-драматичного театру.

Про це повідомили на сайті Вінницької міської ради.

Ідея створити кінострічку належить вінницькому режисеру Василю Медяному, вона з’явилася після його поїздки до США на Різдвяні свята у 2015 році, де на кожному кроці звучали відомі акорди «Щедрика», але ніхто не знав справжнього автора цього шедевру.

«Вкласти всю історію в короткі метри фільму дуже складно, але ми постарались показати основне. Головна ідея картини полягала в тому, щоб донести людям за кордоном і в Україні, що Микола Леонтович - велика постать в історії людства. Леонтович був дуже старанною людиною і багато працював, щоб ми мали такий твір. Співаючи колядки та щедрівки, ми згадуємо його. З ідеєю створити стрічку про Леонтовича та його «Щедрик» ми прийшли до міської ради. І нас підтримали», - розповів режисер фільму Василь Медяний.

Картина знята вінницькою студією SwitVideo Production за власні кошти та при підтримці Вінницької міської ради. Її знімали три роки. За цей час довелось дослідити багато локацій та документів, пов’язаних з життям композитора. Під час зйомок фільму були задіяні як вінницькі історики, які вивчають творчість Леонтовича, так і зарубіжні дослідники, зокрема з Канади та США. В фільмі використані локації, де колись реально працював Микола Леонтович.

У фільмі знімались актори Вінницького музично-драматичного театру імені М. Садовського та культурний діяч, священник, диригент Назарій Давидовський, який зіграв Миколу Леонтовича. «Було дуже цікаво зіграти нашого видатного земляка. Я дякую, що мені довірили таку місію. Коли мені запропонували цю роль, я не задумався ні на хвилину, одразу погодився. Найскладніше було передавати емоції, адже я не є професійним актором, але в процесі роботи та поряд з нашими вінницькими акторами я вчився, спостерігав і грав. Чи вийшло, чи не вийшло - вирішувати глядачеві», - каже Назарій Давидовський.

У Вінниці презентували фільм про Миколу Леонтовича та «Щедрик»

У Вінниці презентували фільм про Миколу Леонтовича та «Щедрик»  - фото 2

У Вінниці презентували фільм про Миколу Леонтовича та «Щедрик»  - фото 3

У Вінниці презентували фільм про Миколу Леонтовича та «Щедрик»  - фото 4

У Вінниці презентували фільм про Миколу Леонтовича та «Щедрик»  - фото 5

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Вінницької міської ради