21 верес. 2022 14:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

422

0

У Вінниці розробляють бойові дрони для військових

У Вінниці розробляють бойові дрони для військових

Дрони, які можуть підіймати 1,5 кг вибухівки, нищити ворожу техніку та відправляти невеликі вантажі, розробляють у Вінниці


У Вінниці розробляють бойові дрони для військових

Дрони, які можуть підіймати 1,5 кг вибухівки, нищити ворожу техніку та відправляти невеликі вантажі, розробляють у Вінниці. Вони розвивають швидкість до 70 кілометрів за годину, залишаються непомітними для ворога і коштують дешевше іноземних аналогів.

Журналіст телеканалу «Рада» в сюжеті національного телемарафону «Єдині новини» розповіла про вінничан, які розробили дрон - Андрій Турко та Іван Олішевський.

«Двоє вінничан понад пів року працювали над розробкою дрону. Перший екземпляд пройшов випробування і найближчим часом його доставлять нашим захисникам на передові позиції. Ця «бойова пташка» допомагатиме нищити окупантів та їх бойову техніку. Вага дрону – 5 кілогармів. Він може долати відстань 10 кілометрів до мішені та стільки ж назад», - розповідає Ірина – журналіст телеканалу «Рада».

Винахідник Андрій Турко розповів, які завдання може виконувати дрон.

«Зльотна маса цього дрону 7 кг. Навантаження, яке ми рекомендуємо це 1,5 кілограми. Півтора кілограмова граната чи спеціальна міна може винищити танк або БМП. Також дрон може передати ліки чи знеболювальне, якщо потрібно буде якомусь нашому підрозділі на відстані», - говорить винахідник.

Керувати дроном можна зі звичайного смартфона. Програмне забезпечення дозволяє виконувати завдання в режимі радіотиші.

«Знаючи координати дрон може бити з точністю 1 – 2 метри в хороших умовах. Знаючи ці координати він може відправити його іншим шляхом, не просто по прямій летіти. Щоб виявити себе. Тому є різні варіанти побудови маршруту. Плюс є можливість зробити відстрочений запуск. Тобто, ти вказав маршрут, програму віддав йому», - говорить Іван Олішевський.

В планах стартаперів також є розробка дронів-камікадзе, які розвиватимуть швидкість до 200 кілометрів за годину.


Дрони – не перші виноходи Андрія та Івана. Минулого року до Дня незалежності вони створили першу у світі гирю зі штучним інтелектом, яка підраховує, розпізнає рухи, підбадьорює та вигукує «Слава Україні!». Відеосюжет Вінниця.info про гирю зі штучним інтелектом про сильних українців тоді дуже зачепив російських пропагандистів. Відео вони протранслювали на всіх своїх каналах. Скабєєва хвилин 10 обговорювала гирю, яка вигукує «Слава Україні!»).

У Вінниці розробляють бойові дрони для військових

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info

title