14 серп. 2019 17:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

103

0

Представники Світового Банку перевірили, як у Вінниці будують кардіоцентр. Фото

Представники Світового Банку перевірили, як у Вінниці будують кардіоцентр. Фото

З робочим візитом перебувають фахівці Світового банку в Україні, простежують, як проходить будівництво кардіоцентру, яке здійснюється за кошти Світового банку


Представники Світового Банку перевірили, як у Вінниці будують кардіоцентр. Фото

У Вінниці триває будівництво нового кардіоцентру, що на Хмельницькому шосе. Розпочали роботи ще минулого року, на початку літа 2019 року тут перенесли комунікації, зробили фундамент та зайнялися облаштуванням інфраструктури: зливові каналізації та мережі теплопостачання. 14 серпня з робочим візитом перебувають фахівці Світового банку в Україні. Делегація простежує, як проходить будівництво кардіоцентру, яке здійснюється за кошти Світового банку.

Про це йдеться на сайті Вінницької ОДА.

Делегація має на меті простежити як іде реалізація Вінницького регіонального субпроекту: «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією» (2015-2020рр), який здійснюється за кошти Світового банку.

«Ми сьогодні обговорюємо найважливіші питання, пов’язані із будівництвом кардіоцентру. Перший етап субпроекту був пов'язаний із оснащенням за кошти Світового банку лікувально-профілактичних закладів первинного, вторинного, третинного рівнів надання медичної допомоги, служби екстреної меддопомоги. Цей етап знаходився в зоні відповідальності Департаменту охорони здоров’я ОДА. Він завершений, на мою думку – досить ефективно, оскільки в області суттєво зменшилась смертність та інвалідність від серцево-судинних захворювань. Другий етап – будівництво кардіоцентру, з точки зору фінансування, він є найбільшим, тож сьогодні ми маємо можливість подивитись, як іде будівництво», – зазначив заступник голови ОДА Ігор Івасюк.

Представники Світового Банку перевірили, як у Вінниці будують кардіоцентр. Фото

На даний момент спостерігається незначне відставання від графіку робіт, пов’язане із питаннями проектування, геодезії.

«Станом на сьогодні ці проблеми усунуті, тож сподіваюсь, що ми зможемо швидко надолужити затримку, в першу чергу, за рахунок збільшення кількості працюючих підрядної організації, залучення субпідрядників. З наступного тижня починають монтувати мережі і споруджувати котельню. Ми сьогодні зустрілися саме для того, щоб спільними зусиллями пришвидшити ці роботи. Тож ми поки що не змінюємо термін кінцевої реалізації проекту, а саме – вересень 2020 року, коли має бути завершене будівництво. Сподіваємось, що вже у грудні 2020 року новий кардіоцентр може прийняти перших пацієнтів»,- підкреслив керівник Групи управління субпроектом Ігор Івасюк.

Співкерівниця Проекту з боку Світового банку Олена Дорошенко запевнила, що представниками Світового банку здійснюється постійний моніторинг ефективності реалізації субпроекту на Вінниччині задля успішного його завершення у визначені терміни.

Представники Світового Банку перевірили, як у Вінниці будують кардіоцентр. Фото  - фото 2

Також в рамках візиту фахівців Світового банку в Україні та Групи консультаційної підтримки Проекту при Міністерстві охорони здоров’я України відбулась робоча нарада за участю голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія та вінницького міського голови Сергія Моргунова щодо перебігу будівництва нової будівлі кардіоцентру та виконання зобов’язань сторін.

«Субпроект щодо будівництва кардіоцентру, який ми сьогодні реалізовуємо, визначено одним із пріоритетних у Вінницькій області, і він знаходиться на особистому контролі у Прем’єр-Міністра України. Я дуже добре ознайомлений з історією формування цього проекту і наразі розпочалось і триває його практичне втілення. По мірі реалізації проекту, а також завдяки впровадженню процедури реімбурсації і розвитку екстреної медичної допомоги маємо вагомі результати в напрямку скорочення кількості серцево-судинних захворювань. Так, цьогоріч кількість інфарктів у Вінницькій області скоротилась на 30% і на 13% знизилась кількість інсультів. Такі показники надихають і це те, на що спрямована реалізація цього проекту», - зазначив під час зустрічі Валерій Коровій.

Представники Світового Банку перевірили, як у Вінниці будують кардіоцентр. Фото  - фото 3

Довідка

Як повідомляла Вiнниця.info, до спорудження 7-поверхової будівлі Вінницького регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру серцево-судинної патології на Хмельницькому шосе приступили на початку червня минулого року. Підрядник - ТОВ «КСМ-Груп». Вартість проекту 485 млн. гривень.

На даний час завершені всі процедури закупівель медичного обладнання для діючого КНП «Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології». Все обладнання змонтоване та використовується з належним навантаженням. 30 липня підписали два останні договори на поставку медичного обладнання та апаратури для відділення реанімації.

  • за кошти Світового банку та місцевого бюджету продовжується планова робота з хворими 1 черги обласного реєстру пацієнтів із серцево-судинною патологією. За поточний рік:
  • проведено 296 безкоштовних коронарографій;
  • під час проведення планових коронарографій зразу ж безкоштовно простентовано «критичну коронарну судину» (закрита прохідність на 90% і більше) – 89 пацієнтів (30,1%);
  • на планове оперативне лікування направлено – 69хворих (23,3%).

Таким чином, у 53,4 %хворих 1 черги обласного реєстру в плановому порядку виявлена патологія, яка потребує інтервенційного та оперативного втручання.

  • за 6 міс. поточного року проведено за рахунок всіх джерел фінансування494 планових коронарографії (річний показник 2018року- 918), що складає 53,8% та свідчить про профілактичну спрямованість роботи щодо попередження інфаркту міокарду.
  • за 1 півріччя 2019року регіональним кардіоцентром проведено339 ургентних стентувань коронарних судин ( річний показник 2018року - 498).

Другий рік поспіль (2017-2018рр.) за рейтинговою оцінкою Асоціації інтервенційних хірургів України область займає 1 -е рейтингове місце(серед 43 центрів) по кількості операцій стентування коронарних судин ( 879 операцій - 1338 стентів).

Представники Світового Банку перевірили, як у Вінниці будують кардіоцентр. Фото  - фото 4

Представники Світового Банку перевірили, як у Вінниці будують кардіоцентр. Фото  - фото 5

Представники Світового Банку перевірили, як у Вінниці будують кардіоцентр. Фото  - фото 6

Представники Світового Банку перевірили, як у Вінниці будують кардіоцентр. Фото  - фото 7

Представники Світового Банку перевірили, як у Вінниці будують кардіоцентр. Фото  - фото 8

Вінниця.info, фото з сайту ОДА та ВМР