6 квіт. 2023 09:09

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:57
Суспільство
0

519

0

У Вінниці сміття можна обміняти на дерева

У Вінниці сміття можна обміняти на дерева

Непотріб збирають еко-активісти


У Вінниці сміття можна обміняти на дерева

Вінничанам пропонують здавати макулатуру, металобрухт, пластикові та скляні пляшки і отримати саджанці липи, сакури чи магнолії.

Для цього треба завантажити у мобільний телефон відповідний застосунок Еко-сервіс, розповіла кореспонденту Вінниця.info Ольга Малиновська.

«Ми розробили додаток, у якому треба зареєструватись. Коли людина назбирала 30-ть кілограмів вторсировини, вона може безкоштовно викликати еко-мобіль, який приїде і забере непотріб. За це користувачу нараховуються еко-бали. Ми їх ще називаємо «плюсики в карму», які відображаються у додатку», - говорить Ольга Малиновська

У Вінниці сміття можна обміняти на дерева

Потім еко-бали можна обміняти на саджанці дерев. Наприклад, липа, умовно коштує 100 гривень, вартість магнолії 2500-3000 тисячі гривень. Тобто у застосунку має бути така сама кількість «плюсикив в карму».

«Замовити саджанці людина може будь-де. Ми лиш оплачуємо рахунок. Де посадити своє дерево – користувачі застосунку теж вирішують самі. Головне, люди не викидають непотріб, а здають на переробку», - додає Ольга Малиновська.

В застосунку також є карта пунктів, де приймають вторсировину. Зазвичай, там одразу розраховуються за макулатуру, металобрухт, пластикові та скляні пляшки і поліетиленові пакети.

У Вінниці сміття можна обміняти на дерева - фото 2

Головна мета проекту – заохотити людей сортувати сміття. Відтак, кожен може допомогти відновити екологію України, посадивши дерево.

«Ми намагаємось заохотити людей сортувати сміття. В додатку є детальна інструкція, що переробляється, а що ні. Також вказано, яку сировину ми приймаємо. Вона обов’язково повинна бути відсортована. Інколи дзвонять люди і просять приїхати, щоб забрати в них звичайне сміття. Його ми не приймаємо», - каже Ольга Малиновська

У Вінниці сміття можна обміняти на дерева - фото 3

Серед вінничан сортування сміття вже стало своєрідним челенджем. Замість заявлених двохсот, житель Вінниці здав майже 400 кілограмів вторсировини. Мешканка багатоповерхівки назбирала 83 кілограми скла, картону та алюмінію. Тепер планує залучити до сортування увесь будинок.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info