20 жовт. 2021 15:51

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

87

0

У Вінниці СБУ відкрила секретні матеріали періоду комуністичного тоталітаризму

У Вінниці СБУ відкрила секретні матеріали періоду комуністичного тоталітаризму

Мова йде про архівні кримінальні справи репресованих осіб ХХ століття


У Вінниці СБУ відкрила секретні матеріали періоду комуністичного тоталітаризму

У Вінниці СБУ відкрила для науковців доступ до секретних матеріалів періоду комуністичного тоталітаризму. Мова йде про архівні кримінальні справи репресованих осіб ХХ століття.

Про це повідомляють в Управлінні служби безпеки України у Вінницькій області.

Саме зараз триває підготовка шостого тому видання «Реабілітовані історією. Вінницька область», де буде розсекречено матеріали кримінальних справ репресованих осіб краю. Архів Управління СБУ у Вінницькій області відкрив доступ до секретних матеріалів науковим редакторам штатної редакційно-видавничої групи для підготовки та видання чергових книг «Реабілітовані історією».

Науковці планують дослідити понад 1000 архівних кримінальних справ. Вони стосуються репресованих осіб у першій половині ХХ століття тоталітарним режимом СРСР. До видання увійдуть раніше засекречені матеріали кримінальних справ, за якими було засуджено патріотів України, у тому числі вояків УПА, членів ОУН.

У вільний доступ вперше потраплять анкети, протоколи допитів, вироки, фотокартки та опитування свідків тих подій. У межах проекту науковці планують відновити історичну справедливість. Архівні матеріали на репресованих громадян, які не реабілітовані, але мають на це право, будуть подані до Обласної комісії з реабілітації для визнання їх реабілітованими чи потерпілими від репресій.

Вільному та неупередженому дослідженню минулого сприяє системна співпраця Архіву Управління СБУ у Вінницькій області з Державним архівом Вінницької області та комунальним підприємством «Центр історії Вінниці».

Усі, кого цікавить період тоталітарного комуністичного режиму, можуть скористатися архівними фондами СБУ.

У Вінниці СБУ відкрила секретні матеріали періоду комуністичного тоталітаризму

У Вінниці СБУ відкрила секретні матеріали періоду комуністичного тоталітаризму - фото 2

У Вінниці СБУ відкрила секретні матеріали періоду комуністичного тоталітаризму - фото 3

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото СБУ