20 листоп. 2019 17:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Культура
0

79

0

У Вінниці відкрили пам’ятний знак «Праведникам народів Світу». Фото

У Вінниці відкрили пам’ятний знак «Праведникам народів Світу». Фото

У Вінниці відкрили пам’ятний знак «Праведникам народів Світу». Розташували його на території підприємства «Вінницязеленбуд», поруч із меморіалом, знищеним нацистами в роки ІІ Світової війни. Авторами композиції стали став Володимир Насонов із Теплика та його дружина Наталієя.


У Вінниці відкрили пам’ятний знак «Праведникам народів Світу». Фото

У Вінниці відкрили пам’ятний знак «Праведникам народів Світу». Розташували його на території підприємства «Вінницязеленбуд», поруч із меморіалом, знищеним нацистами в роки ІІ Світової війни. Авторами композиції стали став Володимир Насонов із Теплика та його дружина Наталія.

Про це повідомляють на сайті Вінницької обласної державної адміністрації.

Віддаючи данину поваги і вдячності рятівникам, людям, які ризикуючи своїм життям, життям своїх рідних рятували інших держава Ізраїль встановила звання «Праведник народів Світу». Від геноциду в період ІІ Світової війни загинули 6 млн євреїв Європи, кожен 6-й з них дитина, а кожен 4-й загиблий єврей лежить в українській землі.

Про історичні факти, які розкривають страшні сторінки геноциду розповіла заступник директора Державного архіву Вінницької області з питань науково-методичної роботи Фаїна Винокурова: «В період нацистської окупації Вінницької області в екстремальних умовах окупаційного режиму кожен робив свій вибір: рятувати, видавати, чи просто спостерігати. На жаль, зрадників було багато. За факт порятунку євреїв людей безжалісно страчували. В фондах ДАВО зберігаються накази і об’яви з тих часів, де чітко записано: «За переховування жидів до страти». Цей ланцюжок зла, який був притаманний колаборантам, розірвали праведники народів Світу. Ті люди, які ризикуючи своїм життям, життям своїх родин рятували євреїв і їх дітей. Цих людей було не багато, їх не могло бути багато, адже праведництво – це героїзм, а героїзм це не повсякденна людська якість».

Свій вклад у збереження пам’яті про цих людей, які робили все, для того щоб врятувати життя іншому внесла і Вінниччина. Адже за даними досліджень Україна дала світові 2 тис 544 праведники Світу, 18% цих людей були жителями Вінницької області. Найбільша кількість праведників Світу була в місті Вінниці та в прикордонних районах, адже вінницький окупаційний режим області мав свою специфіку – німецька і румунська зона окупації. Тому найбільше рятівників було з Немирівського, Хмільницького і Барського районів. Тут праведники Світу були провідниками – тими, хто переводив євреїв з німецької на румунську територію, де був більш-менш пом’якшений окупаційний режим з 1942 року.

Очевидиця тих подій, заступник Вінницького товариства колишніх в’язнів гетто і концтаборів та їх рятівників Циля Краснер також висловила слова вдячності праведникам народів Світу:

«Сьогодні дійсно дуже важлива подія, не лише в житті нас - колишніх в’язнів концтаборів і гетто, не лише в житті праведників, а й всіх жителів Вінниччини та України. Сьогодні ми вшановуємо пам’ять тих, хто загинув і тих, хто рятував. Символічним є те, що пам’ятник праведникам встановлено неподалік від пам’ятника тим, кого вони рятували від загибелі. Час відносить нас все далі і далі від тих подій, але пам’ять залишається вічною. Це пам’ять про тих, хто ризикував своїми рідними і близькими, вони показали обличчя нації, рятуючи невинних євреїв. Я схиляю голову перед тими, хто мене рятував недосипаючи ночей і ризикуючи власним життям. Це були сміливі, мужні люди, які мали розуміння цінності людського життя. Цих людей майже не залишилось, але їх діти і онуки несуть вогонь людяності, мужності, порядності і героїзму, який заповіли їм їх батьки».

На знак пошани і вдячності присутні на відкритті поклали квіти до пам’ятного знаку, а також, за єврейською традицією, невеличкі камінчики на знак поваги.

У Вінниці відкрили пам’ятний знак «Праведникам народів Світу». Фото

У Вінниці відкрили пам’ятний знак «Праведникам народів Світу». Фото  - фото 2

У Вінниці відкрили пам’ятний знак «Праведникам народів Світу». Фото  - фото 3

У Вінниці відкрили пам’ятний знак «Праведникам народів Світу». Фото  - фото 4

У Вінниці відкрили пам’ятний знак «Праведникам народів Світу». Фото  - фото 5

У Вінниці відкрили пам’ятний знак «Праведникам народів Світу». Фото  - фото 6

У Вінниці відкрили пам’ятний знак «Праведникам народів Світу». Фото  - фото 7


Вінниця.info, фото - із сайту ОДА