27 лип. 2020 17:05

Останнє оновлення  
16 лют. 2024 10:43
Суспільство
0

137

0

У Вінниці смерть медсестри «швидкої» від коронавірусу визнали пов’язаною з виробництвом

У Вінниці смерть медсестри «швидкої» від коронавірусу визнали пов’язаною з виробництвом

У висновку комісії йдеться, що медсестра працювала з потенційно хворими на коронавірус без засобів захисту


У Вінниці смерть медсестри «швидкої» від коронавірусу визнали пов’язаною з виробництвом


В управлінні Державної служби з питань праці у Вінницькій області визнали смерть фельдшерки підстанції швидкої медичної допомоги №1 як таку, що пов’язана з професійною діяльністю.

Про це повідомляють на сайті управління Держпраці у Вінницькій області.

1 647 750 грн – такою сьогодні є допомога з державного бюджету. Ці кошти мають бути пропорційно розподілені між членами сім’ї, батьками і утриманцями померлого. Кожен з них має написати заяву на отримання допомоги за встановленою формою та подати до робочого органу Фонду за місцем проживання медика на момент смерті.

«1 липня 2020 року о 12 год. 50 хв. лікарями КНП «Вінницька ЦРКЛ» констатовано біологічну смерть П. 1960 р.н. – старшої медичної сестри відділення № 1 філії «Вінницька СЕМД» КНП «ТМО «Вінницький обласний Центр Екстреної Медичної допомоги та медицини катастроф Вінницької обласної ради». Заключний діагноз: COVID-19 (RNA-SARS,СoV-2), важкий перебіг.

Комісією зі спеціального розслідування встановлено, що старша медична сестра протягом 9-12 червня 2020 року брала участь у відборі біологічного матеріалу для ПЛР-тесту (мазки з носа та зіву) у всіх співробітників відділення. Відбір проводився без належних засобів індивідуального захисту. А за результатами тестів виявлено 44 підтверджених випадків COVID-19 у співробітників, з якими безпосередньо контактувала П.

Причинами настання нещасного випадку зі смертельним наслідком визнано:

  • незабезпеченість засобами індивідуального захисту – виконання робіт по відбору біологічного матеріалу без захисних окулярів або щитка для обличчя, та ізоляційного (захисного) халату;
  • недоліки під час навчання безпечному проведенню робіт – допуск працівника до виконання нової для нього роботи (відбір біологічного матеріалу) без проходження навчання, перевірки знань та первинного інструктажу з питань охорони праці.

У зв’язку з тим, що нещасний випадок зі старшою медичною сестрою відділення екстреної медичної допомоги №1 філії КНП «ТМО Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Вінницької обласної ради» П. стався під час виконання трудових (посадових) обов’язків на робочому місці, шляхом голосування, згідно з пунктом 34 «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», затвердженого Постановою КМУ від 17 квітня 2019 року № 337, комісія зі спеціального розслідування прийняла рішення визнати даний нещасний випадок таким, що пов’язаний з виробництвом на підставі підпунктів 1,2 п.52 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 №337. Складено акт за формою Н-1/П.

Члени комісії провели зустріч з сином та донькою потерпілої з метою надання роз`яснень з питань, які виникли внаслідок нещасного випадку», – повідомляють на сайті управління.

Нагадаємо, на підстанції швидкої медичної допомоги у Вінниці від коронавірусу померла медсестра. В закладі в середині червня зафіксували спахах хвороби, а співробітники закладу надіслали листа журналістам з цього приводу.

Дружина одного з лікарів підстанції розповіла про реальну ситуацію в закладі голові Вінницької ОДА. Згодом стало відомо, що якщо в управлінні Держпраці визнають смерть медпрацівниці, як смерть від коронавірусу, її сім’ї виплатять понад 1,5 мільйони гривень компенсації.

Вінниця.info