31 серп. 2019 19:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

91

0

У Вінниці відбувся допрем’єрний показ фільму про Василя Стуса

У Вінниці відбувся допрем’єрний показ фільму про Василя Стуса

Це реальна розповідь про нескореного поета, історія кохання і зради, людської гідності та підлості


У Вінниці відбувся допрем’єрний показ фільму про Василя Стуса

30 серпня у Вінниці відбувся допрем’єрний показ фільму про українського поета, представника дисидентського руху Василя Стуса – «Заборонений».

Кінотеатр «Родина» організував презентацію фільму та зустріч із його творцями: авторами сценарію - Сергієм Дзюбою та Артемом Кірсановим, режисером-постановником Романом Бровком, виконавцем головної ролі - Дмитром Ярошенком, продюсером Артемом Денисовим.

Робота над фільмом тривала упродовж двох років. Це реальна розповідь про нескореного поета, історія кохання і зради, людської гідності та підлості. Глядач дізнається про останні роки життя Василя Стуса, його боротьбу із системою, спроби опублікувати власну останню збірку віршів, яку поет намагався передати з тюрми.

Режисер кінострічки Роман Бровко зазначив, що фільм побудований на документах, щоденниках Василя Стуса. Сценаристам вдалося поспілкуватися із Левком Лук’яненком, Василем Овсієнком, Іваном Драчем та Маргаритою Довгань. Їхні історії стали найважливішим джерелом для написання сценарію.

У Вінниці відбувся допрем’єрний показ фільму про Василя Стуса

«Це досить така потужна праця, 2 роки роботи на перевірених та з’ясованих історичних фактах. Це не просто художній вимисел. 20 історичних постатей опитано. Наші сценаристи проводили дуже багато інтерв’ю, збирали багато інформації і саме це основою сценарію.

На щастя, коли був живий Левко Лук’яненко, багато цінної інформації розповів, що саме на «зоні» було і ми це все показали. Так само Іван Драч, поки був живий нам дуже допоміг. Маргарита Довгань, Василь Овсієнко.

До речі, Левко Лук’яненко разом зі Стусом сиділи таборі і тому вони є найголовнішими свідками тих подій і знають про ті факти, котрі в широкому доступі немає. Тому що в сценарії 40% інформації, яку можна знайти на Вікіпедії, а інші – котрі відомі тільки близьким Стуса, які проводили з ним останні дні. Тому я попрошу сприймати історію з фільму на довіру», – каже режисер Бровко.

У Вінниці відбувся допрем’єрний показ фільму про Василя Стуса - фото 2

На розбір документації пішло багато часу, півроку готувалися до зйомок самого фільму. На головну роль Василя Стуса «пробувались» 50 акторів, кожен грав по 3-4 сцени. Згодом затвердили на роль Дмитра Ярошенка, він найбільше підходив по типажу.

Зйомки відбувалися на Київщині, де проходили головні події в житті Стуса. За словами режисера, важко було зобразити табір «Пермь-36». Під час зйомок знайшли стару тюрму, де налагодили роботу та побудували декорації. Щоб тюрма нагадувала той табір, де був ув’язнений Стус – підготовка тривала місяць.

Вінниця стала шостим містом в допрем’єрному турі кінострічки «Заборонений». До цього команда відвідала Луцьк, Львів, Хмельницький, Івано-Франкіськ, Чернівці. В кожному місті приходили різні колишні дисиденти, які казали, що картина відповідає дійсності і Стус зображений таким, яким був у житті.

У Вінниці відбувся допрем’єрний показ фільму про Василя Стуса - фото 3

«Для нас це важливо, тому що якщо ми будемо забувати таких героїв, то Україна ніколи не зробить висновків з тих помилок, які ми створювали в минулому. Щоб не повторювати ті речі, через які ми опинилися в авторитарній країні, ми маємо дивитися на таких як Стус і розуміти, що завдяки їм ми маємо незалежність, право говорити, формувати свою позицію без страху. Це є надбанням демократії», – додає Роман Бровко.

В кінопрокат фільм «Заборонений» вийде 5 вересня.

Стрічку створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

У Вінниці відбувся допрем’єрний показ фільму про Василя Стуса - фото 4

У Вінниці відбувся допрем’єрний показ фільму про Василя Стуса - фото 5

У Вінниці відбувся допрем’єрний показ фільму про Василя Стуса - фото 6

У Вінниці відбувся допрем’єрний показ фільму про Василя Стуса - фото 7

У Вінниці відбувся допрем’єрний показ фільму про Василя Стуса - фото 8


Вінниця.info

title