26 трав. 2019 11:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Події
0

48

0

У Вінниці та Житомирі в «реабілітаційних центрах» людей тримали, як в’язнів і карали за проступки. Відео

У Вінниці та Житомирі в «реабілітаційних центрах» людей тримали, як в’язнів і карали за проступки. Відео

Поліцейські припинили діяльність пов’язану з незаконним позбавленням волі або викраденням людини


У Вінниці та Житомирі в «реабілітаційних центрах» людей тримали, як в’язнів і карали за проступки. Відео

23 травня у результаті спільної спецоперації поліцейські припинили незаконне функціонування чотирьох закладів у Житомирській області та м. Вінниці, які під вивіскою реабілітаційних центрів для алко- та наркозалежних осіб незаконно утримували майже сотню людей. Затримані п’ятеро чоловіків, які обґрунтовано підозрюються в організації злочинної діяльності. Триває досудове розслідування.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Житомирської області.

Протиправне функціонування так званих «центрів реабілітації» для алко- та наркозалежних осіб поліцейські документували кілька місяців. У результаті було зібрано достатньо доказів злочинної діяльності.

«Йдеться про ідентичні заклади, які розміщувались у приватних будинках на території Житомирського району, в обласному центрі та у м. Вінниці. Керуючі цими «реабілітаційними центрами» не мали жодних дозвільних документів на зайняття таким видом діяльності і жодного відношення – до медичної сфери. Хоча позиціонували себе саме таким чином», - розповів керівник поліції Житомирщини В’ячеслав Печененко.

Він додав, що упродовж одного дня – 23 травня – поліцейські Житомирщини провели масштабну роботу із припинення функціонування псевдоцентрів.

«Звільнили» з них майже 90 людей з усіх куточків України і затримали п’ятьох фігурантів за обґрунтованою підозрою у причетності до злочинів», - розповів В’ячеслав Печененко.

Спецоперація проводилась оперативниками відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, та карного розшуку ГУНП Житомирщини за участю спецпризначенців КОРДу, роти поліції особливого призначення ГУНП та ТОРу Управління патрульної поліції в області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Зокрема, у м. Житомирі затримані п’ятеро чоловіків віком від 30 до 40 років, усі – вихідці з Луганської та Донецької областей. Їх підозрюють в утриманні місць незаконного позбавлення волі людей, які, за попередніми даними, страждають від алко- та наркозалежності. Тривають подальші заходи щодо встановлення інших осіб, причетних до вказаної незаконної діяльності.

Як розповів начальник відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Олексій Рубан, схема виглядала наступним чином:

«По Україні у публічних місцях розповсюджувались оголошення про надання реабілітаційним центром допомоги у подоланні згубної залежності. Звісно, до них звертались люди, родичі яких мали такі проблеми. У телефонній розмові обговорювались подальші деталі. Волонтери центрів, як вони себе називали, за окрему доплату виїжджали до будь-якого регіону і, застосовуючи як фізичний, так і психологічний вплив, або навіть обманом, потенційного «пацієнта» забирали до одного із псевдозакладів – чи то у Житомирському районі, чи то до Вінниці».

За словами Олексія Рубана, в залежності від готовності родичів оплатити «лікування», яке вартувало від 8 до 15 тисяч на місяць, обумовлювався і термін перебування у ньому. Однак замість обіцяної терапії люди фактично опинялися у неволі, де їх годували препаратами седативної дії без будь-яких лікарських призначень.

Проживали утримувані у кімнатах по кілька осіб в умовах казарменого положення. Лише іноді їх випускали у двір, але й там вони знаходились під пильним наглядом. Порушників так званого розпорядку карали. Усі документи, які були у них в наявності, відбирали і зберігали без доступу. Дзвінки та розмови по мобільних телефонах також суворо контролювались.

У Вінниці та Житомирі в «реабілітаційних центрах» людей тримали, як в’язнів і карали за проступки. Відео

У Вінниці та Житомирі в «реабілітаційних центрах» людей тримали, як в’язнів і карали за проступки. Відео  - фото 2

У Вінниці та Житомирі в «реабілітаційних центрах» людей тримали, як в’язнів і карали за проступки. Відео  - фото 3

На даний час продовжується розслідування кримінального провадження за ч.3 ст.146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) Кримінального кодексу України, у рамках якого встановлюються усі обставини та причетні до протиправної діяльності особи.

За чинним законодавством за таку протиправну діяльність передбачено покарання – від 5 до 10 років позбавлення волі.

Вiнниця.info, фото та відео – поліції

title