9 берез. 2020 17:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

118

0

У Вінниці тисячі вірян Московського патріархату зібралися, аби помолитися проти епідемій та хвороб

У Вінниці тисячі вірян Московського патріархату зібралися, аби помолитися проти епідемій та хвороб

Варто зазначити, що в області рекомендували обмежити масові зібрання з метою запобігти розповсюдженню коронавірус


У Вінниці тисячі вірян Московського патріархату зібралися, аби помолитися проти епідемій та хвороб

8 березня кілька тисяч віруючих Української православної церкви Московського патріархату пройшли хресною ходою центром міста, а потім зібралися під стінами Спасо-Преображенського собору, аби помолитися проти епідемій, хвороб та за «повернення святині» до УПЦ МП.

Про це повідомляють на сайті Вінницької єпархії УПЦ МП.

Люди йшли цілими сім'ями та приводили маленьких дітей.

«…віряни Вінницької єпархії разом зі своїми шанованими іконами та прославленими іконами Пресвятої Богородиці на Вінниччині пройшлись хресною ходою та помолились біля захопленого собору, щоб головний храм єпархії був повернутий законним власникам – вірянам УПЦ, які його і будували, щоб Господь позбавив усіх людей різних хвороб та епідемій. Головна ж причина такої соборної молитви та хресної ходи – прославити нашого Господа та Його Святу Соборну Апостольську Церкву», - йдеться в повідомленні Православної церкви Московського патріархату.

Варто зазначити, що раніше на Вінниччині скасували всі масові заходи з метою запобігання занесення та розповсюдження коронавірусу в місті та області. Так, були скасовані концерти й урочистості до Міжнародного жіночого дня.

3-го березня в Україні зафіксували перший і поки єдиний випадок цього захворювання.

Окрім загрози коронавірусу, на Вінниччині підвищується рівень захворюваності на грип та ГРВІ.

У Вінниці тисячі вірян Московського патріархату зібралися, аби помолитися проти епідемій та хвороб

У Вінниці тисячі вірян Московського патріархату зібралися, аби помолитися проти епідемій та хвороб  - фото 2

У Вінниці тисячі вірян Московського патріархату зібралися, аби помолитися проти епідемій та хвороб  - фото 3

У Вінниці тисячі вірян Московського патріархату зібралися, аби помолитися проти епідемій та хвороб  - фото 4

Довідково

Наразі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами.

Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що контаміновані (забруднені) виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті, коли утворюються краплі діаметром понад 5 мкм. Коронавіруси не здатні зберігати інфектогенність (заразність) під час передавання на далекі відстані. Тому тісним контактом вважають відстань менше 1 м, хоча деякі науковці допускають можливість передавання (за певних умов) до 2 м.

Повітряним шляхом віруси передаються від людини до людини через аерозольні часточки (діаметром до 5 мкм), які безперешкодно можуть потрапляти в альвеоли та бронхіоли (нижні дихальні шляхи). Цей шлях передавання та інфікування не характерний для коронавірусів, хоч і можливий за певних умов — наприклад, під час процедур з утворенням аерозолю. До таких належать лише медичні процедури — бронхоскопія, інтубація трахеї, санація трахеобронхіального дерева у хворого, що перебуває на штучній вентиляції легень, тощо. Тому для більшості населення такий шлях не страшний.

Грип – наймасовіше захворювання людей, на яке щороку хворіє до одного млрд. людей. За даними офіційної статистики, в Україні щороку реєструється 4,5-5 млн. випадків захворювань на грип та ГРВІ серед дітей.

Дорослі від епідемії страждають менше, оскільки вони вже неодноразово «зустрілись з вірусом». Найбільш сприятливі до грипу та ГРВІ діти, починаючи з другого півріччя життя (в першому півріччі вони захищенні материнськими антитілами). Сприйнятливість підвищується також після 60 років: з віком втрачаються накопичені антитіла до вірусу грипу різної антигенної структури.

Лікарі зазначають, що головним джерелом інфекції є хвора людина. Її бажано ізолювати в окрему кімнату. У разі тяжкого перебігу хвороби, хворого слід госпіталізувати, обмежити спілкування близьких із хворим. Виділити для хворого окремий посуд, рушник, провітрювати кімнату, проводити вологе прибирання, повітря в кімнаті повинно бути достатньо вологим. Під час догляду за ним користуватись маскою, змінюючи її кожні 3-4 години.

Найнадійнішим способом профілактики грипу на сьогодні є вчасна вакцинація перед початком епідемії (за місяць) при відсутності протипоказань для щеплень. Діти щеплюються проти грипу з 6-місячного віку, щеплення проводиться щорічно.

У Вінниці тисячі вірян Московського патріархату зібралися, аби помолитися проти епідемій та хвороб  - фото 5

У Вінниці тисячі вірян Московського патріархату зібралися, аби помолитися проти епідемій та хвороб  - фото 6

У Вінниці тисячі вірян Московського патріархату зібралися, аби помолитися проти епідемій та хвороб  - фото 7

Вінниця.info, фото з сайту Вінницької єпархії УПЦ МП