24 січ. 2022 12:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

171

0

У Вінниці приступлять до реставрації «будинку-корабля»

У Вінниці приступлять до реставрації «будинку-корабля»

Під шубою будівлі залишилась оригінальна лицьова кладка з червоної цегли та штукатурний декор з квітковими орнаментами


У Вінниці приступлять до реставрації «будинку-корабля»

У Вінниці цьогоріч розпочнеться реставрація дитячої художньої школи, яка розміщена в будівлі-пам’ятці архітектури початку XX ст. «Будинок Длуголенцького».

Про це повідомив Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Будинок «обріс» легендами на морську тематику, і навіть прижилась назва «особняк капітана Длуголенцького». Насправді, зазначають історики, власник будинку Любомир Длуголенцький ніколи не був капітаном. Адвокат за фахом, він кілька разів обирався гласним (депутатом) міської думи, очолював банківську філію. А впродовж 1918-1919 рр. представляв Нідерландське консульство у Вінниці.

«Саме у цій садибі і розміщувалась дипломатична установа. Після захоплення Вінниці більшовиками, тут у 1920–24 роках вже містився штаб корпусу Червоного козацтва. А художня школа «оселилась» у приміщенні з 1966 року», - зазначив Сергій Моргунов.

Будинок Длуголенцького виконаний у стилі модерн. На жаль, оздоблення під «шубу», яке практикувалось за радянських часів, знівечило автентичний образ фасаду. Але під шубою залишилась оригінальна лицьова кладка з червоної цегли та штукатурний декор з квітковими орнаментами.

«Важливо, що були проведені необхідні наукові дослідження з аналізом архівних даних, які зафіксували втрачені частини пам’ятки, передбачена технологія відновлення збережених елементів.

Цього року мають приступити до першого етапу проєкту – реставрації фасадів та даху. Наступним етапом будуть внутрішні роботи. За історичними матеріалами «реанімують» різні архітектурні деталі - навіси, ґанки, віконні та дверні блоки, ліпнину інтер’єрів. Також у рамках комплексного рішення впорядкують прилеглу територію з відновленням декоративної огорожі», - повідомив міський голова.

У Вінниці приступлять до реставрації «будинку-корабля»

У Вінниці приступлять до реставрації «будинку-корабля» - фото 2

Довідка.

Будинок Длуголенського – пам’ятка архітектури місцевого значення. Особливо привертала увагу декоративна огорожа, яка нагадувала морські хвилі. Вона, на жаль, не збереглася. Побачити її можна було ще у 80-ті роки минулого століття, але метал з часом дедалі більше руйнувався.

З 1966 року і по сьогодні в цій будівлі знаходиться дитяча художня школа. Це одна із найстаріших мистецьких шкіл Поділля. Засновником школи та першим директором був художник-графік Яків Остапов.

Нагадаємо, минулого року виконком надав дозвіл закладу «Вінницька дитяча художня школа» на проектування реставрації пам’ятки архітектури місцевого значення «Особняк капітана Длуголенцького».

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото зі сторінки Сергія Моргунова