15 квіт. 2021 14:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

441

0

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу

Жителі мікрорайону Поділля зібрались на акцію протесту проти будівництва багатоквартирного будинку по вул. Анатолія Бортняка


У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу

У Вінниці 15 квітня жителі мікрорайону Поділля зібрались на акцію протесту проти будівництва багатоквартирного будинку по вул. Анатолія Бортняка, навпроти нової школи №24. Майже сотня вінничан, які мешкають в будинках, що поруч, кажуть, що коли купували квартири, то в документах про висотку «вікна у вікна» не йшлось. Зараз підрядник приступив до робіт, територію обгородили парканом, а люди категорично проти і готові були перекривати рух по вулиці Зодчих.

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу  - фото 2

Роботи з підготовки до майбутнього будівництва багатоквартирного будинку почалися вчора, 14 квітня. Вже станом на ранок 15 квітня, територію майбутньої забудови майже повністю обгородили парканом. Люди вийшли вранці до території будівництва.

«Я прокинувся о 7-й ранку вже не від будильника, а він того, що під вікнами гупали. Це нормально? А це тільки початок. Я на таке не підписувався. А як влітку? Це можна забутися за провітрювання квартири свіжим повітрям, пил буде летіти до мене в кімнату і я буду цим дихати», – обурюється житель 14-го будинку.

Робочі, які поставили паркан, кажуть, що не знають навіть, що в майбутньому має будуватися.

«Нам сказали приїхати поставити забор, от ми і робимо це. Швидко все відбувається, бачте, ось за два дні ми вже всю територію обгородили. А це якийсь цирк тут від самого ранку влаштували. Все рівно людей не почує ніхто і побудують що хочуть», – каже будівельник.

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу  - фото 3

В чому справа і що тут має будуватися?

Виконком Вінницької міської ради наприкінці 2020 року ухвалив рішення щодо будівництва 7-го об’єкту з програми «Муніципальне житло Вінницької міської об’єднаної територіальної громади». Багатоквартирний будинок планують звести по вул. Анатолія Бортняка, навпроти школи №24. Замовник будівництва об’єкту Програми – міське комунальне підприємство «Вінницький фонд муніципальних інвестицій». Управитель фонду фінансування будівництва – ТОВ «Муніципальний фонд управління та фінансування будівництва».

Мешканці кількох багатоповерхівок, що по вулиці Анатолія Бортняка, кажуть, що за планом, який їм надавали під час купівлі квартири, на тій території мав бути дитячий садочок. Також вони пропонували як альтернативу – збудувати парковку, оскільки у дворах біля будинків місця для авто замало, або ж облаштувати сквер.

«Коли люди купували житло і їм сказали, що на даній території побудують дитячий садок – їх ввели в оману. Всі реєстри на даний час відкриті і вони могли інформацію перевірити, чи дійсно тут буде дитсадок, чи дійсно ця земля має призначення під громадську забудову. Ця земельна ділянка з моменту створення в кадастровій карті має цільове призначення під будівництво житлового багатоквартирного будинку згідно генерального плану міста. За генпланом дана територія – це «Ж-4», тобто житлова забудова. Під дитячий садочок має бути зонування «Г-1», тобто громадська забудова», – каже Олександр Кожуховський, керівник міського комунального підприємства Вінницький фонд муніципальних інвестицій.

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу  - фото 4

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу  - фото 5

За ідеєю, до березня 2022 року на даній території мають побудувати муніципальне житло на 7 житлових поверхів – 105 квартир. Перший поверх здаватимуть під комерцію. Буде також підземний паркінг на 60 паркомісць. Під час будівництва планують рити котлован на кілька метрів. Це найбільше непокоїть жителів 14-го будинку, оскільки вони бояться, що підуть тріщини по будівлі.

12 по 30 квітня відкритий прийом документів в Прозорому офісі (по вул. Соборна, 59). Вартість 1 кв. м житла становить 16 900 грн. На сайті Вінницької міськради уже опублікували план поверхів муніципального будинку. Вхід буде на два під’їзди, на першому поверсі будуть квартири для людей з інвалідністю.

«Найбільша категорія 33 квартири – для працівників закладів освіти та охорони здоров’я. Також передбачені квартири для людей з інвалідністю (І група), для сімей загиблих учасників АТО, для працівників міської ради, для багатодітних сімей, а також АТО-вців», – додав Олександр Кожуховський.

За словами мешканців будинків, будівельники зайняли пішохідну зону, яка під будівництво не була виділена. З алеї уже почали забирати плитку і перегородили огорожею вхід з однієї сторони.

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу  - фото 6

«Ви бачите, дитина сидить і складає назад плитку, яку будівельники почали розбирати? От мене цікавить, і напевно багатьох, у кого є діти. Як малі будуть ходити до школи через це будівництво? В нас забрали нашу пішохідну зону, яку робили за наші кошти. Тут їздитиме техніка велика, крани, а поруч діти бігатимуть? Про яку безпеку може йти мова?», – обурюється жінка.

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу  - фото 7

Люди обурені та навіть зірвали лист металу, яким огороджена територія. Через це представники комунального підприємства Вінницький фонд муніципальних інвестицій на місце події викликали поліцію, щоб зафіксувати пошкодження. Почали відводити поліцейських в сторону, щоб обговорити дану подію, але люди настояли бути присутніми при перемовинах.

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу  - фото 8

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу  - фото 9

Кожуховський пояснював мешканцям, чому обгородили територію.

«Є поняття схеми організації будівельного майданчику на руху на цьому майданчику, техніка безпеки. Це все погоджується як з міською радою, так і з поліцією. Ми не забираємо цю доріжку, це тимчасовий момент по цій техніці безпеці. Таких випадків по місту багато, навіть зараз на Соборній, де йде реконструкція будівлі і там перекритий весь тротуар, зробили тимчасовий прохід для пішоходів.

Дана територія була в сервітуті концерну «Поділля» для організації будівельного майданчика по будівництву школи. Вони тут розміщували тимчасові споруди. Лише зараз ми можемо почати будувати житло».

Мешканці прилеглих будинків вимагають від мерії, щоб прийняли рішення скасувати будівництво житлового будинку. Хотіли навіть перекривати дорогу по вулиці Зодчих.

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу  - фото 10

«Навіть якщо є багато дозволів міської ради на будівництво житлового будинку, громада – ми, мешканці цих будинків, не погоджуємося з будівництвом цього будинку. Ми вимагаємо від міської ради відмінити рішення на будівництво цього будинку. Чому? Просте пояснення. Ми тут живемо і вже на даний час тут з транспортом біда. Машин тут багато, затори часто. Дітям до школи ходити небезпечно, поліція повинна за цим також слідкувати. Паркуватися уже тут місць немає. І коли тут з’явиться ще один будинок – з’явиться додатковий трафік, то тут буде транспортний колапс. Жителям громади буде некомфортно і ми вимагаємо від Вінницької міської ради відмінити всі рішення, положеня і так далі щодо будівництва муніципального житла.

Ми не вимагаємо уже тут дитячого садочку, хоча він за документами мав тут буди. Тут дорога перевантажена автомобілями. А сквер чи парковка – буде вирішувати громада, не міська рада. Це наша територія, плитка, яку сьогодні тут зривають, поставлена за наші кошти», – каже вінничанин, житель мікрорайону Поділля.


У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу  - фото 11

Додають, що раніше писали петицію, в якій просили не будувати житло по вулиці Анатолія Бортняка. Однак людям відповіли, що міська рада дозвіл на будівництво за вказаною територією не давали.

«Ми збирали підписи під петицією. Нам тоді відповіли, що вони не знають, про яке житло йде мова, що нічого не планується. А вже через деякий час прийняли рішення будувати житло. Виходить, що нас обманули?», – каже вінничанин.

Люди бояться, що будівництво спричинятиме часті перебої з електрикою. А також додають, що заважатиме шум.

В результаті вирішили ще раз йти до міської ради з підписами жителів. Голови ОСББ кажуть, що будуть вкотре просити не будувати житло, бо це заважатиме людям.

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу  - фото 12

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу  - фото 13

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу  - фото 14

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу  - фото 15

У Вінниці скандал через муніципальний будинок в мікрорайоні Поділля, хотіли перекривати дорогу  - фото 16

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, Ірина Юшко

title