27 верес. 2021 14:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Місто
0

64

0

У Вінниці співробітники «Муніципальної варти» та «Прозорого офісу» вчаться надавати домедичну допомогу

У Вінниці співробітники «Муніципальної варти» та «Прозорого офісу» вчаться надавати домедичну допомогу

Під час навчання вони опанували навички з оцінки стану постраждалої особи, навчилися, як діяти при масивних кровотечах, зупинці серця


У Вінниці співробітники «Муніципальної варти» та «Прозорого офісу» вчаться надавати домедичну допомогу

У рамках проєкту «АЗД рятує життя» у Вінниці тривають навчання з надання домедичної допомоги. Тренінги проводять кваліфіковані за міжнародними стандартами інструкторки з громадської організації «Агенція екстреної медичної допомоги». Першими їх пройшли співробітники «Прозорого офісу» та «Муніципальної варти». Під час навчання вони опанували навички з оцінки стану постраждалої особи, навчилися, як діяти при масивних кровотечах, зупинці серця, як правильно проводити серцево-легеневу реанімацію, тобто робити непрямий масаж серця, штучне дихання, а також користуватися автоматичним зовнішнім дефібрилятором (АЗД).

Про це повідомляє Фонд «Подільська громада».

Прилади незабаром встановлять у Вінниці. Шість АЗД з’являться на залізничному вокзалі, двох автовокзалах – Центральному та Західному, а також у трьох «Прозорих офісах» (на вулиці Соборній, пр-ті Космонавтів та на вул. Замостянській). Саме тому співробітники цих організацій мають першими пройти навчання з надання домедичної допомоги та використання АЗД у громадських місцях.

«Дефібрилятор на сьогодні має бути таким же доступним у громадських місцях, як і вогнегасник. Але одна справа встановити такі прилади, а інша – навчити людей користуватися ними, – відзначає голова правління Фонду громади «Подільська громада» Олена Данілова. – Проєкт «АЗД рятує життя», який наразі реалізується у Вінниці, покликаний не лише закупити і розмістити дефібрилятори по місту, але й навчити людей на визначених локаціях працювати з ними. Наразі навчання пройшли три групи з числа співробітників «Муніципальної варти» та «Прозорих офісів». На часі – проведення тренінгу для відкритої групи, куди мали можливість потрапити усі охочі вінничани за попередньою реєстрацією. Навчання для них відбудеться 30 вересня».

Усі тренінги в межах проєкту відбуваються з використанням навчальних дефібриляторів та застосуванням предметів першої допомоги: медичні рукавички, клапан-маска для проведення штучної вентиляції легень методом «рот-в-рот», кровоспинні засоби типу «турнікет». Учасники відпрацьовують навички серцево-легеневої реанімації на спеціалізованих манекенах з електронним контролем якості дій, який дозволяє визначати правильність виконання штучного дихання та натискання на грудну клітку (компресії). Після завершення навчання вони отримують відповідні сертифікати з унікальним кодом учасника, чи учасниці. Триває тренінг чотири години з однією перервою.

«Загалом у рамках проєкту ми запланували 12 тренінгових навчань для майже 200 осіб з користування автоматичними зовнішніми дефібриляторами та надання першої домедичної допомоги. Однак після Дня міста, на якому провели публічний майстер-клас, помічаємо неабияку зацікавленість з боку вінничан в отриманні навиків надання домедичної допомоги. Тому плануємо відзняти відеоролик з наочним використанням АЗД, який допоможе зрозуміти, як користуватися цим приладом, – уточнює голова ГО «Агенція екстреної медичної допомоги» Аліса Чорнокнижна. – Насправді застосування дефібрилятора є абсолютно можливим навіть для випадкових свідків нещасного випадку. Прилад оснащений алгоритмом для автоматичного визначення станів, що підлягають дефібриляції. А завдяки його голосовим і текстовим підказкам на всіх етапах первинної серцево-легеневої реанімації рятувальнику достатньо тільки виконувати вказівки, зберігати спокій і мати відважність надати необхідну допомогу. На щастя, таких людей стає дедалі більше. Буквально минулого тижня у Львові дівчата-студентки врятували життя пенсіонеру завдяки непрямому масажу серця. Вони не злякалися, а проявили сміливість і стали відомими на всю країну. Маю надію, що й у Вінниці кількість відповідальних городян, які знатимуть, як надати людині першу домедичну допомогу, зростатиме. Від цього залежить наша з вами безпека».

Нагадаємо, проєкт «АЗД рятує життя» реалізується Фондом громади «Подільська громада» спільно з Громадською організацією «Агенція екстреної медичної допомоги» у партнерстві з Вінницькою міською радою і Вінницьким обласним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Його актуальність зумовлена однією з найпоширеніших причин передчасної смерті – смертність від неінфекційних причин (серцево-судинні захворювання, смерть від нещасних випадків).

Проєкт фінансується Фондом Ч.С. Мотта в рамках Програми Місцевих рішень глобальних викликів, яку проводить Академія розвитку філантропії в Польщі.

У Вінниці співробітники «Муніципальної варти» та «Прозорого офісу» вчаться надавати домедичну допомогу

У Вінниці співробітники «Муніципальної варти» та «Прозорого офісу» вчаться надавати домедичну допомогу - фото 2

У Вінниці співробітники «Муніципальної варти» та «Прозорого офісу» вчаться надавати домедичну допомогу - фото 3

У Вінниці співробітники «Муніципальної варти» та «Прозорого офісу» вчаться надавати домедичну допомогу - фото 4

У Вінниці співробітники «Муніципальної варти» та «Прозорого офісу» вчаться надавати домедичну допомогу - фото 5

У Вінниці співробітники «Муніципальної варти» та «Прозорого офісу» вчаться надавати домедичну допомогу - фото 6

У Вінниці співробітники «Муніципальної варти» та «Прозорого офісу» вчаться надавати домедичну допомогу - фото 7

У Вінниці співробітники «Муніципальної варти» та «Прозорого офісу» вчаться надавати домедичну допомогу - фото 8

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото фонду «Подільська громада»